Κοινοποίηση

Γράφει ο Παναγιώτης Μπένος

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Datteln – 4 των 1.100 M W που ανήκει στην Umiper και βρίσκεται στο Dattelm στην περιοχή της βόρειας Ρημανίας Βεστφαλίας άνοιξε πάρα το δηλωμένο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης με οδηγίες της Ε.Ε. για τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα στη χώρα .

Την ίδια ώρα η Ελλάδα ακολουθώντας χωρίς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για παράταση και μάλιστα κατ” υπέρβαση τις ευρωπαϊκές οδηγίες τρέχει να κλείσει τα δικά της εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη οδηγώντας στην οικονομική καταστροφή τις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Το εργοστάσιο αυτό στη Γερμανία ειπώθηκε ότι είναι το τελευταίο που θα συνδεθεί στο δελτίο παραγωγής της χώρας.

Αξιωματούχοι στην περιοχή της βόρειας Ρημανίας–Βεστφαλίας είπαν ότι προχώρησαν με τον Datteln —4 επειδή οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα αντισταθμιστούν από κλείσιμο άλλων εργοστασίων άνθρακα στην περιοχή. Δηλαδή αντισταθμίζονται όσα εργοστάσια άνθρακα κλείνουν από τις ευρωπαϊκές οδηγίες; Σαφώς και δεν προβλέπονται τέτοιες αντισταθμίσεις .

Η Γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είπε ότι θα κλείσει 84 από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα αλλά έως το 2038 .

Η Γερμανική κυβέρνηση και οι περιφερειακοί αξιωματούχοι συμφώνησαν πέρυσι σε σχέδιο αποζημίωσης για την βιομηχανία άνθρακα ύψους περίπου 40 δις ενώ στη χώρα μας τέτοια αποζημίωση δεν υπάρχει αν και τα λουκέτα είναι συγκριτικά περισσότερα.
Και κάτι τελευταίο:
Τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα κλείσουν θα αντικατασταθούν με εργοστάσια βάσης( συνεχούς παραγωγής) με καύσιμο το φυσικό αέριο . Καταργούμε το ντόπιο καύσιμο υποκαθιστώντας το με εισαγόμενο. Αυτό είναι αυτόνομη εθνική και Ευρωπαϊκή πολιτική; Ίσως κάποιος ρωτούσε: Θα μπορούσε να παραμείνει ο λιγνίτης μειώνοντας τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα;

Η αξιοποίηση του λιγνίτη εκτός από την συμβατική παραγωγή Η.Ε. όπου καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να περιλαμβάνει και χρήση ξηρού λιγνίτη σε διάφορες εφαρμογές όπως αεριοποίηση, παραγωγή αερίου σύνθεσης με δυνατότητα αξιοποίησης του σε συνδυασμό με το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα. Άλεση λιγνίτη, κατεργασία υγροποίηση παραγωγή υγρών καυσίμων και διαφόρων χημικών προϊόντων. Κατά το 2014 οι τρεις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις της RWE ( γερμανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας) αφορούσαν τα λιγνιτορυχεια Garzweiler Hambach και Inden που θα τροφοδοτούν νεώτερες λιγνιτικές μονάδες παραγωγής Η.Ε. με νέα τεχνολογία καύσης και προοπτική λειτουργίας τους τουλάχιστον μέχρι το 2038 .

ΑΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ — ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Μπένος Παναγιώτης
Μηχανολόγος μηχανικός. Τ.Ε. ειδ.στις μηχανές εξωτερικης καύσης, και στην υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας
Πρόεδρος Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισίας

Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.