Κοινοποίηση

Του Ευσταθίου Βαλιώτη *, **

Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι διαφωνούντες ομοσπόνδυλοι είχαν Γενική Συνέλευση στο κτίριο της Ομοσπονδίας στην Αστόρια. Πήγα κι εγώ από προσωπικό ενδιαφέρον για να δω τι γίνεται, γιατί όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί πλέον ντροπή για την Ομογένεια.

Όταν έφτασα στην είσοδο και προχώρησα να εισέλθω στο κτήριο, διαπίστωσα ότι μπροστά είχαν τοποθετήσει ένα τραπέζι και έλεγχαν τη θερμοκρασία των εισερχομένων. Μία κυρία μου είπε: «Κύριε Βαλιώτη, για να μπείτε μέσα θα πρέπει να υπογράψετε».

Όταν την ρώτησα «γιατί;» έλαβα την εξής απάντηση: «Επειδή πρέπει να ξέρομε ποιοι είσθε και ότι συμφωνείτε». Της είπα: «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα γι’ αυτό. Επιπλέον, το κτίριο δεν είναι δικό σας, ανήκει στην Ομοσπονδία και είναι nonprofit».

Έτσι, προχώρησα και εισήλθα μέσα στην αίθουσα. Αμέσως, είδα δυο «φουσκωμένα» άτομα που φαίνεται ότι είχαν αναλάβει ρόλο σωματοφύλακα. Ο ένας βρισκόταν στην πόρτα και ο άλλος στεκόταν μπροστά στην εξέδρα. Όταν ρώτησα σε τι αποσκοπεί η παρουσία τους, έλαβα την απάντηση ότι «είναι για την ασφάλεια». Δεν άντεξα και είπα επί λέξει: «Τι χάλια, τι κατάντια, ντροπής πράγματα!»

Η αίθουσα έμοιαζε με μια χάβρα. Φώναζαν όλοι δυνατά, ήταν αγριεμένοι και έτοιμοι να αρπαχτούν στα χέρια. Ρώτησα γιατί διαφωνούν τόσο έντονα και δεν κάθονται να συζητήσουν ήρεμα. Κάποιος που βρισκόταν δίπλα μου ετοιμαζόταν να σηκώσει την καρέκλα και να την πετάξει. Και πάλι δεν άντεξα και είπα: «Ντροπή σας σε όλους, ντροπή σας».

Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Νικόλαος Μπορνόζης, Σταματική Βαλιώτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευστάθιος Βαλιώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Τότε, με πλησίασε ένας του «μεγάλου σχήματος» της Γενικής Συνέλευσης και μου είπε: «Κύριε Βαλιώτη, εάν δεν υπογράψετε, δεν σας επιτρέπω να ομιλήσετε». Τότε τού είπα ότι «είναι καλύτερα να φύγω», όπως και έγινε, πριν καν αρχίσει αυτή η περιπετειώδης Γενική Συνέλευση.

Αυτά που έγιναν και ειπώθηκαν, θεωρώ ότι αποτελούν προσβολή και εκβιασμό, γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μου να τα δημοσιοποιήσω, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα περιστατικό που συνιστά θλιβερό κατάντημα.

Για να είμαι ειλικρινής και ευθύς μαζί σας, ξεκαθαρίζω ότι δεν ανήκω σε καμία παράταξη. Πιστεύω ότι έχουν γίνει τεράστια λάθη και από τις δυο πλευρές. Δυστυχώς, όμως, φταίμε και εμείς οι απ’ έξω, που τόσο καιρό έχουμε ανεχθεί αυτή την θλιβερή κατάσταση και αφήσαμε, κατά κάποιον τρόπο, να οδηγήσουν την Ομοσπονδία σ’ αυτό το τραγικό αδιέξοδο.

