Κοινοποίηση


To 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος – μέχρι τότε ίσχυε η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος).

Ο θρησκευτικός γάμος έχει βαθιές ρίζες, ενώ η πρώτη απόπειρα για καθιέρωση του πολιτικού στο ελληνικό κράτος, έγινε10 Μαρτίου 1926,από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά δεν πέρασε – η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο.  

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έφερε το νόμο για τον πολιτικό γάμο στη Βουλή και μάλιστα ήταν μια από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις της αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Για την ιστορία το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 1982.  Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, επί προεδρίας Ευάγγελου Αβέρωφ!

Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα, έγινε στην Ικαρία (φωτ.: Αρχείο δημάρχου Ικαρίας, πηγή Pontosnews)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στάθης Αλεξανδρής, ανέφερε: “Η κυβέρνηση, πιστή στις εξαγγελίες της προς τον ελληνικό λαό, αποφάσισε την καθιέρωση του πολιτικού γάμου. Η μεγάλη αυτή καινοτομία στο δίκαιό μας επιβάλλεται από την ανάγκη περιφρούρηση της ανεξιθρησκίας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμά μας”.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 18 Ιουλίου του 1982 ο Δημήτρης Μαύρος και η Σταματούλα Πλακίδα παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας!

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.