Κοινοποίηση


Πρόκειται για ένα στέλεχος με εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα αποτελεί η νέα μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού. Τόνισε ακόμη ότι η έλευση της Όμικρον θα προκαλέσει ραγδαία αύξηση των νέων διαγνώσεων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθούν αν και η οποία καλπάζει στην Νότιο Αφρική δε συνδέεται με αύξηση θανάτων, ενώ τα εμβόλια βοηθούν στην αντιμετώπισή της.

Επεσήμανε ακόμη ότι «Παρατηρούμε κάμψη στην επιδημία στην Ευρώπη, από τις 47 χώρες, οι 14 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Στην Ελλάδα, εντός της τελευταίας εβδομάδας, είδαμε σταθεροποίηση στους θανάτους. Υπάρχουν τάσεις αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ. Υποχώρησαν κατά 16% οι ασθενείς Covid στα νοσοκομεία. Για την Όμικρον, τα στοιχεία δείχνουν πως έχει υψηλή μεταδοτικότητα. Στη Νότια Αφρική, οι θάνατοι λόγω Όμικρον είναι βραδύτερη από άλλα στελέχη, όμως δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε. Η έλευση τους στελέχους θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων και μετά θα σταθεροποιηθεί, ανάλογα με τον εμβολιασμό. Η δυναμική στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό στους άνω των 60 και η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση»

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι: “Έχουμε μείωση κρουσμάτων 14% αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει αποκλιμάκωση, αλλά είναι μικρή. Μια στις τρεις περιφερειακές ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο. Σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου”.

Συμπλήρωσε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι στις 43.000 ενώ μειώθηκε στο 1,48% το ποσοστό θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα. “Είναι σαφές πια πως την Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει. Στη χώρα μας είχαμε μέχρι χθες 10 κρούσματα, σήμερα είχαμε άλλα τρία. Είναι επίσης σαφές πως η Όμικρον επαναμολύνει όσους νόσησαν προηγουμένως. Όσοι είχαν νοσήσει, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει το περίβλημα του ιού, ωστόσο η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και ο συνδυασμός νόσης και εμβολιασμού, προσφέρουν αυξημένη προστασία”.

Και συνέχισε: “Δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα για τη σοβαρότητα της νόσου από την Όμικρον. Μέχρι σήμερα τα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς και εμβολιασμένους, συνεπώς πρέπει να περιμένουμε. Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν πως μετά την αναμνηστική δόση, προστατευόμαστε σε μεγάλο βαθμό από την Όμικρον. Μέχρι σήμερα, ένας στους δυο εφήβους, έχουν εμβολιαστεί, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 70%, αγγίζοντας ακόμα και το 100%. Για τα παιδιά 4-18 ετών, εμφανίζουν σταθερή μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων”.

Στη συνέχεια ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα είχαμε 9.000 κρούσματα σε παιδιά, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν 11.000, συνεπώς υπάρχει μείωση. Τέλος έκανε σύσταση στους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους self test ακόμα και στην περίοδο των γιορτών, καθώς συχνά είναι ασυμπτωματικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.