Καταρχάς, θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά και να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες ότι υπήρξαν οικονομικές ατασθαλίες. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Αν αποδειχθεί ότι υπήρξε κλοπή χρημάτων, οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν και φυσικά πιστεύω ότι έχουν γίνει κάτι τέτοια…

Με την ευκαιρία αυτή, νομίζω ότι έφτασε η ώρα ώστε σε ένα τέτοιο οργανισμό, όπως η Ομοσπονδία, να δημιουργηθούν επιτέλους οι προϋποθέσεις για να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, ο εθελοντισμός έχει όρια μέχρι ενός σημείου. Από την στιγμή που κάποια άτομα βρίσκονται στην Ομοσπονδία συνεχώς, 7 μέρες την εβδομάδα και 20 ώρες το 24ωρο, διαπιστώνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι ύποπτο συμβαίνει.

Δεν μπορεί η μια παράταξη, όποια κι αν είναι, να αποφασίζει αυθαίρετα να «σφραγίζει» το κτίριο, να αλλάζει κλειδαριές και να επιτρέπει την είσοδο μόνο σε όσους θεωρεί δικούς της. Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη! Το κτίριο και η Ομοσπονδία δεν ανήκουν σε κανένα, είναι nonprofit organization.

Από αριστερά διακρίνονται οι Επίσκοπος Φασιανής, κ. Αντώνιος, Ευστάθιος Βαλιώτης, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και Σταματική Βαλιώτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Λυπάμαι για τα χάλια σας. Έχετε μεγάλη ευθύνη που φέρατε την Ομοσπονδία σ’ αυτό το σημείο και η μόνη επιλογή που απομένει είναι η πλήρης αλλαγή στον τρόπο οργάνωσης και μια καινούργια αρχή. Επειδή έμαθα στη ζωή μου να είμαι πρακτικός και θετικός μπροστά σε κάθε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, θα προτείνω μερικές συγκεκριμένες ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς χρονοτριβή, για να λυθεί το πρόβλημα για πάντα:

– Όλοι οι χρηματίσαντες πρόεδροι να αποχωρήσουν από κάθε αξίωμα.

– Όλοι οι υπάρχοντες σύμβουλοι που υπηρετούν πάνω από δέκα συνεχόμενα χρόνια να αποχωρήσουν από κάθε αξίωμα.

– Να τεθεί όριο ηλικίας 75 ετών για την εκλογή ενός μέλους σε αξίωμα της Ομοσπονδίας.

– Οι υποψήφιοι για θέσεις στην Ομοσπονδία να έχουν κάποια παιδεία, να ομιλούν απαραιτήτως την αγγλική γλώσσα και να χαίρουν της έξωθεν καλής μαρτυρίας.

– Να επιλεχθεί από εξειδικευμένη, ανεξάρτητη επιτροπή, με αντικειμενικά και αυστηρά κριτήρια, ένα άτομο που θα έχει καλό μισθό,100-200,000 ετησίως, για να αναλάβει συντονιστικό ρόλο και ως εκτελεστικός διευθυντής να χειριστεί όλα τα ζητήματα της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Επίσης, ένα από τα καθήκοντά του θα είναι η συγκέντρωση χρημάτων, αποκομίζοντας το 10% των εισφορών ώστε να έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να ενισχύσει σημαντικά το ταμείο της Ομοσπονδίας.

Το σχολικό συγκρότημα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν το οποίο φέρει τα ονόματα των ευεργετών του Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Πρόκειται για απλά πράγματα που για χρόνια και δεκαετίες κάνουν άλλες εθνικότητες και ομοσπονδίες και συγκεκριμένα ότι κάνουν οι Εβραίοι στην Αμερική. Οι εκλεγμένοι στις διάφορες θέσεις θα πρέπει να έχουν χρόνο στη διάθεσή τους για να υπηρετήσουν με αίσθημα ευθύνης τις ανάγκες της Ομοσπονδίας και επίσης να λειτουργούν μεθοδικά και ενωτικά με σκοπό να λύνουν προβλήματα και όχι να προκαλούν κρίσεις. Τα οικογενειακά τους και τα οικονομικά τους να τα αφήνουν απ’ έξω και να μην έχουν καμία σχέση με την αποστολή της Ομοσπονδίας.

