Κοινοποίηση


Αποκαλυπτικές των αλλαγών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη γεωμορφολογία της Θεσσαλίας είναι οι δορυφορικές εικόνες από την περιοχή και τη Λίμνη Κάρλα.

Η λίμνη είχε αποξηραθεί το 1962, επειδή εκείνη την εποχή προκαλούσε πλημμύρες στις γεωργικές καλλιέργειες. Τότε είχαν αποδοθεί 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες, σε μια εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα της βήματα προς την εκβιομηχάνιση.

Σήμερα η φύση φαίνεται πως παίρνει πίσω το κομμάτι που αναλογούσε στη Λίμνη Κάρλα. Η κακοκαιρία Daniel βύθισε ολόκληρες εκτάσεις κάτω από το νερό. Οι αποκαλυπτικές δορυφορικές απεικονίσεις καταγράφηκαν από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8.

Η έκταση της λίμνης πριν από τις πλημμύρες ήταν 35.700 στρέμματα. Μετά την κακοκαιρία η έκταση της λίμνης Κάρλα έφτασε περίπου τα 110.000 στρέμματα, ενώ το μέγιστο παρατηρήθηκε σε περίπου 190.000 στρέμματα), δηλαδή μεγαλύτερη και αυτήν πριν την αποξήρανσή της. Πλέον η λίμνη Κάρλα είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα, πάνω και από την Τριχωνίδα, η έκταση της οποίας ανέρχεται σε 95.840 στρέμματα.

Στα δύο βίντεο που ακολουθούν παρουσιάζεται το «πριν» και το «μετά» της κακοκαιρίας Daniel, η εξέλιξη των πλημμυρισμένων εκτάσεων, αλλά και μια γενική εικόνα της περιοχής από αεροπλάνο. Το πρώτο βίντεο δημοσιεύτηκε από το meteo.gr και το δεύτερο από την ομάδα «Up Stories».


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.