Στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ προστίθενται δύο άτομα, μετά από σχετική συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησε την Τρίτη η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου RELEX, στις Βρυξέλλες.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, η πρόταση της RELEX θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών μελών ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) σε επόμενη συνεδρίαση οποιασδήποτε σύνθεσης του Συμβουλίου και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ.
Θα προηγηθεί προετοιμασία των νομικών κειμένων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ – ΕΕΑS) και υιοθέτησή τους από τους μόνιμους αντιπροσώπους στο COREPER.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι τα τιμωρητικά αυτά μέτρα δεν θα επηρεάσουν τις τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων, «συνιστούν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση έναντι μιας χώρας, η οποία παραμένει ακόμη υποψήφιο προς ένταξη μέλος της Ευρώπης των 27».
Η Τουρκία βρίσκεται εδώ και αρκετό σε διένεξη με την Κύπρο, με φόντο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και εξακολουθεί να στέλνει πλωτά γεωτρύπανα, για την εύρεση νέων κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες.
Η Λευκωσία, από την πλευρά της, υπογραμμίζει σε κάθε δυνατή ευκαιρία ότι τα θαλάσσια ύδατα, στα οποία επιχειρούν τα τουρκικά σκάφη αποτελούν μέρος της ΑΟΖ της, τη στιγμή που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι προστατεύει ενεργά τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων στην ευρύτερη περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει τεθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Κύπρου, οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι κινήσεις αυτές ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό.
Αν και η Λευκωσία επιμένει εδώ και αρκετό καιρό στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. στην Τουρκία, με στοχοποίηση τουρκικών εταιρειών που εμπλέκονται στον τομέα των υδρογονανθράκων, μια τέτοια προοπτική αντιμετωπίζεται με δισταγμό.
Πηγή newsbomb.gr