Κοινοποίηση


Στις 29 Φεβρουαρίου του 1992, σε ένα παιχνίδι μεταξύ του Παγκρατίου και του ¶ρη, ο Νίκος Γκάλης πετυχαίνει 39 πόντους και ξεπερνά τον θρυλικό πάουερ φόργουορντ του Πανελληνίου και της ΑΕΚ, Βασίλη Γκούμα.

Στην τελευταία του, όπως έμελλε να αποδειχθεί, σεζόν με τον ¶ρη, ο Γκάλης κατέβηκε στην Αθήνα για το παιχνίδι με το Παγκράτι, έχοντας στη φαρέτρα του 11.008 πόντους, 22 λιγότερους από εκείνους του Βασίλη Γκούμα. Με τους 39 που σκόραρε έφτασε τους 11.047 και από εκείνη τη μέρα είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ.

Ο πόντος 10.031

Η βράβευσή του 4 ημέρες αργότερα, πριν από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό

Συνέχισε να ματώνει τα αντίπαλα καλάθια για δυο χρόνια ακόμα (με τον Παναθηναϊκό πλέον) και το κοντέρ σταμάτησε στους 12.849 πόντους, νούμερο που κανείς δεν έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα. Και πώς να το κάνει κάποιος, αφού ο Γκάλης αγωνίστηκε για 15 χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας συνολικό μέσο όρο 33,4 πόντους ανά αγώνα (!) και βγαίνοντας 11 συνεχόμενες σεζόν πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως το ίδιο γήπεδο, γήπεδο-ορόσημο για μια μεγάλη στιγμή του, έμελλε να είναι και το γήπεδο όπου σταμάτησε το μπάσκετ, στις 18 Οκτωβρίου του 1994, σε αγώνα μεταξύ Αμπελοκήπων και Παναθηναϊκού.

Ο «γκάνγκστερ», όπως είναι το παρατσούκλι του μεγαλύτερου Έλληνα καλαθοσφαιριστή, κατέκτησε 8 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα, 4 φορές το βραβείο του MVP στο πρωτάθλημα και, φυσικά, ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1987, όπου ανακηρύχτηκε και MVP της διοργάνωσης. Μπορεί ο Νίκος Γκάλης να σταμάτησε κάπως απότομα την αγωνιστική δράση του, όμως έμαθε στην Ελλάδα να αγαπάει το μπάσκετ, και αυτό δεν μπορεί να του το στερήσει κανείς.

Στις 7 Μαΐου 2013, η ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης τίμησε τον Νίκο Γκάλη για την προσφορά του στην ομάδα και στο ελληνικό μπάσκετ, μετονομάζοντας το «Αλεξάνδρειο Μέλαθρον» σε «Σάλα Νίκος Γκάλης».

Πηγή: https%3A%2F%2Fwww.e-daily.gr%2Fpost%2F51688%2Fsan-simera-o-nikos-gkalis-ginetai-o-prwtos-skorer-stin-istoria-toy-ellinikoy-prwtathlimatos

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.