Κοινοποίηση


Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι όλοι οι ξένοι που ενδιαφέρονται για ακίνητο στην Ελλάδα είναι είτε για Golden Visa είτε για επένδυση στην ακμάζουσα αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, το αυξανόμενο ενδιαφέρον οφείλεται αφενός στο ότι οι τιμές στην Ελλάδα, παρά τη ραγδαία άνοδο των τελευταίων τριών ετών, παραμένουν αναλογικά χαμηλές για τα «πορτοφόλια» των ξένων (κυρίως Βορειο-Ευρωπαίων), αφετέρου στο ότι η χώρα μας έχει βγει από την blacklist και θεωρείται επενδυτικά ασφαλής.

Προφανώς και το ενδιαφέρον των ξένων στρέφεται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως για εξοχική κατοικία, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του spitogatos, η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 4,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, ενώ αύξηση 11,8% παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αναζήτηση κατοικίας -από ξένους- το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική και τα Νότια Προάστια της Αθήνας. Οι χώρες προέλευσης των υποψήφιων αγοραστών στο κέντρο της Αθήνας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται περισσότερο για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο.

Οδηγός αγοράς
Τα «πώς» και τα «γιατί» να αγοράσει κάποιος ακίνητο απαντώνται σε έναν εκτενή οδηγό της Global Property, όπου στο προοίμιο σημειώνεται ότι η απόκτηση, η μεταβίβαση ή και η κληρονομιά είτε κατοικίας είτε οικοπέδου είναι εύκολη, καθώς τα δικαιώματα των αλλοδαπών δεν διαφέρουν από αυτά των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τον Οδηγό, η επένδυση σε ελληνικά ακίνητα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία οφείλονται σε έναν συνδυασμό οικονομικών, στρατηγικών και lifestyle παραγόντων. Η ελληνική αγορά ακινήτων ανακάμπτει δυναμικά μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, παρουσιάζοντας σημάδια διαρκούς ανάπτυξης και σταθερότητας και η ανάκαμψη αυτή ενισχύεται από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελλάδας, όπως η αύξηση του ΑΕΠ και η άνοδος του τουρισμού, που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ελκυστικότητα της αγοράς.

Στα «συν» και η στρατηγική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, που την καθιστά προνομιακό σημείο για επενδύσεις σε ακίνητα.

Ποιες είναι οι επενδυτικές προτάσεις του Οδηγού;

Αθήνα – Ως πρωτεύουσα, η Αθήνα αποτελεί προνομιακή τοποθεσία τόσο για κατοικίες όσο και για εμπορικά ακίνητα. Βασικές περιοχές όπως το Κολωνάκι, η Γλυφάδα και το ιστορικό κέντρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς λόγω του ζωντανού τρόπου ζωής τους, της ιστορικής τους σημασίας και της προσβασιμότητάς τους.

Θεσσαλονίκη – Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας προσφέρει ένα δυναμικό αστικό περιβάλλον με αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων. Περιοχές όπως το κέντρο της πόλης και η Καλαμαριά είναι ιδιαίτερα περιζήτητες για το μείγμα πολιτιστικών αξιοθέατων και σύγχρονων ανέσεων.

Κρήτη – Αυτό το μεγάλο νησί προτιμάται για τα όμορφα τοπία, τις παραλίες και τα ιστορικά μνημεία του. Πόλεις όπως τα Χανιά και το Ηράκλειο είναι δημοφιλείς τόσο για εξοχικές κατοικίες όσο και για μόνιμες κατοικίες.

Μύκονος και Σαντορίνη – Αυτά τα εμβληματικά νησιά είναι παγκοσμίως γνωστά για την εκπληκτική θέα, τα πολυτελή ακίνητα και την έντονη νυχτερινή ζωή τους. Αποτελούν κορυφαίες επιλογές για επενδύσεις σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, ειδικά για βίλες διακοπών και ενοικιαζόμενα ακίνητα.

Χαλκιδική – Γνωστή για τις όμορφες χερσονήσους και τις αμμώδεις παραλίες της, η Χαλκιδική προσελκύει τόσο τουρίστες όσο και επενδυτές ακινήτων. Περιοχές όπως η Κασσάνδρα και η Σιθωνία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για εξοχικές κατοικίες και θέρετρα.

Κέρκυρα – Αυτό το νησί του Ιονίου είναι δημοφιλές για τα καταπράσινα τοπία του και τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του. Προσελκύει αγοραστές που αναζητούν τόσο εξοχικές κατοικίες όσο και επενδυτικά ακίνητα σε γραφικές τοποθεσίες.

Πελοπόννησος – Περιφέρειες όπως η Καλαμάτα και το Ναύπλιο γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς λόγω της ιστορικής τους σημασίας, των όμορφων ακτογραμμών και των σχετικά χαμηλότερων τιμών ακινήτων σε σύγκριση με τα νησιά.

Οι αγγελίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση των αγγελιών που «ανεβαίνουν» και «κατεβαίνουν» στην πλατφόρμα του spitogatos, καθώς  αυτή «φωτίζει» τα ακίνητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση ή τα ακίνητα που «φεύγουν» πιο εύκολα.    

Διαμερίσματα ήταν περίπου τα μισά διαθέσιμα οικιστικά ακίνητα προς πώληση σε όλη την Ελλάδα το διάστημα από το τρίτο τρίμηνο του 2022 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, με μονοκατοικίες, μεζονέτες, στούντιο και άλλους τύπους ακινήτων να ακολουθούν σε μικρότερο ποσοστό.    

Αντίστοιχη είναι η εικόνα απορρόφησης ανά τρίμηνο, με τις αγγελίες που αφαιρέθηκαν (και οι οποίες είχαν αναρτηθεί πριν από το εκάστοτε τρίμηνο) να αφορούν διαμερίσματα σε ποσοστό 55% κατά μέσο όρο. Η κατανομή τύπων ακινήτων στις νέες αγγελίες δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα, καθώς το παραπάνω διάστημα τα διαμερίσματα κατείχαν μερίδιο 57% κατά μέσο όρο.   

Αναφορικά με τις αγγελίες που παρέμειναν στην πλατφόρμα, ενδιαφέρον προκαλεί η διαφοροποίηση της κατανομής σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Συγκεκριμένα, το 25% των αγγελιών που δεν μεταβλήθηκε η κατάστασή τους αφορούσαν μονοκατοικίες, στοιχείο που υποδεικνύει διαφορετική δυναμική στην αγορά για αυτόν τον τύπο ακινήτου.    

Ενδεχομένως το παραπάνω συνδέεται με το έτος κατασκευής και την κατάσταση των μονοκατοικιών. Πολλές μονοκατοικίες είναι παλαιότερες και μπορεί να απαιτούν ανακαίνιση ή να βρίσκονται σε περιοχές με λιγότερη ζήτηση, κάτι που δυνητικά επηρεάζει την παραμονή τους στην αγορά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.