Κοινοποίηση

Σοκάρουν οι εικόνες από την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία

Σοκάρουν οι εικόνες από την εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. 228 «τρομοκράτες» έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη Συρία, λέει η Τουρκία.

Ένας πόλεμος που φαίνεται πως δεν θα τελειώσει άμεσα, ό,τι κι αν (θέλει) να λέει η Τουρκία. Οι εικόνες μετά τις εκατέρωθεν επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία προκαλούν σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη: το νεκρό μωρό, η μάνα που τρέχει να γλιτώσει με ένα μωρό στην αγκαλιά, ο τρόμος μιας γυναίκας.

Ένας πόλεμος, ένα δράμα που και πάλι κανείς δεν αντιμετωπίζει όπως θα έπρεπε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε μια… τρύπα στο νερό. Η Τουρκία «πανηγυρίζει» γιατί, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα, έχει σκοτώσει 228 «τρομοκράτες» από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Τραμπ «χτύπησε» ξανά. Και έδωσε τρεις επιλογές για το τι θα γίνει στη βορειοανατολική Συρία. Μόνο που ούτε εκείνος δεν ξέρει τι θέλει. Αν θέλει τελικά να επέμβει στρατιωτικά (λίγες μέρες αφού έδωσε εντολή να φύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή), αν θέλει να «γονατίσει» οικονομικά την Τουρκία ή αν θέλει να το παίξει μεσολαβητής. Και με δυο tweets έδειξε πως αντιμετωπίσει έναν πόλεμο σαν… τηλεπαιχνίδι, δίνοντας τρεις επιλογές: στρατιωτική επέμβαση, οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ή… μεσολάβηση!

Για τον Τραμπ, οι ΗΠΑ έκαναν το… χρέος τους και έκαναν «τέλεια τη δουλειά μας» όταν «νίκησαν 100% το Χαλιφάτο του ISIS» αλλά τώρα αφήνει τους Τούρκους και τους Κούρδους «που πολεμούν ο ένας τον άλλο εδώ και 200 χρόνια» να αλληλοσκοτωθούν. Κι αν αποφασίσει (με τη γνωστή… σοφία του) πως θέλει να επέμβει, απλά δεν ξέρει τι θέλει να κάνει! Για άλλη μια φορά άφησε τους πάντες «παγωτό», προκαλώντας ανησυχία για την επόμενη κίνησή του.

«Ο Ερντογάν ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Τραμπ»

Και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει την κατάσταση στη Συρία σαν… τηλεπαιχνίδι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει, για την ώρα τουλάχιστον, τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Αυτό υποστήριξε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκαλύπτοντας πως η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ στρατιωτική βοήθεια, αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε!

Η Άγκυρα αποπειράθηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία», είπε. «Ζητήθηκε από τους Τούρκους σε πολλά επίπεδα, πολλές φορές», είπε, αποκαλύπτοντας πως τη στρατιωτική βοήθεια ζήτησε και ο Ερντογάν από τον Τραμπ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη Κυριακή. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «η αμερικανική θέση έγινε σαφής στους Τούρκους».

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν του ζητήθηκε να δώσει έναν πιο σαφή ορισμό του τι θεωρεί «κόκκινες γραμμές», διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν αν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως η τουρκική επιχείρηση δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το ίδιο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Τραμπ ανέθεσε σε Αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων και να τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

«Μας ανατέθηκε από τον πρόεδρο να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν πεδία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη, εάν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, και βρισκόμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε», είπε το στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τσαβούσογλου: Οι τζιχαντιστές θα λογοδοτήσουν

Η επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία έχει προκαλέσει ανησυχία για το ενδεχόμενο τζιχαντιστές να «πλημμυρίσουν» την Ευρώπη και ο ISIS να αναγεννηθεί. Πολλοί μαχητές του ISIS κρατούνται σε φυλακές στην περιοχή όπου δέχεται επίθεση, φυλακές που βομβαρδίζονται και δεν αποκλείεται αυτό να τους επιτρέψει να δραπετεύσουν.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «υποσχέθηκε» πως η Άγκυρα θα αναλάβει την ευθύνη όσοι τζιχαντιστές κρατούνται στις φυλακές στη στην σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας, να λογοδοτήσουν.

«Η δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν για όσα έκαναν. Και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. Οι γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να επανενταχθούν στην κοινωνία, πρόσθεσε.

Βέβαια, όπως διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου ρίχνοντας ουσιαστικά το… μπαλάκι στους Αμερικανούς, αν τα στρατόπεδα ή οι φυλακές δεν βρίσκονται εντός της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, δεν υπάρχει τίποτα που η Τουρκία μπορεί να κάνει για να ελέγξει τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι ΗΠΑ και άλλοι κατέστησαν ιδιαίτερα σαφές ότι θα παραμείνουν στο νότιο τμήμα της σχεδιαζόμενης ζώνης ασφαλείας που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Έτσι, θα είναι υπό την ευθύνη των Αμερικανών και των άλλων», συμπλήρωσε. «Αν αυτά τα στρατόπεδα και οι φυλακές βρίσκονται στην περιοχή που ελέγχει το (συριακό) καθεστώς αυτή τη στιγμή, είναι ευθύνη του καθεστώτος και δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη των τρομοκρατών που δεν είναι υπό τον έλεγχό μου», πρόσθεσε.

Παράλληλα είπε ότι οι κουρδικές οργανώσεις PKK και YPG, που πολεμά η Άγκυρα, έχουν «εξελιγμένα και βαρέα» αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού στρατού και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. «Και η πλειοψηφία αυτών τα εφοδιάστηκαν από τις ΗΠΑ ακόμη και πριν από τρεις μέρες», υποστήριξε.

Αναφορικά με τον επαναπατρισμό προσφύγων, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η επιστροφή των προσφύγων στην ζώνη ασφαλείας θα γίνει σε μια εθελοντική βάση.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.