Κοινοποίηση

Στις 13.00 η ονομαστική ψηφοφορία για την ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση μετά την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού

«Τζόγος» από τον ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στις πιέσεις που δέχονται οι γαλάζιοι βουλευτές – Η διαγραφή Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της ΝΔ μήνυμα προς υποψήφιους αντάρτες – Στα χαρακώματα οι ομάδες της Super League 1.

Με στόχο να αποτρέψει τον διχασμό της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να εξασφαλίσει τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση παρενέβη άμεσα και με πυροσβεστική διάθεση ανέτρεψε την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό των ποδοσφαιρικών ομάδων του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης στην επόμενη κατηγορία.

Με τροπολογία – εξπρές που ετοιμάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και προωθήθηκε για άμεση ψήφιση στη Βουλή απαλείφθηκε η εξοντωτική ποινή του υποβιβασμού για περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας ομάδων ποδοσφαίρου, που οριζόταν ως τώρα. Στη θέση της θεσπίστηκε νέα διάταξη με την οποία εφεξής όσοι κρίνονται από την αθλητική Δικαιοσύνη ένοχοι για τέτοιες παραβάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας να τιμωρούνται με αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών.

Υπό κανονικές συνθήκες, η τροπολογία θα είχε περάσει την Τρίτη, καθώς κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο νωρίς το βράδυ και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε περιγράψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Πλην, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να πάρει ξεκάθαρη θέση επί της ουσίας της… πυροσβεστικής ρύθμισης που κατέθεσε η κυβέρνηση, υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία με προφανή στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που δέχονται ένθεν κακείθεν πιέσεις, αφενός από τους ιθύνοντες του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης που θέλουν να μείνουν στο απόλυτο απυρόβλητο και αφετέρου από τους ανθρώπους του Ολυμπιακού που εμμένουν στην ισχύουσα δρακόντεια ρύθμιση που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Η ονομαστική ψηφοφορία ορίστηκε να γίνει σήμερα το μεσημέρι, στις 13.00, και η διεξαγωγή της θα αποτελέσει το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Το τελευταίο 24ωρο οι βουλευτές της ΝΔ δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις για να πάρουν θέση στο δίλημμα του υποβιβασμού ή μη των δύο ομάδων από τη Βόρεια Ελλάδα, οι ιθύνοντες των οποίων δεν ικανοποιήθηκαν ούτε από τη «σολομώντεια» λύση της αφαίρεσης βαθμών στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση για να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα.

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να προλάβει ενδεχόμενη «ανταρσία» από τους πιεζόμενους κυβερνητικούς βουλευτές που εκλέγονται στα Βόρεια, ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαγράψει τον ευρωβουλευτή Θεόδωρο Ζαγοράκη, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή να απειλήσει με ανεξαρτητοποίηση. Η απειλή του τελικά λειτούργησε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς τέθηκε εκτός της ευρωομάδας της ΝΔ, όχι με δική του βούληση, αλλά με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός από τη συνοχή της γαλάζιας Κ.Ο., το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, πάντως, δοκιμάζει και την αξιοπιστία της πολιτικής. Κι αυτό διότι οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν την τροπολογία ή θα προτιμήσουν τον εύκολο δρόμο της αποχής, θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες και στην κοινή γνώμη τι ακριβώς θέλουν: να μείνουν οι δρακόντειες ποινές ή να μετριαστούν;

Πού κατατείνει η τροπολογία

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η κατάθεση της νομοθετικής τροπολογίας για μη υποβιβασμό ομάδων σε περιπτώσεις σαν κι αυτή που αφορά τον ΠΑΟΚ κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα.

Η κυβέρνηση, υποστήριξε, σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά δεν μπορεί να επιτρέψει ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε να μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη.

Γι΄ αυτό, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού, αναλήφθηκε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να επιβάλλονται μεν κυρώσεις να μην είναι όμως εξοντωτικές για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Στέλνοντας, ταυτόχρονα, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ευρωβουλευτή Θεόδωρου Ζαγοράκη.

Με τις νέες διατάξεις της τροπολογίας που κατατέθηκε, τόσο η Ξάνθη όσο και ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό, αλλά με αφαίρεση βαθμών. Ειδικότερα, η τροπολογία για τις αλλαγές στις ποινές που επιβάλλει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού προβλέπει αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών, από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο χαρακτηρίζεται η πράξη στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις. Εάν η παράβαση διαπιστωθεί μετά το τέλος του Πρωταθλήματος τότε η ποινή επιβάλλεται για το επόμενο Πρωτάθλημα.

Επιχειρείται έτσι ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, υποστηρίζουν από την κυβέρνηση. Κάτι που, όπως λένε, σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, δεν απειλούνται με υποβιβασμό, αλλά αφαίρεση βαθμών.

Super League 1: Όλοι στα χαρακώματα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση ακολούθησε βροχή ανακοινώσεων και στο… χορό ενεπλάκησαν και άλλες ομάδες.

Ο Ολυμπιακός ήταν ιδιαίτερα καυστικός. Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ με ανοικτή επιστολή της προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενδίδει σε εκβιασμούς και χαϊδεύει την παρανομία και απήθυνε έκκληση προκειμένου να μην ψηφιστεί «ένας νόμος κτρωμα ο οποίος θα νομιμοποιήσει την παράνομη εξαγορά και έλεγχο ομάδων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη και θα μεταβάλει το τρέχων πρωτάθλημα, αλλά και τα επόμενα, σε μια στημένη διαδικασία όπου ο πρωταθλητής θα είναι γνωστός εκ των προτέρων.»

Ακόμη πιο επιθετική ήταν η μεσημεριανή ανακοίνωση της Θύρας 7 η οποία χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς προειδοποίησε πως δεν θα ανεχτεί την αθώωση του ΠΑΟΚ και ζήτησε να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της τονίζοντας ότι «οι φίλαθλοι του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, η μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα στη χώρα απαιτούμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και ΙΣΟΝΟΜΙΑ».

Από την πλευρά του ΠΑΟΚ δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο κύκλοι της ασπρόμαυρης ΠΑΕ διέρρεαν τη δυσαρέσκεια τους για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ενώ ο Γιώργος Σαββίδης έγραψε στο instagram «θέλουμε δικαιοσύνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Οι ασπρόμαυροι επιμένουν να θέτουν θέμα παραίτησης Αυγενάκη, ενώ ιδιαίτερα επιθετική ήταν και η ανακοίνωση της Θύρας 4 (με χαρακτηριστικότερη όλων την ατάκα «ΠΑΟΚτσή είσαι σε πόλεμο»), ενώ για την Πέμπτη οργανώνεται συλλαλητήριο.

Παρέμβαση όμως είχαμε τόσο από τον Πανιώνιο (η επίσημη ΠΑΕ) όσο κι από τον Ηρακλή (Λέσχη Φίλων) που έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση.

Οι μεν κυανόλευκοι καυτηρίασαν την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την κατάθεση της τροπολογίας, ζητώντας παράλληλα δικαίωση για τον υποβιβασμό της ομάδας το 2011, οι δε κυανέρυθροι αφού εξέφρασαν την αντίθεση τους για την κυβερνητική τροπολογία απαίτησαν να αρθεί η ποινή της αφαίρεσης των έξι βαθμών που είχε επιβληθεί στον Πανιώνιο στην αρχή της σεζόν (λόγω μη αδειοδότησης τους από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ).

Κι όπως γράψαμε και χθες, αν μη τι άλλο στο μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν πλήττεις ποτέ κι όλοι πλέον περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι μας επιφυλάσσει η σημερινή ημέρα…

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.