Κοινοποίηση

Τα έργα, ύψους 18,5 εκατ. ευρώ, προβλέπουν την κατασκευή δικτύου μήκους 157 χλμ και περισσότερες από 7.000 συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Την έναρξη των έργων επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά κήρυξαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας 

και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας κ. Βασίλης Κοτρώνης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καστοριά, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην εκδήλωση, η  οποία συνδιοργανώθηκε από τη ΔΕΔΑ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, καθώς  και οι δήμαρχοι Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης, Άργους Ορεστικού  κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου και Γρεβενών  κ. Γιώργος Δασταμάνης.

Τα έργα φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά είναι συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτούνται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο πλαίσιο των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 157 χιλιόμετρα δικτύου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 7.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2026. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία, αυτή θα καλυφθεί πλήρως και ο αριθμός των συνδέσεων θα είναι πολλαπλάσιος. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά: «Θέλω ιδιαίτερα εκ βάθους καρδίας να ευχαριστήσω την ΔΕΔΑ, τον Πρόεδρό της και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κύριο Μάριο Τσάκα, αλλά και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κυρία Αλεξανδρα Σδούκου. Η Ελλάδα για να πάει μπροστά θέλει έργα σαν το σημερινό. Θέλει έργα που επί της ουσίας αλλάζουν τη ζωή των πολιτών στα αλήθεια. Το έργο αυτό δεν είναι έργο  θεωρητικό που θα το δουν τα παιδιά σας στο μέλλον.  Το έργο αυτό θα το απολαύσετε σύντομα και αυτή είναι μόνο η αρχή ενός πολύ μεγάλου ταξιδιού για να αλλάξουμε την πορεία της Δυτικής Μακεδονίας και να την κάνουμε καλύτερη παρά ποτέ». 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε: «Είχαμε την χαρά να εγκαινιάσουμε την έναρξη των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στις πόλεις της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού και των Γρεβενών. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 18,54 εκ. ευρώ που θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσει επαρκή θερμική ενέργεια για το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Τσάκα για την εξαιρετική δουλειά. Προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς στην πράσινη και δίκαιη μετάβαση που σχεδιάσαμε». 

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας υπογράμμισε: «Η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία είναι πλέον πραγματικότητα. Μετά τη Φλώρινα, ήρθε η σειρά για την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά να αποκτήσουν ισχυρές και καινοτόμες υποδομές οι οποίες, εκτός από φυσικό αέριο, θα μπορούν μελλοντικά να μεταφέρουν βιομεθάνιο και υδρογόνο. Με τα μεγάλα αυτά αναπτυξιακά έργα φέρνουμε φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια σε χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, σχολεία και νοσοκομεία, κινητοποιώντας παράλληλα επενδύσεις που συμβάλλουν στον πράσινο μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας».

Όπως επισήμανε ο κ. Τσάκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, οι επενδύσεις που θα γίνουν μέσα από τα έργα της ΔΕΔΑ συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατασκευαστούν συνολικά 360 χλμ δικτύου και θα γίνουν περισσότερες από 12.000 συνδέσεις καταναλωτών.

«Η σκυτάλη που θα πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές είναι αυτή μιας Ελλάδας ισχυρής, στρατηγικά παραγωγικής, με κοινωνική ενότητα και ειρήνη που καταφέρνει να αυξάνει τις ευκαιρίες συμμετοχής και ευημερίας όλων των πολιτών: Και η ενέργεια είναι βασικός παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αμέριστη στήριξή του στη διοίκηση και το έργο της ΔΕΔΑ, καθώς και προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, καθώς και τους δημάρχους Καστοριάς κ. Γιάννη Κορεντσίδη,  Άργους Ορεστικού  κ. Πάνο Κεπαπτσόγλου και Γρεβενών  κ. Γιώργο Δασταμάνη. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ κ. Βασίλης Κοτρώνης σημείωσε ότι η επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο από την εποχή της ηλεκτροδότησης των πόλεων αυτών, με άμεσο όφελος στον πολίτη.  <<Η ΔΕΔΑ υλοποιεί το μεγαλύτερο  project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχοντας δημοπρατήσει έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ και συμβατικοποιήσει πέραν των 150 εκατ. ευρώ  από αυτά, τα οποία και εκτελούνται. Με κεντρικό μας σύνθημα «δίνουμε ενέργεια στην Ελλάδα», διαμορφώνουμε μια αμφίδρομη σχέση με την ελληνική κοινωνία από την οποία παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε>> τόνισε ο κ. Κοτρώνης.


Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.