Κοινοποίηση

Πρόκειται για έρευνα που διεξήχθη από τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, μέσω της οποίας μπορεί να εντοπιστεί η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόκειται για έρευνα που διεξήχθη από τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, μέσω της οποίας μπορεί να εντοπιστεί η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έρευνα που διεξήχθη από τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Γλασκόβη, αποδεικνύει ότι ο καρκίνος του μαστού θα μπορούσε να ανιχνευθεί έως και πέντε χρόνια πριν υπάρξουν κλινικές ενδείξεις, μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος. Ειδικότερα, μέσω της εξέτασης αυτής μπορεί να εντοπιστεί η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα και η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό δείκτη για πρώιμη διάγνωση.

Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες (αντιγόνα) που ωθούν τον οργανισμό στην παραγωγή αντισωμάτων εναντίον τους (αυτοαντισώματα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα σχετιζόμενα με τους όγκους αντιγόνα (TAAs) αποτελούν καλούς καρκινικούς δείκτες και τώρα ανέπτυξαν ομάδες TAA που είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού για να ανιχνεύσουν κατά πόσο παράγονται αντισώματα εναντίον τους από τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τους ασθενείς.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα δείγματα αίματος 90 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού με εκείνα 90 υγιών ατόμων (ομάδα ελέγχου). Στη συνέχεια ερεύνησε σε αυτά την ύπαρξη αυτοαντισωμάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των αντιγόνων που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης κατάφεραν να διαπιστώσουν την ύπαρξη καρκίνου του μαστού στο 37% των πασχόντων και τη μη ύπαρξη του στο 79% των υγιών ατόμων.

Η Ντανίγια Αλφατάνι, από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, τόνισε ότι “Πρέπει να αναπτύξουμε και να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω αυτό το τεστ. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να ανιχνευθεί ένας δείκτης για τον πρόωρο καρκίνο του μαστού. Μόλις βελτιώσουμε την ακρίβεια του τεστ, θα δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μια απλή εξέταση αίματος για να την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου”.

Δεν είναι λίγοι πάντως οι ερευνητές που τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη πρώιμα. Πιο συγκεκριμένα, ο Πολ Φαρόα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υπογραμμίζει την επιτακτικότητα της διεξαγωγής περαιτέρω μελετών που θα επιβεβαιώνουν τα ευρήματα και ο μοριακός ογκολόγος του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, Λόρενς Γιάνγκ, συμφώνησε, λέγοντας: “Αν και η συγκεκριμένη μελέτη είναι ενθαρρυντική, είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε ότι αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού.

Σήμερα, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ επιχειρεί να επιβεβαιώσει τα παρόντα αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα χρησιμοποιώντας ως δείγμα 800 άτομα.

Η εξέταση αυτή θα καταστεί διαθέσιμη σε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια από τώρα και οι επιστήμονες επιχειρούν να δημιουργήσουν αντίστοιχες εξετάσεις διάγνωσης και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως για τον πνεύμονα, το έντερο, το συκώτι και το πάγκρεας. Ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα αποτελούν πάνω από 70% όλων των περιπτώσεων καρκίνου.

Αυτή τη στιγμή στην Σκωτία διενεργείται έρευνα σε 12.000 άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, γιατί καπνίζουν. Οι συμμετέχοντες που έχουν πράγματι αυτοαντισώματα υποβάλλονται κάθε δύο χρόνια σε αξονική τομογραφία προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο καρκίνος του πνεύμονα θα εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο που είναι πιο εύκολο να θεραπευτεί.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.