Κοινοποίηση


Ο δήμος Λάρισας πρωτοπορεί και είναι έτοιμος να εφαρμόσει ένα άκρως οικολογικό πρόγραμμα εξόντωσης των ποντικών που ταλαιπωρούν την πόλη, όπως και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και καλλιέργειες σε αγροτικές περιοχές.

Τα τρωκτικά που πλέον έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο πληθυσμό, καταστρέφουν τις σοδειές και οι ζημιές μπορούν να ανέλθουν σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Η λύση που εμπνεύστηκε ο διδάκτωρ Οικολογίας και Άγριας Πανίδας Βασίλης Μποντζώρλος είναι ένα πουλί, με το όνομα Τυτώ. Πρόκειται για ένα νυκτόβιο πουλί που μπορεί να φάει μέχρι και 6000 ποντίκια.

«Η τυτώ είναι φυσικός ρυθμιστής των επιβλαβών τρωκτικών στην ύπαιθρο αλλά έχουμε διαπιστώσει πως ο πληθυσμός της στα αγροτικά οικοσυστήματα μειώνεται, λόγω έλλειψης θέσεων φωλεοποίησης- το πουλί “προτιμά” παλαιά εγκαταλειμμένα κτίρια. Έχουμε παρατηρήσει, δηλαδή, μείωση σχεδόν 50% σε ένα σύνολο κομβικών χωριών της Θεσσαλίας, στα οποία κάνουμε monitoring τα τελευταία 10 χρόνια. Με αυτό το αποτέλεσμα στο μυαλό μας, ξεκινήσαμε την εγκατάσταση των 120 τεχνητών φωλιών, εστιάζοντας αρχικά στα σημεία που είχε χρησιμοποιήσει το πουλί, με στόχο να υποστηρίξουμε τον βασικό αναπαραγωγικό πληθυσμό στις παλιές θέσεις. Στη συνέχεια, θα επεκτείνουμε την τοποθέτηση περισσότερων φωλιών -απλές κατασκευές από κόντρα πλακέ θαλάσσης- φέρνοντας την τυτώ μέσα στην αγροτική εκμετάλλευση, ειδικά στις τρωκτικόπληκτες περιοχές, που χρειάζονται έλεγχο πληθυσμιακών εξάρσεων τρωκτικών», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μποντζώρλος.

Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούν να απαλλαγούν από τα τρωκτικά χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον, σταματώντας μια παράδοση δεκαετιών που η πρώτη λύση πάντα ήταν τα χημικά φάρμακα.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.