Κοινοποίηση

Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού πραγματοποιείται 29- 31 Μαρτίου 2019 στην Καστοριά από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς.

Το φεστιβάλ έχει στόχο την ενημέρωση για το φάσμα του Αυτισμού αλλά και την διασκέδαση μέσα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο τριήμερο του Μαρτίου.

Οι δράσεις του φεστιβάλ ξεκινούν το πρωί της  Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019 στο ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου στους Μανιάκους Καστοριάς. Η Δυτική Μακεδονία ενώνεται και συμμετέχει στο Ρεκόρ Γκίνες με το μεγαλύτερο ανθρώπινο παζλ! Μαθητές από δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας θα επιδιώξουν να καταρρίψουν το Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο ανθρώπινο κομμάτι πάζλ.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου  κτιρίου του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού Ν. Καστοριάς, στον χώρο που στεγαζότανε το παλιό ΚΠΕ στην στροφή για Προφήτη Ηλία.

Η ημέρα κλείνει με μία θεατρική παράσταση «Ένα μάθημα χορού» όπου μιλά για τις συναισθηματικές αγκυλώσεις μέσα από την ιστορία μιας ταλαντούχας χορεύτριας που αποχαιρετά την καριέρα της εξαιτίας ενός τραυματισμού κι ενός καθηγητή γεωφυσικής με Σύνδρομο Άσπεργκερ.

Το Σαββάτο 30 Μαρτίου 2019, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, ξεκινά τις εργασίες η Διημερίδα του 1ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Αυτισμού με συντονιστή τον κ. Στέργιο Νότα κλινικό ψυχολόγο και Επιστημονικό Υπεύθυνο Ε.Θ.Μ.Α. Γ.Ν. Παίδων Αθηνών Παν. & Αγλαίας Κυριακού, Επιστ. Υπεύθυνος Μ.Κ.Ο. Αυτισμός Ασπεργκερ Ελλάς

  Θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:

 • Σύγχρονες Απόψεις και Δεδομένα για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος»
 • «Άτομο με αυτισμό: Από την πραγματικότητα των
 • αισθήσεων στην αίσθηση της πραγματικότητας από το βρέφος μέχρι τον ενήλικα»
 • «Δια βίου εκπαίδευση ατόμων με διαταραχές αυτιστικού
 • φάσματος»
 • «Σεξουαλικότητα στον Αυτισμό»
 • «”ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ”
 • Περήφανη μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ

Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται οι ακόλουθοι: Παναγιώτης Βουτυράκος- Παιδοψυχίατρος, Στράτος Αλεξάνδρου- Εργοθεραπευτής, Σπύρος Σούλης- Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Μανακίτσας- Παιδοψυχίατρος, Άγγελος Κουτουμάνος- Κοινωνικός Λειτουργός και η Νένα Χρονοπούλου όπου θα παραθέσει την προσωπική της εμπειρία ως μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ.

Θα ακολουθήσουν οι εξής  δράσεις:

 • «Τεχνικές επιβοήθησης της αισθητηριακής επεξεργασίας σε άτομα με ΔΑΦ»
 • «ΠΑΝΤΟΚΑΦΕΝΕ ΣΥΝ- ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ»
 • «Εκπαίδευση σκύλων βοηθών για παιδιά με ορατές και μη ορατές αναπηρίες και σκύλων βοηθών»
 • Δρυάδες Εν Πλω- Βιωματικό Εργαστήριο «Χορός και Αναπηρία»

Προσκεκλημένοι για τις παραπάνω δράσεις είναι οι εξής:  Αλεξάνδρου Στράτος – Ναγοπούλου Θεοπέμπτη Εργοθεραπευτές, Νικίτοβιτς Αλεξάντερ & Ηλίεβα Μελίνα, Εργοθεραπευτές, Nina Service Dogs: Μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαίδευσης σκύλων βοηθών, Καραπαναγιώτη Μαρία, Δρυάδες Εν Πλω- Βιωματικό Εργαστήριο.

Θα ακολουθήσει χορευτική παράσταση από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς και τις Δρυάδες Εν Πλω από την Καρδίτσα. Η ημέρα θα κλείσει με μουσική βραδιά και εκλεκτούς καλεσμένους.

Οι εργασίες της Διημερίδας συνεχίζονται το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019  στον ίδιο χώρο με συντονιστή τον κ. Σπύρο Σούλη, Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Προσκεκλημένοι ομιλητές στο συνέδριο είναι Ερίνα Νάτσιου- Λογοθεραπεύτρια, Χάιδω Μαγκούνη- Λογοθεραπευτρια, Νικόλαος Νικολαΐδης- Δ/ντης ΜΕΝΝ Κλινικής Γένεσις, Μαρία Κυριακίδου- Φυσικοθεραπεύτρια Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Βάγια Παπαγεωργίου- Ψυχίατρος παίδων και εφήβων,  Επίκουρη καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Certified Advanced TEACCH Consultan, Χατζοπούλου Δώρα-  Ειδική Παιδαγωγός, Ζηκοπούλου Όλγα- Ψυχολόγος, Μεταδιδάκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Catherine Fatherty  Autism Specialist, TCAC (TEACCH® Certified Advanced Consultant), and Authorized Social Story™ Trainer (μέσω skype).

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου είναι οι εξής:

 • «Η χρήση των εναλλακτικών επαυξητικών συστημάτων επικοινωνίας στον Αυτισμό»
 • «Διατροφική επιλεκτικότητα στον Αυτισμό»
 • «Προωρότητα και Αυτισμός: Η νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών και Αυτισμός; Από τη θεωρία στη πράξη»
 • «Αυτισμός, η έννοια της θεραπείας και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις»
 • «Μαθησιακά ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην παιδαγωγική παρέμβαση παιδιών στο αυτιστικό φάσμα»
 • «Ο ρόλος του κοινωνικού περιβάλλοντος στη διευκόλυνση της προσαρμογής του παιδιού με αυτισμό
 • «Γνώθι Σ’ αυτόν, The Importance of Autistic Self-Knowledge

Σημειώνεται ότι στον χώρο διεξαγωγής των Συνεδρίων θα υπάρχουν περίπτερα με παρουσίαση του έργου και των δομών κάθε φορέα που ασχολούνται με τον Αυτισμό, καθώς επίσης και τοπικών Συλλόγων ΑΜΕΑ.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα να ενημέρωσης με κεντρικό θέμα η συναισθηματική νοημοσύνη μέσα από το παιδικό θέατρο «Το νησί των συναισθημάτων» από την θεατρική ομάδα HIPPO.

Η αυλαία του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Αυτισμού πέφτει το απόγευμα της Κυριακής 31 Μαρτίου με ποδηλατάδα στο κέντρο της πόλης της Καστοριάς σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό σύλλογο Καστοριάς «620».

Επισυνάπτεται αναλυτικά το πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις δράσεις για το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού στην Καστοριά.

Στη διάθεσή σας και στο τηλέφωνο 6948064980 (Χρύσα Κολλήγα) καθώς και στο e-mail: [email protected].

Με εκτίμηση

Για την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Η Πρόεδρος

Ζάγκα Αριστούλα

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.