Κοινοποίηση

Ένα γενναίο πακέτο παροχών ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο. Συγκεκριμένα, εξήγγειλε την κατανομή της 13ης σύνταξης και σημαντικές μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ, ενώ όπως τόνισε όλα τα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Με τη φράση, «τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους», ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το Ζάππειο ένα «ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας», που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Το πακέτο αυτό, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, χωρίζεται σε δύο μέρη. Αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα και θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς και αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα νομοθετηθούν αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «Όλα τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. Κανένα προσωρινό»,

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα.

Τα μέτρα για το 2019:

 • Μείωση του ΦΠΑ, στην εστίαση από το 24% στο 13%
 • 13% ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ)
 • Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια, από 13% στο 6% και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Το μέτρο αφορά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
 • Κατανομή της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί στο λεγόμενο δώρο Πάσχα, ένα συνολικό κόστος 800 εκατ. ευρώ. Για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ αυτή θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης. Για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%, από 601-1000 ευρώ στο 50%. Και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης.

Τα μέτρα για το 2020:

 • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ και μείωση της εισφορά για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
 • Νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεσή τους
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων σε 80% για εργοδότη και εργαζόμενο, για εργαζόμενους έως 25 ετών. Για τους νέους εργαζόμενους έως 29 ετών, η επιδότηση ορίζεται σε 25%.
 • Μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11% για κατηγορίες όπως εκείνη της εστίασης, των τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, το νερό, με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.
 • Μείωση της φορολογίας εισοδήματος για νησιά έως 3.100 κατοίκους
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά έως 1.000 κάτοικων
 • Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Α και Β)
 • Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών στο 10%.
 • Έκπτωση 10% του φορολογητέου εισοδήματος των συνεταιρισμένων αγροτών
 • Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα όλων των τόκων στεγαστικών δανείων

Δείτε τις ανακοινώσεις:

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσίασε την «σαφή πορεία ανάκαμψης» που βρίσκονται η χώρα και η οικονομία τα τελευταία χρόνια. Επισήμανε ειδικότερα ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018 από 8 ολόκληρα χρόνια σκληρής προσαρμογής, η οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος από ποτέ άλλοτε, έχουμε καταφέρει να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και κάθε χρόνο όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους αλλά να τους υπερβαίνουμε κατά πολύ».

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.