Κοινοποίηση

Με τους χάρτες που “σβήνουν” ελληνικά νησιά προανήγγειλε σύντομα γεωτρήσεις ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταφέρθηκε και εναντίον των αμερικανικών βάσεων στη χώρα του. Αμφισβητεί και τη συνθήκη των Σεβρών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ στην Τουρκία και στη συνέχεια παραχώρησε αναλυτική συνέντευξη για τα κανάλια ATV και A Haber.

Με τον χάρτη που βασίζεται στη συμφωνία με τη Λιβύη να εμφανίζεται σε βίντεο πίσω του, ο Ερντογάν έφτασε σε σημείο να πει ότι η συμφωνία που υπέγραψε είναι “στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών”.

Στη συνέχεια επανέλαβε πως η χώρα του θα αγοράσει νέο γεωτρύπανο και σύντομα θα προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις.

Σημείωσε πως στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων και ζήτησε από τις μεγάλες εταιρείες να συνεργαστούν με τη χώρα του στο επίπεδο των ερευνών.

“Όσον ισχυρή είναι αυτή η επένδυση, τόσο πιο άνετη θα είναι και η δουλειά μας”, ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο “τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενόχλησαν κυρίως την Ελλάδα”, προσθέτοντας ότι αυτές οι εργασίες δεν έγιναν για να ενοχληθεί η Ελλάδα αλλά για “να διατηρηθούν γα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Μέσα σε αυτή τη ζώνη αυτό το μέρος, είναι τα σημεία G, F και E, ειδικά η ένωση και τα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας

Ο Τούρκος Πρόεδρος δείχνοντας τον χάρτη είπε ότι “αυτό το μέρος που βλέπεται είναι η σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ανατολικά της Κρήτης περνάει αυτή η ζώνη που βλέπεται. Αυτή η ζώνη ενοχλεί κάποιους σε σοβαρό βαθμό. Μέσα σε αυτή τη ζώνη αυτό το μέρος, είναι τα σημεία G, F και E, ειδικά η ένωση και τα σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Τι είναι αυτά; Η υφαλοκρηπίδα. Εμείς εδώ ας πούμε ότι άνετα θα κάνουμε σεισμικές έρευνες. Μετά που θα κάνουμε τις σεισμικές μας έρευνες θα κάνουμε και τις γεωτρήσεις μας”.

Στη συνέντευξή του στο φιλοκυβερνητικό κανάλι ATV, o Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου τη Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σαρράζ στην οποία συμμετείχε και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύης. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι Σαρράζ είναι “ο νόμιμος πρωθυπουργός της Λιβύης”, ενώ ο Χαλιφέ Χάφταρ “δεν είναι ένας νόμιμος Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός, είναι ένα πρόσωπο που έχει παράνομη δομή, χωρίς διεθνή αναγνώριση”.

“Δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες εναντίον μας”

Όπως μεταδίδει άλλωστε το ΚΥΠΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε αναλυτικά: “Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μονομερή βήματα εναντίον της Τουρκίας. Κατά τις επαφές που είχαμε με τον Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αυτό τους το είπαμε και ίδιος προσωπικά και η αντιπροσωπεία μου. Αυτοί ακόμη έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες. Είπαμε ότι εμείς τα κάνουμε όλα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Θα συνεχίσουμε και από δω και πέρα να κάνουμε βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που μπαίνουν σε διαμοιρασμό της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου και τα δικαιώματα της Τουρκίας, ασφαλώς και ενοχλούνται από τα βήματα που κάνουμε. Εδώ γίνονται προσπάθειες να επιβληθούν κάποιοι σχεδιασμοί. Με ένα δίκαιο βήμα εμείς αυτά τα ματαιώσαμε. Θα προχωρήσω και πάρα πέρα. Εδώ στην πραγματικότητα υπάρχει αναστροφή τη συνθήκης των Σεβρών. Έχει γίνει ένα τέτοιο βήμα”.

Για το θέμα της αποστολής στρατού στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αν έρθει τέτοια πρόσκληση, η χώρα μας θα αποφασίσει ποια πρωτοβουλία θα αναλάβει. Το έχω πει και πιο πριν ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια στη Λιβύη. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου”. “Αυτή τη στιγμή κάνουν αυτού του είδους τις παράνομες δραστηριότητες στη Λιβύη. Αυτά πρέπει να ξεπεραστούν”, δήλωσε υπονοοώντας πως τρίτες χώρες έχουν στείλει στρατεύματά τους.

“Αν είναι αναγκαίο θα κλείσω στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε στη συνέχεια να κλείσει “εάν είναι αναγκαίο”, δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

“Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ”, είπε στην επίμαχη συνέντευξή του. “Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε”, προειδοποίησε.

Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί «να τεθεί στο τραπέζι» σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Εκτός του θέματος αυτού, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα στην Συρία κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.