Κοινοποίηση


Μπορεί στον σύγχρονο κόσμο η τεχνολογία και η εξέλιξη συχνά να επηρεάζουν τις επιλογές επαγγέλματος, όμως υπάρχουν πολλά παλιά επαγγέλματα που αντιστέκονται στο χρόνο.

Τα παραδοσιακά επαγγέλματα, πολλά από τα οποία χρονολογούνται αιώνες πίσω, προσφέρουν μια ματιά στην πλούσια κληρονομιά της ανθρώπινης εργασίας και είναι ακόμα ιδιαίτερα και μοναδικά.

Οι υποδηματοποιοί, που ασχολούνται με την κατασκευή, την επισκευή και την προσαρμογή υποδημάτων μετριούνται πλέον στα δάχτυλα.

Κωνσταντίνος Θεοφανίδης, υποδηματοποιός

Η βιομηχανία παραγωγής υποδημάτων έχει αλλάξει, ορισμένοι υποδηματοποιοί συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες προσαρμογής και επισκευής υποδημάτων με προσοχή στην ποιότητα.

Μας αρέσουν όμως όλες οι προσπάθειες να μείνει ζωντανό ένα τέτοιο επάγγελμα, και μια τέτοια περίπτωση είναι ο Κωνσταντίνος Θεοφανίδης στη Θεσσαλονίκη, και ο Πάρις Ψάφος ή ο Νίκος Ρούτσης στην Αθήνα.

Νίκος Ρούτσης, υποδηματοποιός

Η τέχνη του λιωμένου ή φυσητού γυαλιού αντιπροσωπεύει μια αρχαία και εξαιρετικά δεξιοτεχνική τέχνη, η οποία συνδυάζει τη θέληση του καλλιτέχνη με τη δύναμη της φωτιάς και την ευλυγισία του υγρού γυαλιού. Η διαδικασία ξεκινά με τη θέρμανση του γυαλιού σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι να γίνει ρευστό. Έπειτα, ο γλύπτης ή ο τεχνίτης χρησιμοποιεί τον πνευματικό του μύθο και την εμπειρία του για να διαμορφώσει το λιωμένο γυαλί, ενσωματώντας σχήματα, χρώματα και υφές με μια εκπληκτική δεξιοτεχνία. Στη Θεσσαλονίκη, μια γυναίκα που συνεχίζει αυτή την παράδοση, είναι η Αθανασία Κοτοπούλου που φτιάχνει διακοσμητικές μπάλες και στολίδια όλη τη χρονιά στο εργαστήριό της. 

Αθανασία Κοτοπούλου, υαλοποιός

Οι τέχνες και οι χειροτεχνίες έχουν παραμείνει σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας. Κεραμίστες, ξυλουργοί και κοσμηματοποιοί συνεχίζουν να δημιουργούν μοναδικά έργα τέχνης με παραδοσιακές τεχνικές. Μια ιδιαίτερη περίπτωση ξυλουργού που έφερε νέο αέρα στη δουλειά αυτή είναι σίγουρα ο Γιώργος Ηλιάδης στο εργαστήριό του Part of A Tree: Ξεκίνησε να φτιάχνει παιχνίδια για την κόρη του και σήμερα πουλά balance boards σε όλο τον κόσμο! 

Η σκηνή της κεραμικής τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα έχει βρει τεράστια άνθιση, με κλασικούς καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Σκλαβενίτης και ο Μένανδρος Παπαδόπουλος να διδάσκουν τις γενιές κεραμιστών ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη με τον Γιώργο Βαβάτση και το Θεόδωρο Γαλιγαλίδη να μαθαίνουν στη νέα γενιά τα μυστικά τους όπως φυσικά και τα νέα παιδιά που επιχειρούν, σχεδιάζουν και κάνουν σεμινάρια σε όλη την πόλη.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.