Κοινοποίηση

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναδεικνύοντας τον εμπαιγμό που υφίστανται οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ενώ καθυστερεί να τους αποδώσει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, τους αναγκάζει να εξοφλήσουν τώρα τον ΕΛΓΑ, ενώ η προθεσμία είναι έως τέλη Μαρτίου.
Την ώρα που οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας στα αγροεφόδια και την ενέργεια και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση εξόφληση των αποζημιώσεων, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, βρίσκονται αντιμέτωποι και με το παράδοξο του να πρέπει να πληρώσουν 2 μήνες νωρίτερα για να αποζημιωθούν.
Το Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει  άμεσα τις πληρωμές των δικαιούχων χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Ακολουθεί η ερώτηση της κυρίας Τελιγιορίδου

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Την ώρα που η κυβέρνηση εμπαίζει τους φασολοπαραγωγούς για τις αποζημιώσεις, τους αναγκάζει επιπλέον να εξοφλήσουν τώρα τον ΕΛΓΑ, ενώ η προθεσμία για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι ως τέλη Μαρτίου»
Με το σκληρό πρόσωπο της Κυβέρνησης και την αδυναμία του Οργανισμού του ΕΛΓΑ να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, έρχονται αντιμέτωποι οι φασολοπαραγωγοί της Π.Ε. Καστοριάς, που είδαν το σύνολο σχεδόν της παραγωγής τους, την περασμένη χρονιά, να καταστρέφεται.

Στην αδυναμία της κυβέρνησης για την απόδοση των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, έρχεται να προστεθεί ο εξαναγκασμός των αιτούντων αποζημίωση να  εξοφλήσουν άμεσα τις οφειλές τους για το 2021 στον ΕΛΓΑ, ενώ η προθεσμία είναι ως τον Μάρτιο. Το γεγονός αυτό αποτελεί παράδοξο καθώς οι πληρωμές αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά το πέρας της 31ης Μαρτίου 2022, για να μην αναφερθούμε και στη συνηθισμένη παράταση που κάθε χρόνο έδινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιούνιο, αναλογιζόμενη τις οικονομικές δυσκολίες του αγροτικού κόσμου.

Τα απρόοπτα καιρικά φαινόμενα (παγετός, χαλάζι, καύσωνας, ανεμοθύελλες) που επικράτησαν στην Π.Ε. Καστοριάς από την αρχή της άνοιξης μέχρι και το τέλος του Φθινοπώρου του 2021, οδήγησαν τους φασολοπαραγωγούς σε απόγνωση. Απόγνωση, η οποία μεταφράζεται όχι μόνο σε απώλεια του επιδιωκόμενου εισοδήματος από την παραγωγή της προηγούμενης χρονιάς αλλά και σε αδυναμία ανταπόκρισης στο κόστος για την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει και πρέπει να καταλάβει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν αντιμετωπίζουν απλά απώλεια κερδών από την καταστροφή της παραγωγής τους, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα βιοπορισμού. Στη σοβαρή αυτή πρόκληση η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει και πρέπει να βρει την κάθε δυνατή λύση, ώστε να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους να ορθοποδήσουν και να διεκδικήσουν το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους.         

Επειδή, η κυβέρνηση και το Υπουργείο εμπαίζουν τους φασολοπαραγωγούς  και δυσχεραίνουν το έργο τους,

Επειδή, η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών είναι ως τέλος Μαρτίου, αλλά η κυβέρνηση  απαιτεί από τους παραγωγούς να πληρώσουν 2 μήνες νωρίτερα για να αποζημιωθούν,

Επειδή, η κυβέρνηση είναι έκθετη καθώς είχε υποσχεθεί πως οι πληρωμές για τις ζημίες  θα γίνουν 20 Ιανουαρίου,

Επειδή, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τις τιμές της ενέργειας και των αγροεφοδίων να έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα,

Επειδή, η κλιματική αλλαγή κάνει ήδη ορατά τα αποτελέσματά της στις καλλιεργητικές συνήθειες και οι φυσικές καταστροφές απειλούν ολοένα και περισσότερο τον πρωτογενή τομέα, 

Επειδή, οι αγρότες είναι προ της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου, που απαιτεί οικονομικούς πόρους που είναι ανύπαρκτοι και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  • Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να επιτρέψει την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους φασολοπαραγωγούς που έχουν τακτοποιημένες τις παρελθούσες υποχρεώσεις έναντι του ΕΛΓΑ και που ευλόγως δεν έχουν πληρώσει ακόμη τις ασφαλιστικές εισφορές του 2021, εφόσον δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες;   
  • Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στους φασολοπαραγωγούς;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Τελιγιορίδου Ολυμπία

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.