Κοινοποίηση

Συριακός ραδιοφωνικός σταθμός επιβεβαίωσε πυρά τουρκικού πυροβολικού βόρεια της Ράκας – Υπ. Άμυνας Τουρκίας: Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί – Πού οφείλονται τα «ήξεις-αφήξεις» του Τραμπ

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχουν μπει οι προετοιμασίες της Τουρκίας για εισβολή στη βόρεια Συρία προκειμένου, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, να δημιουργήσει μια ζώνη «ασφαλείας» στην οποία προτίθεται να εγκαταστήσει τους περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη της.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τουρκικά πυρά κατά κουρδικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε τη Δευτέρα το βράδυ κουρδικές θέσεις που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

 

Qalaat Al Mudiq@QalaatAlMudiq
Απάντηση στον χρήστη @QalaatAlMudiq

NE. #Syria: #Turkey started aerial & artillery bombardment tonight targeting border area btwn Turkey, Syria & #Iraq.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Qalaat Al Mudiq@QalaatAlMudiq

#Syria: video showing Turkish Air Force targeting area of Semalka border crossing with #Iraq (used to transfer supplies). http://wikimapia.org/#lang=en&lat=37.079284&lon=42.350922&z=10&m 

Ενσωματωμένο βίντεο

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter στην οποία σημείωνε ότι «όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση (σ.σ. στη βόρεια Συρία) έχουν ολοκληρωθεί».

T.C. Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

Bölgemizin istikrar ve huzuruna katkı sağlayarak Suriyelilerin güvenli bir yaşama kavuşabilmesi için Güvenli Bölge/Barış koridoru kurulması zaruridir. TSK, sınırlarımızda terör koridoru oluşturulmasına asla müsamaha göstermeyecektir. Harekât için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Τα ήξεις-αφίξεις του Τραμπ

Την ίδια ώρα την απόδειξη ότι κανένας σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να στηρίζεται στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε η πολιτική της Ουάσινγκτον για τη Συρία. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έδωσε το «πράσινο φως» στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία αδειάζοντας με τον πλέον κυνικό τρόπο τους Κούρδους συμμάχους της ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε όχι απλώς να ικανοποιήσει πλήρως τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά στράφηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλη χάρη στην Ευρώπη και είναι καιρός οι αμερικανικές δυνάμεις να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

I was elected on getting out of these ridiculous endless wars, where our great Military functions as a policing operation to the benefit of people who don’t even like the USA. The two most unhappy countries at this move are Russia & China, because they love seeing us bogged…..

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

I was elected on getting out of these ridiculous endless wars, where our great Military functions as a policing operation to the benefit of people who don’t even like the USA. The two most unhappy countries at this move are Russia & China, because they love seeing us bogged…..

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

….down, watching over a quagmire, & spending big dollars to do so. When I took over, our Military was totally depleted. Now it is stronger than ever before. The endless and ridiculous wars are ENDING! We will be focused on the big picture, knowing we can always go back & BLAST!

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία και να δημιουργήσει μια ζώνη «ασφαλείας», στην οποία προτίθεται να εγκαταστήσει τους περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη της με σκοπό να αλλοιώσει τη σύνθεση του κουρδικού πληθυσμού της περιοχής, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σχεδόν σε όλα τα κόμματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μετά από τις έντονες αυτές αντιδράσεις ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε, μέσω Twitter, να «απειλήσει» την Άγκυρα λέγοντας ότι, «αν η Τουρκία πράξει κάτι το οποίο εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (κάτι που έχω κάνει στο παρελθόν!)». Μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ έστρεψε τα βέλη του εκ νέου κατά της ΕΕ, αναφέροντας ότι η «Ευρώπη θα πρέπει να είναι προσεκτική».

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over…

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, παρόλο που γνωρίζει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τα εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη του, τόσο για να ζητήσει περισσότερα χρήματα από τις Βρυξέλλες όσο και για να μετριάσει τις αντιδράσεις για την επικείμενη εισβολή του στη Συρία, γνωρίζει επίσης ότι οι συνέπειες της συμφωνίας Ουάσινγκτον – Άγκυρας για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία δεν θα επηρεάσουν τις ΗΠΑ, αλλά την ΕΕ και τα κράτη – μέλη της.
Σε περίπτωση που Άγκυρα εμπλακεί σε έναν πόλεμο στη βόρεια Συρία από τον οποίον ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε και πώς θα απεμπλακεί, ενδέχεται να υπάρξουν καινούργιες προσφυγικές ροές, προς την ΕΕ.

Ντόναλντ εναντίον Ντόναλντ

Σε αντίθεση με τον συνονόματό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδωσε «γη και ύδωρ» στον Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε ότι οι «ενέργειες της Τουρκίας» δοκιμάζουν τις σχέσεις της με την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η ΕΕ βρίσκεται σύσσωμη στο πλευρό της Κύπρου απέναντι στις «παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή η Γαλλία έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στην Άγκυρα τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία θα συνέβαλλε στην αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Παράλληλα στις Βρυξέλλες ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο επόμενος «υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» (ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας), κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν περισσότερους άνδρες και γυναίκες στις κοινές ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο ακόμα και για 50.000 – 60.000, ώστε η ΕΕ να μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.