Κοινοποίηση


Φέτος, η Χίος έγινε θέαμα με χιλιάδες πυροτεχνήματα που γέμησαν τον ουρανό στον Βροντάδο, διαδίδοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Οι πυροτεχνουργοί του Βροντάδου, αφοσιωμένοι στην ετήσια παράδοση, γιόρτασαν το Πάσχα με εντυπωσιακό τρόπο, τηρώντας ένα έθιμο που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου.

Φέτος, η συμμετοχή του κοινού στο έθιμο ήταν εντυπωσιακή, αφού υπολογίζεται πως περίπου 20.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν το γνωστό ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου.

Ο ρουκετοπόλεμος αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που τηρείται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο, όπου το βράδυ της Ανάστασης, μεταξύ των δύο εκκλησιών της περιοχής, της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, εκτοξεύονται χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου

Οι κάτοικοι των δύο ενοριών της περιοχής, οι Παναγούσοι και οι Αγιομαρκούσοι, ετοιμάζονται εδώ και μήνες για το ετήσιο γεγονός του ρουκετοπολέμου. Οι Παναγούσοι στοχεύουν να πετύχουν τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου, ενώ οι Αγιομαρκούσοι στοχεύουν στο ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.

Η προετοιμασία των ρουκετών γίνεται με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας ένα εκρηκτικό μείγμα από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι, το οποίο τοποθετείται στις ρουκέτες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι ρουκέτες τοποθετούνται σε ξύλινες βάσεις, γνωστές ως ρουκετοσύρτες, για να αποκτήσουν την κατάλληλη τροχιά και να επιτύχουν τον εκάστοτε στόχο τους.

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, με τον ανοιξιάτικο ουρανό να φωτίζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους των χιλιάδων φλεγόμενων ρουκετών, δημιουργώντας μια μοναδική και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που ενθουσιάζει όλους τους θεατές.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.