Ο χειριστής του μαχητικού F 16 που έπεσε στα ανοιχτά της Ψαθούρας κατάφερε να εγκαταλείψει έγκαιρα το αεροσκάφος με το εκτινασσόμενο κάθισμα και να αποφευχθεί η τραγωδία.
Όλα έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαρτίου. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα για την άσκηση «Ιέραξ» μαζί με άλλα αεροσκάφη και εκτελούσαν αερομαχίες. Ο πιλότος ανέφερε πρόβλημα στον κινητήρα, ωστόσο άγνωστα παραμένουν ακόμα τα αίτια της πτώσης.
Ο 29χρονος κατάφερε να χρησιμοποιήσει με επιτυχία το σύστημα εγκατάλειψης του αεροσκάφους και να πέσει στη θάλασσα. Οι συνάδλεφοί του ενημερώθηκαν για την εγκατάλειψη και είδαν να έχει ανοίξει ο θόλος από το αλεξίπτωτο. Την ίδια στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων της Π.Α. το στίγμα του αεροσκάφους έδειχνε κόκκινο. Αμέσως απογειώθηκε ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από τη Λήμνο ενώ στο σημείο της πτώσης έφτασαν και σκάφη του λιμενικού και παραπλέοντα.
Για 89 λεπτά ο πιλότος βρισκόταν στη θάλασσα και πάλευε με τα κύματα καθώς λόγω του δυνατού αέρα ήταν δύσκολο να προσεγγίσει το super puma. Δύο λεπτά μετά τις τρεις οι διασώστες τον εντόπισαν και τον ανέσυραν σώο από τη θάλασσα.
Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λήμνου και από εκεί στο 251 ΓΝΑ στην Αθήνα, με τον πατέρα του να καταφθάνει τρέχοντας από τη Λάρισα μαθαίνοντας τα νέα.
Ο γενναίος πιλότος ο οποίος είναι λάτρης της δουλειάς του και της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι καλά στην υγεία του και για προληπτικούς λόγους βρίσκεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση έχοντας στο πλευρό του, τη σύζυγό του και τους οικείους του.
Πώς κατάφερε να εκτιναχθεί ο πιλότος από το μαχητικό αεροσκάφος
Σε βίντεο που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ φαίνεται πώς γίνεται η εκτίναξη πιλότου από μαχητικό.
Το κάθισμα του αεροσκάφους εκτινάζεται. Στην συνέχεια μηχανισμός απελευθερώνει αλεξίπτωτο που κρατά τον πιλότο. Αυτοματοποιημένα κόβονται οι ιμάντες και το κάθισμα απομακρύνεται και στη συνέχεια χαμηλώνει σιγά σιγά. Κάτω από τους γλουτούς, υπάρχει το πακέτο των σωστικών όπου υπάρχουν πράγματα που τον κρατούν στη ζωή όταν φτάνει στο νερό. Μεταξύ αυτών βάρκα, σωσίβιο και ένα ολόκληρο κιτ.
Την ώρα της εκτόξευσης ο πιλότος είναι αναίσθητος καθώς υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Όποτε όλα γίνονται μηχανικά και αυτόματα διότι είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ο ίδιος. Συνήθως πριν φτάσει στο έδαφος επανέρχονται οι αισθήσεις του πιλότου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δεδομένο.
Οι κατασκευαστές θεωρούν πως ο πιλότος δεν ανακτά τις αισθήσεις του ακόμα και όταν φτάσει στο νερό. Τότε μέσω των αισθητήρων που έχει πάνω το σωσίβιο φουσκώνει, ταυτόχρονα φουσκώνει και το βαρκάκι που είναι δεμένο πάνω στο πόδι του.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες ο πιλότος και ο εξοπλισμός του λειτούργησαν άψογα.
«Σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του» λένε συγγενείς του πιλότου από τα Τρίκαλα
Ο 29χρονος Παναγιώτης Αποστολάκης έχει καταγωγή από το Πολυνέρι Τρικάλων με τα συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ αυτών και η γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του, να διαμένει στα Τρίκαλα.
«Σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του» ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Trikalanews.gr, τονίζοντας την αγάπη του για το επάγγελμά του και την ευσυνειδησία του.