Κοινοποίηση

Ομως, πίσω από την επιτυχημένη δοκιμή βρίσκεται μια θλιβερή ιστορία.

Επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία σημείωσε το πείραμα της Microsoft με την 4ημερη εργασία στην Ιαπωνία, με τον τεχνολογικό γίγαντα να καταγράφει άλμα σχεδόν 40% στα επίπεδα παραγωγικότητας μετά την περικοπή των ωρών εργασίας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την προώθηση της υγιέστερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Το πρότζεκτ πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, με την εταιρεία να μην λειτουργεί τις Παρασκευές και να δίνει στους 2.300 εργαζόμενους της τριήμερα Σαββατοκύριακα για ολόκληρο το μήνα, με σκοπό να αξιολογήσει τα πλεονεκτήματα μιας μειωμένης εβδομαδιαίας εργασίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εταιρεία είδε την παραγωγικότητα, όπως μετράται από τις πωλήσεις ανά εργαζόμενο, να αυξάνεται κατά 39,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό το εν μέρει, είπε η Microsoft, επετεύχθη χάρη στη συντόμευση των συνεδριάσεων με ανώτατο όριο τα 30 λεπτά και την αύξηση των απομακρυσμένων τηλεδιασκέψεων.

Παράλληλα, η εταιρεία είδε το κόστος της να μειώνεται αισθητά, με 23,1% λιγότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και 58,7% λιγότερες σελίδες που εκτυπώθηκαν κατά την επίμαχη περίοδο.

Το πείραμα, το οποίο περιελάμβανε επίσης προγράμματα αυτο-ανάπτυξης και οικογενειακής ευεξίας, κατέγραψε σε μεγάλο βαθμό θετική ανατροφοδότηση από τους υπαλλήλους, καθώς το 92,1% δήλωσε ότι τους άρεσε η τετραήμερη εργασία, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Microsoft Ιαπωνίας αναφέρει ότι τώρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα αυτό τον χειμώνα, με στόχο την ενθάρρυνση της ευελιξίας στην εργασία.

Η ιδέα της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι υποστηρικτές της τονίζουν τα οφέλη της, μεταξύ των οποίων η μείωση του στρες και η αποτροπή της υπερβολικής εργασίας.

Το 2018, μια εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας χαρακτήρισε τη δοκιμή της τετραήμερης απασχόλησης για δύο μήνες ως επιτυχημένη αναφορικά με την βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής.

TORU HANAI / REUTERS

Ωστόσο, πίσω από αυτό το ομολογουμένως ελπιδοφόρο πείραμα στην χώρα της Απω Ανατολής κρύβεται μια θλιβερή ιστορία. Οι επιπτώσεις της υπερβολικής εργασίας είναι έντονες στην Ιαπωνία, η οποία είναι γνωστή ως μια από τις χώρες με τις περισσότερες ώρες εργασίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με μια κυβερνητική μελέτη του 2016, σχεδόν το ένα τέταρτο των ιαπωνικών εταιρειών απαιτούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται πάνω από 80 ώρες υπερωρίες κάθε μήνα.

Η Ιαπωνία δημιούργησε ακόμη και τον δικό της όρο για αυτή την ακραία τακτική που την αποκαλεί karoshi και η οποία σημαίνει «θάνατος από υπερβολική εργασία». 

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.