Κοινοποίηση

1.740 επιχειρήσεις εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα COVID-19 στην Δ. Μακεδονία, 1.000 σε Θεσσαλία και Δ . Ελλάδα – Δεν επιδοτούνται επιχειρήσεις με δανεικό προσωπικό

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχουν δαπανηθεί  79,3 εκ ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, επιχειρηματικότητας και διασύνδεσης των επιχειρήσεων. Έχουν επιστραφεί ως οφέλη πάνω από 105 εκ στη Δυτική Μακεδονία, στο σύνολο 180 εκ  είναι τα οφέλη σε πάνω από 3.500 επιχειρήσεις. «Η Δυτική Μακεδονία φιγουράρει στην πρώτη θέση ως προς της στήριξη της επιχειρηματικότητας». Στον τομέα της υγείας επίσης δόθηκαν 50 εκ, τα περισσότερα χρήματα που έχουν δαπανηθεί μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης. Δυο προσκλήσεις τρέχουν ακόμα μέχρι 30 Μαρτίου με ποσοστά της τάξης 70%. «Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην επιχειρηματικότητα για να κρατήσουμε ζωντανές  τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση να στηριχθεί η Δυτική Μακεδονία με επιπλέον ποσά».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Νίκος Λυσσαρίδης, σημείωσε ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο γίνεται τεράστια προσπάθεια να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Για τον άξονα 3 της επιχειρηματικότητας φτάσαμε στο 311% με πολύ μεγάλη δυσκολία. Ξεκινήσαμε με 10 εκ στο πρόγραμμα για τον COVID-19 και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό στα 40 εκ. Τα αποτελέσματα είναι στην Επιτροπή Αξιολόγησης και σύντομα θα ανακοινωθεί ο πίνακας αποτυχόντων. Είναι πάνω από 1.700 επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν και μέχρι τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι πληρωμές».

Για την εξωστρέφεια με 4,5 εκ ευρώ συμμετείχαν πάνω από 87 επιχειρήσεις. Με το δεύτερο πρόγραμμα του COVID εντάσσονται επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ με τις αιτήσεις να ξεκινούν στις 27 Ιανουαρίου και να λήγουν αρχές Μαρτίου. Το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ξεκινά επίσης στις  27 Ιανουαρίου με επιδοτήσεις από  15.000 ευρώ ως 200.000 ευρώ και ποσοστά επιδότησης ως 70%.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Γιώργος Βαβλιάρας τόνισε ότι προεκλογικά δόθηκε έμφαση στις επιχειρήσεις. «Ελπίζουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας οι υποδομές να έχουν τελειώσει. Εκτός από τα 4,5 εκ είναι επιπλέον και ο τρίτος και τέταρτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής και έρχεται και η πέμπτη με την ελπίδα σε κάποιους να μην υπάρχει και επιστροφή». Υπάρχει φως στο τούνελ για να καλυφθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που μένουν απέξω σημείωσε.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, Σπύρος Σκοτίδας ανέφερε ότι «το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας είναι το πιο δραστήριο, έχουμε καταιγισμό δράσεων. Πέντε δράσεις ενεργές δεν έχει κανένα ΠΕΠ». Μάλιστα έδωσε κάποια συγκριτικά στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων που εντάθηκαν στα προγράμματα για τον COVID 19. Στη Θεσσαλία εγκρίθηκαν  1.000 επιχειρήσεις, στη Δ. Ελλάδα επίσης 1.000, στη Στερεά 1.200, στη Δ. Μακεδονία 1.740 και στην Κρήτη 2.500 έργα με 60 εκ διαθέσιμα. Η Δυτική Μακεδονία είναι η δεύτερη περιφέρεια με την Κρήτη». Στην εξωστρέφεια υπήρχαν 87 υποψηφιότητες από  επιχειρήσεις της  Καστοριάς και της Κοζάνης

Για τις επιχειρήσεις εστίασης που έχουν κοπεί από επιδοτήσεις επειδή παίρνουν προσωπικό από διαμεσολαβούσε εταιρείες ξεκαθάρισε ότι η  έννοια της εργασίας έχει να κάνει με εξαρτημένες σχέσεις και κανένας κανονισμός δεν συμπεριλαμβάνει και τους δανειζόμενους από εταιρείες.

Ο κ. Παπαϊωάννου από την ΕΥΔΕΠ σημείωσε ότι το μεγάλο πρόγραμμα για τον COVID-19 αποτελεί ειδικό καθεστώς που σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία του εκλιπόντος Μπάμπη Κιουρτσίδη.

Ιωάννα Παπαδημητρίου – prlogos.gr

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.