Κοινοποίηση


120 κυνηγόσκυλα βρέθηκαν στα βουνά της Ροδόπης – 10.000 τσακάλια βρίσκονται στην Πελοπόνησο – Οι Έλληνες εγκαταλείπουν σωρηδόν τα σκυλιά τους, ένα φαινόμενο καθημερινό σε όλη την ελληνική περιφέρεια – Μάστιγα οι δηλητηριάσεις

Ενα πρόβλημα που επιδεινώνεται είναι τα αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, που έχουν μετατρέψει πολλά βουνά της Ελλάδας, τόσο στην Πάρνηθα όσο και στο δάσος προς στην πλευρά των Δερβενοχωρίων, σε ζούγκλες.

Πιο πρόσφατη ανακοίνωση αυτή της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι -Νέμεσις». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση κάνει λόγο για ένα φαινόμενο καθημερινό σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

Ο ζωολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Ζωολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Κομηνός ανέφερε σε συνέντευξή του, πως τα αδέσποτα – εγκαταλελειμμένα σκυλιά ανέρχονται στο σύνολο σε 3 εκατομμύρια και 60.000 με 70.000 και ζουν στα βουνά.

Τα περισσότερα αδέσποτα – εγκαταλελειμμένα σκυλιά εντοπίζονται στην Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία και κατά μήκος της Ηπείρου. Σε όλη τη δυτική Ελλάδα υπάρχουν όμως πολλά σκυλιά τα οποία περιφέρονται στις ορεινές περιοχές.

«Έχουμε φτάσει να φιλοξενούμε αυτή τη στιγμή 50 κυνηγόσκυλα στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας του συλλόγου μας. Είναι μεγάλο το πρόβλημα στην περιοχή», επισήμανε επίσης ο «Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Τρίπολης».

Τα σκυλιά που πλέον ζουν στα βουνά έχουν τεράστια διαφορά με τα αδέσποτα της πόλης – γιατί πλέον πρέπει να κυνηγήσουν για να τραφούν – πρέπει να σκοτώσουν για να φάνε. Τα αδέσποτα της πόλης εξαρτιόνται πολύ από τον άνθρωπο και από τα σκουπίδια που πετάει. Τα αδέσποτα των βουνών έχουν αλλάξει χαρακτήρα, έχουν γίνει ένα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Ζουν σε άγρια κατάσταση, λειτουργούν όπως ο λύκος και σκοτώνουν για να τραφούν

“Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επικρατεί αυτή η κατάσταση” είπε ο Γιώργος Γιαννάτος, βιολόγος άγριας πανίδας στην Εταιρία Περιβαλλοντικών Μελετών ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ, που τους τελευταίους έξι μήνες τρέχει ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τον λύκο και το ελάφι της Πάρνηθας.

“Η παρουσία των αδέσποτων σκυλιών στο δρυμό, ανατρέπει την ισορροπία της πανίδας και δημιουργεί μια κατάσταση ζούγκλας” θα μας πει.

Πολλοί εθελοντές με δικά τους έξοδα πάντως έχουν πάρει πολλά σκυλιά και τα έχουν στειρώσει αλλά η επανένταξη είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία που δεν πετυχαίνει εύκολα. Πρόσφατα εθελοντές ανέβηκαν στο βουνό της Πάρνηθας και για τρεις συνεχόμενες μέρες, για 8 με 10 ώρες την καθεμία, κατασκεύαζε καταλύματα για τα ζώα ώστε να μπορούν να πάνε να προφυλαχτούν, αλλά και ταΐστρες.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.