Κοινοποίηση

Αυτό που βιώνουμε τοπικά τους τελευταίους μήνες με την αλλαγή της κυβερνητικής εξουσίας δεν αποτελεί έκπληξη. Το παρελθόν της ΝΔ, οι ιδεολογικές καταβολές της και οι πολιτικές στοχεύσεις της ήταν και είναι σε όλους  γνωστά. 

Εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το “σχέδιο Αθηνά” με το οποίο έκλεισαν δεκάδες Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων και το δικό μας τμήμα Διεθνούς Εμπορίου. Ακόμα πιο παλιά θεσμοθέτησαν την λεγόμενη “βάση του 10” με την εφαρμογή της οποίας περιόρισαν σημαντικά τους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικά στα τμήματα της επαρχίας όπως αυτά της Καστοριάς. Επίσης, στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν ξεχνάμε πως εν μία νυκτί κατήργησαν περιζήτητους Τομείς των Επαγγελματικών Λυκείων.

 

Πριν λίγο καιρό η νέα δεξιά διακυβέρνηση κατήργησε τα Διετή Προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστημίων, δύο από αυτά στην Καστοριά, και τώρα αναστέλλει, ουσιαστικά καταργεί, το νεοϊδρυθέν Τμήμα “ΑΓΩΓΗΣ και ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ στην ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ” που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21. Ταυτόχρονα διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους, εν είδος απειλής, πως σύντομα θα ψηφιστεί και η λεγόμενη βάση εισαγωγής η οποία θα έχει διπλό κόφτη. Και στα γενικά μόρια, όπως ίσχυε παλιά με την βάση του 10, αλλά και σε επιμέρους πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα που θα ορίζει η κάθε Σχολή ! Είναι προφανές ότι τα Τμήματα που θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του κόφτη θα είναι αυτά της επαρχίας, ειδικά αυτά της παραμεθορίου όπως είναι της Καστοριάς.

 

Γιατί, όμως, η νέα κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά και μάλιστα σε μια περιοχή που θεωρείται “κάστρο της Δεξιάς” όπως δηλώνουν όλο καμάρι τα τοπικά της στελέχη ; Η απάντηση ούτε δύσκολη είναι, ούτε κρυφή. Είναι γνωστό πως η κύρια ατζέντα της ΝΔ διαμορφώνεται από συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ιδιωτικής εκπαίδευσης  και των παρόχων υπηρεσιών παραπαιδείας. Τα “Κολέγια” επιθυμούν διακαώς να αυξήσουν τζίρους και κέρδη και ψάχνουν νέους πελάτες. Η μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων και ο κόφτης στις βάσεις εισαγωγής αποτελούν γι αυτούς μάνα εξ ουρανού. Αλλά και τα φροντιστηριακά μαθήματα θα αυξηθούν για να αντεπεξέλθουν οι μαθητές στις νέες συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού που θα διαμορφωθούν.

 

Το μεγάλο ερώτημα που μένει, όμως, αναπάντητο είναι γιατί ο κόσμος της Καστοριάς συνεχίζει να τους στηρίζει ενώ καταφανέστατα δρουν ενάντιά του ; Στο “φιλοσοφικό” αυτό ερώτημα κάποιοι κουτοπόνηρα αντιτείνουν  πως στις αγκάλες της αδηφάγας δεξιάς τους έσπρωξαν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ !

 

Τι πραγματικά έκανε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της παιδείας τοπικά ; 

 

Σαν χθες θυμάμαι την επίσκεψη στο υπουργείο παιδείας για να πείσουμε τον τότε υπουργό Νίκο Φίλη να ξαναλειτουργήσει το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου. 

Εδώ  στην Καστοριά κανείς δεν πίστευε πως εν μέσω Μνημονίων θα πείθαμε το υπουργείο να τo ξαναλειτουργήσει. Kι όμως, αυτό που φάνταζε απίστευτο έγινε πραγματικότητα. Το Τμήμα ξανάνοιξε, μπήκε κανονικά στο μηχανογραφικό και δέχθηκε νέους φοιτητές !