Τα άτομα άνω των 75 ετών θα μπορούσαν να συμμετέχουν ως μέλη μίας συμβουλευτικής ομάδας συλλόγων (εκπρόσωποι και μη), εδώ θα βάλω και τον εαυτό μου. Θα ήταν καλό να συμμετέχουν σε μία συνεδρίαση κάθε μήνα για να επισημαίνουν στο διοικητικό συμβούλιο της αδυναμίες και τα προβλήματα που εντοπίζουν, να τους λέγουν «μπράβο» για κάθε καλό και να τους τονίζουν ότι «εδώ δεν πάτε καλά» ώστε να αποφεύγονται μεγάλα λάθη. Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί πατριώτες και αγωνιστές για την Ομογένεια.

Φίλοι μου, πρέπει να το καταλάβουμε: δεν είμαστε πια στρατιώτες της πρώτης γραμμής. Είμαστε στην οπισθοφυλακή, είτε το θέλουμε είτε όχι. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρκετοί άνω των 90 ετών και αρκετοί άνω των 80. Τους σεβόμαστε, αλλά δεν γίνεται να επιμένουν να ελέγχουν και να κατευθύνουν την Ομοσπονδία. Οι νεότεροι να ακούν τις συμβουλές τους, αλλά οι νεότεροι και οι εκλεγμένοι από τους αντιπροσώπους των συλλόγων θα αποφασίζουν για την πορεία της Ομοσπονδίας.

Καταλήγοντας, θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι οι ομόσπονδοι προσέφυγαν στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος είναι εδώ μόνο δυο χρόνια και δεν γνωρίζει για να τους λύσει τα προβλήματα. Ίσως και η ατζέντα του να είναι διαφορετική. Μάλλον, νομίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος κάνει θαύματα ή έχει το μαγικό ραβδί… Επιπλέον, απευθύνθηκαν στον κ. Κατσιματίδη. Τι να τους κάνει κι αυτός ο άνθρωπος, που έχει τα δικά του θέματα να ασχοληθεί, δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε δύναμη.

Προς Θεού, σοβαρευτείτε, λογικευτείτε και αρχίστε από την αρχή. Ομολογήστε ότι αποτύχατε και καλέστε τους νεότερους να πάρουν αποφάσεις για ένα καλύτερο ελληνικό αύριο, γιατί τα χρόνια τρέχουν γρήγορα και φεύγουν. Μη γίνεσθε εμπόδιο σ’ αυτούς που θέλουν και μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα και να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην Ομογένεια και στην Ελλάδα. Κάνετε αυτό σας παρακαλώ και θα δούμε πολύ καλύτερες μέρες.

Ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης είναι ευεργέτης της ομογένειας, της Παρελάσεως, της Εκκλησίας, της Ελληνικής Παιδαείας και συνάμα μέγας ευεργέτης της Σπάρτης και κατ’ επέκταση της γενέτειρας.

* * Σημείωση Σύνταξης: Ο Ευστάθιος Βαλιώτης δεν είναι μόνο ευεργέτης της Παρελάσεως και της ίδιας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αλλά και αντιπρόσωπος του ιστορικού Συλλόγου Βρυσεών – Αναβρυτής Σπάρτης Λακωνίας. Συμμετείχε στις ιστορικές εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021, που όπως έγραψαν οι “Αναμνήσεις” έλαβαν χώρα στο πεζοδρόμιο του Σταθάκειου Κέντρου στην Αστόρια διότι η ομάδα των πρώην Προέδρων και συγκεκριμένα των κ.κ. Δημητρίου Καλαμαρά, Δήμου Σιώκη, Νικολάου Διαμαντίδη και Ηλία Τσεκερίδη επέλεξαν να αλλάξουν τις κλειδαριές του Σταθάκειου Κέντρου προκειμένου να παρεμποδίσουν τις εν εξελίξει αρχαιρεσίες.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.