Κοινοποίηση


Μέδουσες της Ερυθράς Θάλασσας έκαναν την εμφάνισή τους στον κόλπο των Τριαντών της Ρόδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τοπικού site, το είδος αυτών των μεδουσών που ονομάζεται «Rhopilema nomadica», εντοπίστηκε στο νησί τη Δευτέρα αλλά και σήμερα. Συγκεκριμένα το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού εντόπισε συνολικά τέσσερις.

Όπως ανέφεραν και στην ανακοίνωσή τους, το είδος αυτό καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο το 1970 και είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας. Η Rhopilema nomadica ή αλλιώς νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές – γαλαζωπό χρώμα και η διάμετρός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο.

Στην κάτω επιφάνεια του σώματος της μέδουσας, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, τα οποία αν έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής. Το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού στις οδηγίες του, επισημαίνει πως αν κάποιος βρει μια μέδουσα στη παραλία, να αποφύγει την επαφή με γυμνά χέρια.

Ποια βήματα ακολουθούμε σε περίπτωση επαφής της μέδουσας με το δέρμα

1. Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!

2. Ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβουμε τη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε γλυκό νερό!

3. Δεν καλύπτουμε τη περιοχή με επιδέσμους.

4. Καθώς τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο, δε χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά παρασκευάσματα χωρίς ιατρική συμβουλή.

5. Εάν ο πόνος και το οίδημα παραμένει, συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.

6. Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

«Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες. Η εμφάνιση των εξάρσεων των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και εξαρτάται κυρίως από τα θαλάσσια ρεύματα. Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι τα προηγούμενα χρόνια, η θερμοκρασία της θάλασσας στις ακτές της Ρόδου κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ήταν συνήθως στους 16ο C, ενώ φέτος για την ίδια περίοδο, η θερμοκρασία είναι σχεδόν 19ο C! Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών», καταλήγει.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.