Κοινοποίηση


Παραγγελίες ταμειακών μηχανών και POS πριν την προκήρυξη του τέταρτου κύκλου των επιδοτήσεων με Voucher μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις και να επιδοτηθούν αναδρομικά, ενώ οσοι δεν διασυνδέσουν τα μηχανήματα πληρωμών μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου κινδυνεύουν με πρόστιμα που θα ξεκινούν από 10.000 €.

Οι πάροχοι δεν που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις αναβάθμισης θα υποστούν μεγαλύτερες ποινές που θα ξεκινούν απο 200.000 ευρώ!

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χτυπάει μία στο καρφί και μια στο πέταλο όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για όσους πρέπει ειτε να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές ειτε να αγοράσουν καινούργιες και να τις διασυνδέσουν με τα μηχανήματα POS.

Ένα μικρό… «παράθυρο», τεχνικής φύσεως υπάρχει μόνο για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδος που προμηθεύονται υποχρεωτικά POS για πρώτη φορά. Σ’ αυτές τις 35 περιπτώσεις αυτό που μετράει είναι να έχει γίνει η παραγγελία ή και αγορά του POS μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου ενώ η εγκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθει ένα μήνα αργότερα.

Για το θέμα των ταμειακών μηχανών και την αναβάθμιση τους και την διασύνδεση με τα POS τα περιθώρια παραμένουν ίδια. Όπως εξηγούν στο ΥΠΕΘΟ οι παραγγελίες μπορεί να γίνουν από τώρα και να καταβληθούν αναδρομικά τα Voucher αφού το πρόγραμμα παραμένει σε ισχύ ανεξάρτητα από τον κύκλο που τρεχει. Οι επιχειρήσεις- παροχοι, βέβαια, που αναλαμβάνουν την αναβάθμιση των ταμειακών ή την προμήθεια κινούνται κάπως συντηρητικά όσο δεν ξεκινάει ο τέταρτος κύκλος αλλά όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πράγμα είναι ενεργό και τα Voucher του 4ου κύκλου ξεκινήσουν σύντομα. Ουσιαστικά χρηματοδοτείται από το Κράτος η αγορά ή χρονομίσθωση EFT/POS νέων προδιαγραφών μέχρι 3 έτη, με την αξία του voucher να προσδιορίζεται στα 150 ευρώ και μέχρι 2 ανά επιχείρηση.

Ήδη έχουν σταλεί e-mails στις πρώτες 15.000 επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοι τους έχουν αναβαθμίσει τα POS τους. Μέσω των μηνυμάτων οι επιχειρήσεις καλούνται να διασυνδέσουν άμεσα τα POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης, στο myAADE, στο πεδίο, «Τα Μηνύματά Μου». Η αποστολή αντίστοιχων μηνυμάτων θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες με βάση την ενημέρωση που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τους παρόχους POS και τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Τα επόμενα 24ωρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας η οποία προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινούν από 200.000 ευρώ και θα φτάνει τις 300.000 ευρώ στην περίπτωση υποτροπής σε όσες εταιρίες διάθεσης τερματικώ­­ν POS και ταμειακών μηχανών δεν προχωρήσουν εγκαίρως στην αναβάθμιση των λογισμικών τους.

Μεταξύ των 35 παρόχων POS υπάρχουν πολλοί που έχουν προχωρήσει το έργο της αναβάθμισης, όμως είναι ακόμα αρκετοί εκείνοι που έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η προθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου.

Η τροπολογία θα προβλέπει κυρώσεις και για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Πρόκειται για τους παλαιούς υπόχρεους διάθεσης τερματικών POS πριν την επέκταση στους 35 νέους κλάδους από τις αρχές του έτους, για τους οποίους η προθεσμία διασύνδεσης εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπό έκδοση υπουργική απόφαση ενεργοποιεί πρόστιμα 10.000 ευρώ για υπόχρεους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων και 30.000 ευρώ για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία.

Παράλληλα τρέχουν και οι προθεσμίες για τους 35 νέους κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρέωση χρήσης POS , μεταξύ των οποίων περίπτερα, ταξί, λαϊκές και ασφαλιστικοί πράκτορες. Η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη (οπως προαναφέρθηκε) μη επιβολής προστίμων έως το τέλος Μαρτίου αν έχει γίνει η παραλαβή αλλά όχι η εγκατάσταση. Από την 1η Απριλίου, πάντως μη εγκατάσταση POS στους 35 νέους κλάδους, εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης με τις ταμειακές.

Το πρόστιμο μη έγκαιρης αναβάθμισης λογισμικού για τους παρόχους ξεκινά από 200.000 ευρώ και φτάνει τις 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.