Κοινοποίηση


Λίγες εβδομάδες πριν την επικείμενη (εκτός απροόπτου) συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντoγάν οι Τούρκοι ταράσσουν τα ήρεμα νερά και πολιτικοποιούν ένα θέμα όπως αυτό με τα θαλάσσια πάρκα με στόχο να αμφισβητήσουν γι’ άλλη μια φορά την εθνική μας κυριαρχία.

Με αφορμή τη δημιουργία από την Ελλάδα δυο θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ανέφεραν η Άγκυρα βρίσκεται σε επιφυλακή για να «προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη της στο Αιγαίο και να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet, πηγές του τουρκικού ΥΕΘΑ απάντησαν ως εξής σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δε θα γίνουν αποδεκτά και δε θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Οι παραπάνω δηλώσεις πηγών του τουρκικού υπουργείου Άμυνας μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, όταν η τουρκική προκλητικότητα είχε χτυπήσει «κόκκινο».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Την ώρα που τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κάνουν πολύ σκληρή επiθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP, ρίχνει… κι άλλο λάδι στη φωtιά.

Ειδικότερα, ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε πως «με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα σαμποτάρει τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία» και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

«Ενώ οι προσπάθειες εξομάλυνσης συνεχίζονται με ωραίο τρόπο, η Ελλάδα διοργανώνει Διάσκεψη για τους Ωκεανούς. Θέλει να ανακηρύξει το Αιγαίο σε θαλάσσιο πάρκο. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα ότι η διπλωματία δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί και ότι η Τουρκία δε θα αποδεχθεί αυτή την προσέγγιση στις θάλασσες», επισημαίνει σε δήλωσή του, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοικητικής και Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Ενώ πρόσθεσε: «Tο τελευταίο διάστημα, υπήρξε μια διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Ελλάδας και ημών. Ενώ όλες οι προσπάθειες εξομάλυνσης συνεχίζονταν με ωραίο τρόπο, υπήρξε ένα βήμα που προκαλεί ανησυχία. Η Ελλάδα διοργανώνει ένα συνέδριο για τους ωκεανούς.

Προσανατολίζεται στο να ανακηρύξει δύο περιοχές στο Αιγαίο και το Ιόνιο ως θαλάσσιο πάρκο. Θεωρούμε τη μονομερή ανακήρυξη θαλάσσιου πάρκου, η οποία σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης, ως μονομερή παραβίαση. Ξεκαθαρίζουμε ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει προσεγγίσεις για την ανακήρυξη θαλάσσιου πάρκου καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Ελπίζουμε να ενεργήσουν με σύνεση».

Γίνεται σαφές ότι το καθεστώς Ερντoγάν έψαχνε εδώ και καιρό μια αφορμή για να επανέλθει στα παλιά… Στην πεπατημένη των εντάσεων και των προκλήσεων, των παρανομιών. Και βρήκε την ευκαιρία με ένα περιβαλλοντικό θέμα! Προφανώς και το θέμα δεν είναι τα πάρκα. Ούτε και το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά η διαχρονική πολιτική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος.

Η αντίδραση των Τούρκων στηρίζεται στην ερμηνεία που δίνουν οι ίδιοι ότι «οι Έλληνες πάνε να κατοχυρώσουν τα νησιά τους και εμείς πρέπει να τους σταματήσουμε».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κρίση στα Ίμια ξεκίνησε περίπου με τα ίδια δεδομένα με αφορμή ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει πέντε μήνες πριν τον Φεβρουάριο του 1995 από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Αιγαίου για τη δημιουργία υποδομών σε 12 μικρά νησάκια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Απάντηση Δένδια

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα θαλάσσια πάρκα, τόνισε ότι αυτό που έκανε η Τουρκία δεν ήταν παραδεκτό. «Δηλαδή στους Αντίπαξους όταν ψαρεύω πρέπει να τηλεφωνήσω στους Τούρκους αν μπορώ» και πρόσθεσε «αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να προστατεύουμε το περιβάλλον των Κυκλάδων».

Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς, δεν της αρέσουν καλώς». Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας, και η Ελλάδα θα την ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει.

«Θα δημιουργήσουμε δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας» ξεκαθάρισε από πλευράς του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται σαφές ότι το κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας έχει επιδεινωθεί και μένει να αποδειχθεί αν αυτό επηρεάσει την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.