Κοινοποίηση


Τον λόγο που η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική κάνει τους λοιμωξιολόγους να ανησυχούν, εξηγεί ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Το λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τον ειδικό, συγκεντρώνει αρκετούς παράγοντες κινδύνου, όπως οι εξής:

-Συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών,

-Συναθροίσεις σε μπαρ,

-Καθώς και το ότι υπάρχουν πυκνοκατοικημένοι δήμοι

Συγκεκριμένα, στην τελευταία περίπτωση (στους πυκνοκατοικημένους δήμους δηλαδή) ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα συγκριτικά με τις αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας μας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται στην Αττική, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών.

«Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι τα υποψήφια μέτρα στο τραπέζι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων είναι πολλά και δεν αποκλείεται τίποτα τις επόμενες εβδομάδες.

Η αιτία που οι λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι ειδικοί που παρακολουθούν την πορεία του κορωνοϊού εστιάζουν περισσότερο στα εγχώρια κρούσματα σε σχέση με τα εισαγόμενα, είναι ότι τα τελευταία είναι γνωστά, μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν.

Ωστόσο, ο φόβος και για τα εισαγόμενα παραμένει.

Τα αστικά κέντρα είναι αυτά που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι αναμενόμενο, κατά τον κ. Σύψα.

Αυτό που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» είναι το γεγονός ότι η κινητικότητα αυτών των περιστατικών έχει αρχίσει να είναι έντονη. Αυτά είναι, άλλωστε που καθορίζουν τον δείκτη μετάδοσης, το λεγόμενο «R», το οποίο ακόμη είναι αρκετά χαμηλότερα του 1 (0,4), σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά την 9η έκθεση του παρατηρητηρίου Covid-19.

«Καμπανάκι» για την αύξηση των κρουσμάτων
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα στοιχεία για Αττική και Θεσσαλονίκη, όπως φαίνεται τόσο από τα καθημερινά κρούσματα της επιδημιολογικής έκθεσης που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όσο και από τα στοιχεία των νοσοκομείων αναφοράς κορωνοϊού για τις εισαγωγές ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥ, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πλέον 19 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο «Σωτηρία» στο τέλος Ιουνίου νοσηλεύονταν 9 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 στη ΜΕΘ. Αλλοι 13 ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, οι 11 στην κλινική Covid-19. Oι συρροές κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε δεκάδες -στην Αττική αγγίζουν την εκατοντάδα- και δείχνουν μια ελεγχόμενη μεν, δυναμική, ωστόσο, πορεία του κορωνοϊού.

Στην Αττική οι εισαγωγές ασθενών γίνονται με συνεχή ρυθμό και στον Ευαγγελισμό και στο Θριάσιο, όπου νοσηλεύονται 11 και 4 ασθενείς αντίστοιχα. Θετικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα άλλα νοσοκομεία της Αττικής είναι «ελεύθερα κορωνοϊού» – μεταξύ άλλων το Αττικόν, η Αγία Βαρβάρα, το ΝΙΜΤΣ, η Παμμακάριστος που είχαν σηκώσει μεγάλο βάρος της νοσηλείας των ασθενών που προσβάλλονταν από κορωνοϊό και νοσούσαν.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.