Ο πρωθυπουργός σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την απόφασή του να προτείνει για νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρώην πρόεδρο του ΣτΕ κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δηλώνοντας περήφανος για την επιλογή του.
«Είναι το πρόσωπο που συμβολίζει τη νέα εποχή για τη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την δικαστή που αναμένεται να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο με τη δεύτερη μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ιστορία.
Αναφορικά με τον νυν Πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε ως ένα καλό Πρόεδρο που τίμησε τα καθήκοντά του, πως τον τιμά και τον σέβεται, ωστόσο, σημείωσε πως «έπρεπε να διαλέξω ένα πρόσωπο και εξήγησα τους λόγους για τους οποίους έκανα αυτή την επιλογή. Είμαι πολύ περήφανος που στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Πρόεδρο Της Δημοκρατίας γυναίκα. Είχα αιτιολογήσει την επιλογή μου να μην τον ψηφίσω το 2015. Το 2020 δεν είναι το 2015 και δεν είμαι στην ίδια θέση. Είμαι πρωθυπουργός. Σταθμίζοντας στα δεδομένα επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν επέλεξα γιατί είναι γυναίκα, αλλά και γιατί ήταν γυναίκα. Δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε κορίτσι μπορεί να λέει “γιατί όχι και γω”».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένας πολίτης του κόσμου που μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στο εξωτερικό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι μια καλή Πρόεδρος.
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha, διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος πως «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το απαράδεκτο μνημόνιο μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Θα ασκήσουμε βέτο».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου, σημειώνοντας πως «κακώς η χώρα μας δεν έλαβε πρόσκληση. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρών, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρών. Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους», τόνισε.
Όσον αφορά την περίφημη συνομιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ και την αναφορά σε «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο, σημείωσε ωστόσο πως κατέστησε σαφές στον Αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και όπως είπε έγιναν αντιληπτές από τον κ. Τραμπ.
Τόνισε δε ότι «θα πράξω ότι χρειάζεται», εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα κάνει ότι πρέπει για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο.
Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.