Κοινοποίηση

Lockdown όλο το Μάρτιο, με νέους περιορισμούς και πάλι στον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς δεν επιθυμεί να κλείσει και άλλες οικονομικές δραστηριότητες

Μετά τη χθεσινή νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, η επιτροπή των ειδικών εισηγείται καθολικό lockdown, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά σε μία τόσο δύσκολη πολιτικά απόφαση φαίνεται πως επιλέγει “έξυπνα μέτρα”, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη.

“Έξυπνα μέτρα” όμως κατά την κυβέρνηση σημαίνει νέοι περιορισμοί στον ελεύθερο χρόνο των πολιτών, με τον κωδικό 6 για σωματική άσκηση να μπαίνει στο στόχαστρο ως αιτία “άσκοπων μετακινήσεων”.

Lockdown: Τα στοιχεία δείχνουν νέα μέτρα

Ειδικότερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα καθολικό lockdown, αλλά αυτή τη φορά πιο… σοβαρό. Δηλαδή να επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για ιατρικά θέματα και προμήθειες τροφίμων και να σταματήσουν σχεδόν όλες οι μη αναγκαίες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Πολλοί επιστήμονες πλέον λένε πως ή θα πρέπει να γίνει ένα πραγματικό lockdown ή διαφορετικά να ανοίξει η οικονομία συνολικά με όσα μέτρα γίνεται. Ενώ ορισμένοι αμφισβητούν τη χρησιμότητα μέτρων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00.

Η κυβέρνηση όμως φέρεται να μη συζητά καν πχ το ενδεχόμενο να κλείσουν εργοστάσια, καθώς το οικονομικό κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο. Αντ’ αυτού, προσανατολίζεται να επιτρέπεται μετακίνηση με κωδικό 6 στο 13033 για σωματική άσκηση μόνο με τα πόδια, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από την οικία και όχι σε μέρος, όπου θα χρειάζεται αυτοκίνητο ή ΜΜΜ για να φτάσει κανείς. Στόχος είναι να αποτραπούν πχ βόλτες στην παραλία ή σε βουνά, αλλά και μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

Το μέτρο αυτό ή και όποια άλλα νέα μέτρα τελικά αποφασιστούν, θα εφαρμοστούν μάλιστα από αύριο Τσικνοπέμπτη 06:00 το πρωί, ώστε να αποφευχθούν συγκεντρώσεις σε σπίτια.

Άλλα μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 και τις καθημερινές ή η γενικότερη απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων κρίνονται ως ανεφάρμοστα. Σε ένα βαθμό πάντως, οι αντίστοιχοι στόχοι μείωσης της κινητικότητας εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν με τους περιορισμούς στον κωδικό 6.

Το πρόβλημα πάντως με όποια μέτρα και να ληφθούν, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει να αποφύγει ένα πραγματικό “lockdown Μαρτίου 2020”, είναι πως η κοινωνία έχει κουραστεί μετά από ένα χρόνο περιορισμών κυρίως στον ελεύθερο χρόνο των πολιτών και ενώ διαπιστώνει αδυναμία ελέγχου στους χώρους εργασίας και απροθυμία λήψης μέτρων σε εκκλησίες, όπου εξακολουθούν να παρουσιάζονται εικόνες συνωστισμού.

Και το ζήτημα είναι πως φαίνεται πως το άνοιγμα έστω υπό όρους του λιανεμπορίου και των σχολείων απομακρύνεται έτι περαιτέρω, καθώς δεν φαίνεται πιθανό να ξεκινήσει η χαλάρωση ούτε στις 15 Μαρτίου. Η άποψη των περισσότερων ειδικών φαίνεται να συγκλίνει στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τέλη Μαρτίου, αλλά και πάλι μόνο με click away.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.