Κοινοποίηση

Κατόπιν εορτής η αποκέντρωση και η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με πρόσθετο προσωπικό, που έρχεται (;) τις επόμενες μέρες. Τι λένε τοπικοί παράγοντες και δομές που είχαν χρησιμοποιηθεί στο πρώτο κύμα αλλά… δεν αξιοποιήθηκαν στο δεύτερο. Τα συγκλονιστικά παραδείγματα και τα κενά ενημέρωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον ΕΟΔΥ.

Για κάθε κρούσμα κορωνοϊού που εντοπίζεται από τους ελέγχους ανά την επικράτεια, από τον Έβρο ως την Κρήτη και από τα Επτάνησα ως τα Δωδεκάνησα, αρμόδιοι για την ιχνηλασία των στενών επαφών του ασθενή είναι οι 190 ιχνηλάτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που στεγάζονται στο κτίριο «Φάρος» στο Μαρούσι. Από εκεί γίνεται το τηλεφώνημα για τη συνέντευξη, τη λήψη ιστορικού, τις στενές επαφές του, τις οδηγίες για την περίοδο της καραντίνας. Ακολουθούν τηλεφωνήματα στους οικείους του ασθενή και τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθε σε επαφή τις τελευταίες ημέρες, ώστε να δοθούν οι αντίστοιχες οδηγίες. Στη συνέχεια, με τη συνδρομή και των κατά τόπους αστυνομικών Αρχών, πρέπει να ελέγχεται αν τηρούνται τα μέτρα απομόνωσης. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης είναι κομβική και καθοριστική για την αποτροπή διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Οι προσπάθειες που γίνονται είναι φιλότιμες, αλλά εκ των πραγμάτων ο στόχος αποτελεσματικής κάλυψης όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας είναι αδύνατο να επιτευχθεί από 190 στελέχη, θέμα που είχε αναδείξει και το iatronet, με σχετική ερώτηση προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά….

Δυτική Μακεδονία: Άτυπη ιχνηλάτηση από τον τοπικό ΕΟΔΥ

Από την περασμένη άνοιξη έχει συσταθεί με έδρα την Κοζάνη περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΔΥ, με συντονιστή τον λοιμωξιολόγο Ιορδάνη Ρωμιόπουλο, για την διαχείριση της πανδημίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Διαθέτει έξι κλιμάκια που διενεργούν τεστ, αποτελούμενα το καθένα από ένα νοσηλευτή και έναν οδηγό. Με πρωτοβουλία του τοπικού συντονιστή, και πέραν των τυπικών αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, γίνεται επικουρικά και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των τοπικών επαφών.

Ο ίδιος ο κ. Ρωμιόπουλος, σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε τις προηγούμενες μέρες στα τοπικά ΜΜΕ, ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται η ιχνηλάτηση και τις δυσκολίες στην υλοποίησή της. Όπως είπε, η λίστα με τα θετικά τεστ της ημέρας, δεν φτάνει στον ίδιο από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και τους ιχνηλάτες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά από τις τοπικές δομές υγείας και τα εργαστήρια που κάνουν τις αναλύσεις στην Κοζάνη. Κάθε βράδυ φτάνουν με email τα στοιχεία των νέων κρουσμάτων και το επόμενο πρωί γίνονται τα τηλεφωνήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ροή πληροφοριών δεν είναι πάντα ομαλή. «Κάποιοι μικροβιολόγοι ξεχνούν να μας στείλουν τη λίστα. Κάποιες φορές παίρνουμε ονόματα χωρίς τηλέφωνα. Άλλες φορές τα τηλέφωνα είναι λάθος ή παλιά που δεν ισχύουν πλέον», είπε.

Ακόμη και όταν τα στοιχεία είναι ακριβή, ορισμένοι από τους ασθενείς και τις επαφές τους αρνούνται να συνεργαστούν. «Κάποιοι λένε ψέματα εν γνώσει τους, γιατί φοβούνται μήπως στιγματιστούν και ότι θα τους βγάλουν στα κανάλια. Άλλοι ρίχνουν με depon τον πυρετό και πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους», ανέφερε.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για τη αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση, με τη συνδρομή και εθελοντών. «Εχουμε προτείνει να συνδράμουν τοπικές εθελοντικές ομάδες, με πείρα και αξιοπιστία, όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και οι ομάδες διάσωσης της περιοχής. Μας απάντησαν πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και πως προσκρούει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων», είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης  και πρόσθεσε:

«Τα Εργαστήρια καθυστερούν ως και 5 μέρες τα αποτελέσματα. Έτσι καθυστερεί και η ιχνηλάτηση. Η αστυνομία αδυνατεί να κάνει ελέγχους. Έχουμε καταθέσει και την πρόταση να μπλοκάρονται τα SMS στα τηλέφωνα των θετικών κρουσμάτων, ώστε να μη μπορούν να κάνουν βόλτες στην πόλη. Το μετέφερα και στον κ. Χρυσοχοϊδη, στη συνάντηση που είχαμε την Πέμπτη».

Στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία το επόμενο διάστημα 12 νεοπροσλαμβανόμενοι ιχνηλάτες. Οι 4 θα τοποθετηθούν στην Κοζάνη, από 3 σε Φλώρινα, Καστοριά και 2 στα Γρεβενά.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.