 

Ταυτόχρονα, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ως γνωστόν, έκλειναν σχολικές μονάδες, με την βοήθεια του τότε υφυπουργού  Θεοδόση Πελεγρίνη ιδρύσαμε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς και λίγο αργότερα το Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο-Λύκειο) Καστοριάς. Επίσης, ξαναλειτούργησαν οι καταργημένοι περιζήτητοι Τομείς του ΕΠΑΛ. Και όλα αυτά εν μέσω Μνημονίων !!!

 

Μετά την επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια τολμηρή πρωτοβουλία. Αλλάξαμε τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αναβαθμίσαμε τα ΤΕΙ μετατρέποντάς τα σε Πανεπιστήμια και ταυτόχρονα ιδρύσαμε νέα Τμήματα για να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τις επιλογές των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να σπουδάσουν και να δώσουμε νέες προοπτικές στην μόρφωση, στην γνώση και στην πολιτιστική και πνευματική αναβάθμιση του τόπου. Έτσι, η Καστοριά απέκτησε 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ Τμήματα (Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πληροφορικής, Οικονομικών Σπουδών, Μαθηματικών και Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία). Για κάποια Τμήματα, όπως ήταν φυσικό, η έναρξη λειτουργίας, λόγω έλλειψης χρόνου προετοιμασίας, προγραμματίστηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.  Ένα από αυτά είναι και το Τμήμα “Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία” που αναστέλλει-καταργεί η σημερινή κυβέρνηση. Για την στέγαση του συγκεκριμένου τμήματος ο Δήμος είχε εκφράσει την πρόθεση να παραχωρήσει το κτίριο του πρώην 1ου Γυμνασίου στην Ομόνοια αλλά δυστυχώς τώρα με την κατάργηση χάθηκε η ευκαιρία να αναβαθμίσουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης και να το ξαναζωντανέψουμε.

 

Κάποιοι κακεντρεχείς, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ισχυρίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πραγματική πρόθεση να λειτουργήσει τα νεοϊδρυθέντα Τμήματα και πως η νομοθετική ίδρυσή τους αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπών. Η καλύτερη απάντηση σε αυτό το αστείο επιχείρημα είναι η υπενθύμιση του μεγάλου έργου που είχε ήδη υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση στον συγκεκριμένο τομέα που για τον τόπο μας το παραθέσαμε παραπάνω. Όχι μόνο δεν μειώσαμε τον αριθμό τον Τμημάτων, όπως καταστροφολογικά διατυμπάνιζαν πέρσι πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου, αλλά τον …αυξήσαμε σε 4 άμεσα λειτουργούντα, συν ένα πέμπτο που θα λειτουργούσε την επόμενη χρονιά ! Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από την παράθεση του ήδη υλοποιηθέντος έργου που καταδεικνύει εμφατικά  ειλικρινείς προθέσεις και ικανότητα υλοποίησης ;

 

Επομένως, και τοπικά, οι φιλολαϊκές δυνάμεις της προόδου και της αριστεράς  ιδρύουν σχολεία και σχολές και προσπαθούν να αναβαθμίσουν οικονομικά, πολιτιστικά και πνευματικά την τοπική κοινωνία και στον αντίποδα οι εκφραστές του συντηρητισμού, των οικονομικών ελίτ και των ιδιωτικών συμφερόντων των λίγων ημετέρων κλείνουν σχολεία και σχολές, βάζουν εμπόδια και φραγμούς στην μόρφωση και σπρώχνουν ακόμα περισσότερο τον τόπο μας στην οικονομική δυσπραγία, την ανέχεια, την ανεργία, και την πολιτιστική και πνευματική υποβάθμιση. 

 

Και οι πιο δύσπιστοι πολίτες, πλέον, αντιλήφθηκαν όχι μόνο πόσο ψεύτες και υποκριτές είναι οι νέοι κυβερνώντες (βλ. Μακεδονικό, πρόσφυγες κτλ) αλλά πόσο επικίνδυνοι και καταστρεπτικοί είναι για τα συμφέροντα του απλού κόσμου και του τόπου μας.  Ό,τι χτίστηκε με κόπο και ιδρώτα επιδιώκουν να το γκρεμίσουν. Θα τους το επιτρέψουμε ;

 

Σμιξιώτης Δημήτρης

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.