Κοινοποίηση
Δικαιώθηκε χθες η πρωτοβουλία των τριών δημάρχων του νομού για το φράγμα του Νεστορίου, με τη συνάντηση των φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νεστορίου, αφού μετά από 8 χρόνια συνεχιζόμενης στασιμότητας άρχισε επιτέλους να αχνοφαίνεται κάποια ελπίδα για την επανεκκίνηση του έργου.
 
Η δικαίωση επιβεβαιώνεται από δύο πράγματα:
 
· Από τη μεγάλη συμμετοχή όλων των θεσμικών παραγόντων και φορέων του νομού (Δήμαρχοι, Βουλευτής, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο, αγροτικοί σύλλογοι, ΤΕΕ Καστοριάς, συνεταιρισμοί, δημοτικοί σύμβουλοι κλπ), την παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου καθώς και τον πολιτισμένο, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε.
 
· Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, ξεδιαλύνουν το τοπίο και θέτουν με σαφήνεια τα βήματα που θα ακολουθήσουν για την επανεκκίνηση του έργου.
 
Οι ανακοινώσεις λοιπόν που έγιναν από τον Υφυπουργό συμπυκνώνονται στα παρακάτω συμπεράσματα:
 
1. Τελειώνει επιτέλους, η εκκαθάριση του έργου, που είναι το ήμισυ του παντός και η βάση για τις περαιτέρω ενέργειες.
 
2. Υπάρχουν τα χρήματα για την αποπεράτωση του φράγματος. Έχουν μεταφερθεί στο τρέχουν πρόγραμμα.
 
3. Δεν θα αλλάξει η μελέτη. Εάν συνέβαινε το αντίθετο θα υπήρχαν επιπλέον καθυστερήσεις και θα απαιτούνταν περισσότερα χρήματα.
 
4. Δεν θα γίνει νέα δημοπράτηση του έργου, που θα απαιτούσε απροσδιόριστο χρόνο, αλλά θα υποκατασταθεί ο σημερινός έκπτωτος ανάδοχος με τον τρίτο μειοδότη.
 
5. Δεν θα περιμένουμε να γίνουν όλα τα έργα μαζί. (φράγμα, αρδευτικά δίκτυα, ΜΥΣ, διυλιστήρια, αγωγός τροφοδότησης της λίμνης κλπ). Το έργο θα γίνει τμηματικά με αφετηρία την ολοκλήρωση του φράγματος. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν όταν είναι ώριμα και υπάρχουν τα ανάλογα προγράμματα χρηματοδότησης. Εάν αποφασιζόταν το αντίθετο, το έργο θα πήγαινε οριστικά στις καλένδες.
 
Επίσης ο αρμόδιος Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η νέα σύμβαση μεταξύ υπουργείου και νέου αναδόχου θα υπογραφεί στο Νεστόριο και πρότεινε στον πρώην προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας Καστοριάς Στέλιο Κωτσάκο να συνεργαστεί με το υπουργείο και να αναλάβει την παρακολούθηση υλοποίησης του έργου (πολύ θετική εξέλιξη).
 
Δεν υπήρξε δέσμευση του Υφυπουργού για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που του ζητήθηκαν επιτακτικά από σχεδόν όλους τους φορείς, αλλά υπόσχεση ότι θα ασχοληθεί συστηματικά για να γίνουν όλα στην ώρα τους.
 
Τέλος οι διοργανωτές δήμαρχοι της πρωτοβουλίας, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις, δήλωσαν όμως ότι δεν εφησυχάζουν μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.
 
Για το λόγο αυτό προχώρησαν στην συγκρότηση της επιτροπής των φορέων που θα συνέρχεται περιοδικά για να παρακολουθεί το έργο, συμφώνησαν στην αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό για συνάντηση και ζήτησαν από τον αρμόδιο Υφυπουργό, ο οποίος αποδέχτηκε, να επαναληφθεί η διαδικασία αυτή σε τρεις μήνες, προκειμένου να υπάρξει επικαιροποιημένη ενημέρωση, ώστε να σταθμιστούν, εφόσον απαιτηθεί, οι περαιτέρω ενέργειες.      
Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.