Κοινοποίηση

Με εμπρηστικές κινήσεις συνεχίζει να κινείται η Τουρκία όσον αφορά τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα στοχεύει για ακόμα μία φορά προς την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός θαλάσσιου άξονα μεταξύ των δύο χωρών «σβήνοντας» τη μίση Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Η υπογραφή δύο «μνημονίων κατανόησης» για τον «καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών» και για τη «συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα», την Τετάρτη (26/11) στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα στην Αθήνα όσον αφορά την προσπάθεια της Άγκυρας για δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, καλώντας τον Τούρκο πρεσβευτή για εξηγήσεις.

Σημειώνεται ότι τα «μνημόνια κατανόησης» Τουρκίας-Λιβύης συνδέονται άμεσα με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τις αποφάσεις για κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ με αιχμή και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μνημόνια τα οποία για κάποιους αναλυτές ενδέχεται να μπλέξουν ακόμα περισσότερο το κουβάρι των διενέξεων για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή.

856.jpg

Τα «μνημόνια κατανόησης» που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Φαγέζ Σάραζ συμβάλλουν καθοριστικά στον σχεδιασμό της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου η Τουρκία επιχειρεί να οικειοποιηθεί μέρος του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζοντας τη θέση ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», εκτός από το δικό του μήνυμα στην Άγκυρα, μέσω των εξηγήσεων που ζήτησε από τον Τούρκο πρεσβευτή, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ ελ Σούκρι. Το ΥΠΕΞ επίσης συνέχισε τις επαφές του με τις Βρυξέλλες, με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ να λαμβάνει οδηγίες να ενημερώσει άμεσα για τις εξελίξεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκο Μογκερίνι.

Προκλήσεις και από τον τουρκικό Τύπο

Την υπογραφή των «μνημονίων κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης επιχείρησε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» παρουσιάζοντας τα μνημόνια ως μια «ιστορική συμφωνία», η οποία θα τερματίσει την ελληνική κατοχή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση, συμφωνα με το ρεπορτάζ, κράτησε περίπου δύο ώρες και 15 λεπτά και βασικό της θέμα ήταν η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.

Το πρωτοσέλιδό της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας σήμερα, Πέμπτη (28/11), , με τίτλο «Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου» γράφει χαρακτηριστικά: «Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο».

«Μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης» προσθέτει.

Η επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, με επιστολή την οποία κατέθεσε στις 13 Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον οργανισμό, διεκδικεί δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες ακόμη και δυτικά του ορίου του 28ου μεσημβρινού, αμφισβητώντας ευθέως όχι μόνο την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελορίζου αλλά και αυτή των Δωδεκανήσων.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις, σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία «φωτογραφίζεται» αλλά δεν αναφέρεται ονομαστικά στο παράρτημα Δ της επιστολής.

Η Τουρκία με εκτενή επιστολή της στον ΟΗΕ, με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2019, προβάλλει τις πάγιες θέσεις της για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ισχυριζόμενη ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Στην επιστολή την οποία απέστειλε ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Άγκυρας στον Οργανισμό, Feridun H. Sinirlioglu, γίνεται λόγος για ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E και απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Η απάντηση της Ελλάδας

«Τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών και χαρακτήρισε «αβάσιμους», «εσφαλμένους» και «αυθαίρετους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, “οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη”, συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως. Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία «να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.