Κοινοποίηση

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αλλαγών που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών – «Καταφύγιο» για όσους δεν μπήκαν στις 120 δόσεις

Τελευταία ευκαιρία και σανίδα σωτηρίας για 4,25 εκατομμύρια οφειλέτες αποτελεί η νέα πάγια ρύθμιση που θα ισχύσει από φέτος για τα χρέη στην Εφορία. Ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη μέχρι να ανοίξει η σχετική εφαρμογή για να κάνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του Taxisnet.

Το «business stories» αποκαλύπτει  τι θα προβλέπει η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί και θα καθορίσει ποιοι τελικά μπαίνουν ή αποκλείονται από τη νέα ρύθμιση, αλλά και τι θα ισχύει στο μεταβατικό διάστημα από 1/1/2020 και μέχρι να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για ένταξη στην πάγια των 24-48 δόσεων.

Οι τυχεροί…

Μετά και το τέλος της έκτακτης ρύθμισης των 120 δόσεων, μοναδικό αποκούμπι που έχει απομείνει για τους φορολογουμένους είναι πλέον η μόνιμη (πάγια) ρύθμιση. Και αυτή γίνεται πιο ελκυστική προσφέροντας διπλάσιες δόσεις σε σχέση με την υφιστάμενη σήμερα ρύθμιση των 12 (ή έως 24 δόσεις, το πολύ, για οφειλές από έκτακτη αιτία) και με δόση από 30 ευρώ τον μήνα ή και από μόλις 1% του ετήσιου εισοδήματος.
Ωστόσο η πολυαναμενόμενη νέα ρύθμιση δεν έχει ανοίξει ακόμα και δεν θα είναι τεχνικά διαθέσιμη, το νωρίτερο, πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία ιδιαίτερα σε όσους χρωστούν, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν σταδιακά και οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες. Για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι 4,25 εκατομμύρια οφειλέτες θα πρέπει να κάνουν αίτηση να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων καταβάλλοντας και αυξημένη 1η δόση (1/12 της οφειλής). Από τον επόμενο μήνα -ή τον Μάρτιο, στη χειρότερη περίπτωση- η ρύθμισή τους θα ενσωματωθεί και θα προσαρμοστεί στο νέο καθεστώς με τις 24 δόσεις, διπλασιάζοντας τον χρόνο αποπληρωμής και κουρεύοντας αντίστοιχα το υπόλοιπο της οφειλής μετά την αρχική πληρωμή που έγινε με το υφιστάμενο σχήμα ρύθμισης χρεών με 12 δόσεις.

Με βάση την εφαρμοστική εγκύκλιο που θα εκδοθεί, από τη νέα ρύθμιση δεν θα αποκλείεται κανείς από όσους έκαναν ή θα κάνουν ρύθμιση μετά την 1η Νοεμβρίου 2019. Για αυτούς δεν συντρέχει λόγος αποκλεισμού, όπως πολλοί φοβούνταν, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να κάνουν αίτηση για 12 δόσεις. Ηταν κι αυτός ένας λόγος που παρά τις 120 δόσεις και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ο αριθμός όσων χρωστούσαν και δεν έκαναν ρύθμιση στην Εφορία αυξήθηκε κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο μέσα σε έναν μήνα, ξεπερνώντας τα 4,2 εκατομμύρια ΑΦΜ έναντι 3,7 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο, πάντως, μόλις 6,5 δισ. από τα 105 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών είχαν μπει σε ρύθμιση! Δηλαδή για τα 15 από τα 16 ευρώ των χρεών τους στην Εφορία (και χωρίς τις προσαυξήσεις μάλιστα) οι οφειλέτες έχουν παρατήσει τα χρέη τους χωρίς να τα εντάξουν σε καμία ρύθμιση.

…και οι άτυχοι

Αποκλεισμός από τη ρύθμιση, όμως, προβλέπεται στον σχετικό νόμο και ισχύει για όσους είχαν ενεργή ρύθμιση χρεών στην Εφορία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019. Για την τύχη τους, όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει σε ειδική σύσκεψη τις επόμενες ημέρες.

Αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

■ Τους σχεδόν 400.000 οφειλέτες που έκαναν αίτηση και μπήκαν στην έκτακτη ρύθμιση ευκαιρίας με τις 120 δόσεις. Αυτοί αποκλείονται και δεν εντάσσονται στη ρύθμιση. Δεν έχουν όμως ουσιαστικά και κανένα συμφέρον να θέλουν να μεταπηδήσουν σε άλλη ρύθμιση, είτε με 12-24 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα, είτε στη νέα με τις 24-48, που θα ενεργοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες. Αντιθέτως, απολαμβάνοντας πολλαπλάσιες δόσεις και μεγαλύτερο κούρεμα οφειλής με χαμηλότερα επιτόκια έχουν κάθε λόγο να διατηρούν με νύχια και με δόντια ζωντανή τη ρύθμιση που έκαναν για τα παλιά χρέη τους διότι, αν τη χάσουν ή την εγκαταλείψουν, τότε το παιχνίδι είναι γι’ αυτούς χαμένο και δεν τους προσφέρεται ούτε η λύση των 12 δόσεων που ίσχυε πάντοτε για όλους.

■  Τους περίπου 1 εκατομμύριο οφειλέτες που μπαινοβγαίνουν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Πολλοί είχαν ενεργή πάγια ρύθμιση την 1η Νοεμβρίου, αλλά μπορεί να τη χάσουν ή να θέλουν να μεταπηδήσουν στη νέα πάγια με διπλάσιες δόσεις. Παρά τη ρητή διάταξη του νόμου ότι αποκλείονται, στο υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να τους διασώσουν ώστε να μπορούν να ενταχθούν στις 24-48 δόσεις ακόμα και αν είχαν ενεργή ρύθμιση την 1η Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι άλλωστε μπαίνουν σε ρύθμιση κατά το β’ εξάμηνο κάθε χρόνου (όταν τους έρχονται να πληρώσουν δυο-δυο τα εκκαθαριστικά και τις δόσεις φόρων εισοδήματος και ακινήτων) αλλά βγαίνουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς μόλις εξοφλήσουν τους περσινούς φόρους και προτού έρθουν ξανά οι τρέχοντες της επόμενης χρονιάς. Τυχόν αποκλεισμός και γι’ αυτούς θα συνιστούσε τιμωρία ή ξαφνικό θάνατο για τη μεγαλύτερη μερίδα των φορολογουμένων που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα αλλά τηρούν τις δόσεις, χωρίς να ποντάρουν σε έκτακτες ρυθμίσεις και περαιώσεις.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.