Κοινοποίηση


Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Τσούνης εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ δήλωσε πως υπάρχουν περί τους 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη, καθώς δεν έχουν καταβάλει τις υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσούνη, οι ανακοινώσεις αναμένονται «ίσως έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας».

Όπως είπε:

«Για να πάρει κάποιος ασφαλιστική ικανότητα και να έχει ιατρική περίθαλψη πρέπει να έχει πληρώσει ή ρυθμίσει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τα τελευταία τρία χρόνια έγινε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο, όπου το 2021-22, μπορούσε κάποιος να λάβει ασφαλιστική ικανότητα χωρίς να καταβάλει όλο το ποσό και το 2023, βρέθηκε μια μέση λύση, όπου μπορούσαν να καταβάλλουν μόνο το κομμάτι υπέρ υγείας. Η έκκληση του ΕΦΚΑ είναι να προστρέξουν οι μη μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές ή να τις ρυθμίσουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, για να έχουν ασφαλιστική ικανότητα».

Και πρόσθεσε πως «εάν κάποιος εξοφλήσει το ποσό, θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, εάν ρυθμίσει την παίρνει μηνιαίως».

«Το πρόβλημα δεν είναι για πόσους ελεύθερους επαγγελματίες μιλάμε, αλλά πόσους αφορά, διότι είναι τα έμμεσα μέλη, τα παιδιά» τόνισε και συνέχισε:

«Το υπουργείο εξετάζει κι εναλλακτικές, όπως το να βρεθεί μια μέση λύση, ημι – ευνοϊκή περίοδος, για μια χρονιά, ώστε να μπορέσουν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Όπως έγινε και πέρυσι».


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.