Κοινοποίηση


Ιδιοκτήτης της εν λόγω έπαυλης ήταν ο Αχμέτ Καπαντζής εξισλαμισμένος Εβραίος από την περιοχή της Θεσσαλονίκης

Η βίλα Αχμέτ Καπαντζή χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε σχέδια του Πιέτρο Αρριγκόνι στην περιοχή των Εξοχών. 

Τι ήταν αυτή η περιοχή;

Η Θεσσαλονίκη εκτεινόταν μέχρι τα τείχη στα ανατολικά, εκεί που βρίσκεται ακόμη και σήμερα το Σιντριβάνι, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Εγνατίας. Το τείχος φτάνει μέχρι τον Λευκό Πύργο στη θάλασσα. Η περιοχή έξω από τα τείχη ήταν γνωστή ως «Εξοχές», καθώς εκεί υπήρχαν κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κήποι, που σταδιακά άρχισαν να οικοπεδοποιούνται.

Η βίλα ήταν χτισμένη σε παραθαλάσσιο τότε οικόπεδο, το μέγεθος του οποίου άγγιζε τα 4 στρέμματα και η δυτική της όψη, είχε θέα στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης.

Ήταν ένας τετραώροφος πύργος με αρ νουβό και αραβικές και γοτθικές επιδράσεις. Αξιόλογες είναι λίγες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του κτηρίου που δεν καταστράφηκαν, κάποιες παρέμειναν σχετικά καλοδιατηρημένες και βλέπουμε επάνω τους προσωπογραφίες, πουλιά, φανταστικά τοπία κλπ.

Ο Αχμέτ Καπαντζή, ήταν ένας βαθιά καλλιεργημένος και πολύγλωσσος Θεσσαλονικιός που ασχολήθηκε ήδη από νεαρή ηλικία με το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, όπως και τα υπόλοιπα αδέρφια του Μεχμέτ και Γιουσούφ, γεγονός που τον καθιστούσε ως έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα. Ο ιδιοκτήτης του νεοκλασικού κτηρίου, διετέλεσε δήμαρχος της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά τη διετία 1907-1908.

Το κτήριο είχε παραχωρηθεί από το δημόσιο στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος το πούλησε σε τεχνική εταιρία και το 2012 μεταπουλήθηκε στον κ. Ιβάν Σαββίδη.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.