Κοινοποίηση


Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σαρώνουν το διαδίκτυο και αναζητούν τρόπους να συλλάβουν μέρος της φοροδιαφυγής. Στην προσπάθειά τους αυτή χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους τρόπους και όπως φαίνεται η τακτική αυτή φέρνει αποτελέσματα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι αίθουσες εκδηλώσεων, όπως επίσης και ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενηλίκων. Για την σύλληψη αδήλωτων εισοδημάτων χρησιμοποιούνται διάφορα τεχνάσματα ή απλά λογική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους ελέγχους στις αίθουσες εκδηλώσεων χρησιμοποιήθηκαν σχόλια από τους πελάτες στις ιστοσελίδες, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν εκδόθηκαν αποδείξεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε απόφαση της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) «οι κριτικές πελατών σε ιστοσελίδα για διοργάνωση γάμων οδήγησαν τον έλεγχο στη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων».

Παράλληλα στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι επιβλήθηκε ειδική χρηματική κύρωση αντί αναστολής λειτουργίας. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι μοναδικό, αφού οι Αρχές χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο για να φέρει στην επιφάνεια αποκρυβείσα φορολογητέα, παρακολουθεί διάφορες ιστοσελίδες.

Και ανάλογα με τα σχόλια των πελατών των ιστοσελίδων αυτών, στην περιοχή των αξιολογήσεων, μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης φορολογικών παραβάσεων.

Τα αποτελέσματα αυτά ψηλώνουν την σχετική λίστα με τις επαγγελματικές εκείνες κατηγορίες προς έλεγχο από την ΑΑΔΕ, αφού προστίθενται και οι επιχειρήσεις εκείνες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των εκδηλώσεων (γάμους, βαφτίσια, χορούς συλλόγων).

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων που βρίσκεται στο σκάνερ της ΑΑΔΕ. Το τελευταίο διάστημα η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει ελέγχους συγκεκριμένων ιστοσελίδων και συλλέγονται προς το παρόν τα απαραίτητα στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών έχει μπει και συνδρομητική υπηρεσία περιεχομένου στο διαδίκτυο, που μεταξύ άλλων παρέχει πορνογραφικό υλικό.

Ζητήθηκαν συγκεκριμένες πληροφορίες από συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπως για παράδειγμα να προσκομίσει άμεσα στοιχεία για τις πληρωμές που έχουν γίνει και εάν τα ποσά που έχουν λάβει έχουν δηλωθεί στη φορολογική τους δήλωση.

Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε σε συνεργασία με τις αρχές θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Παράλληλα θα αντληθούν και όλα τα στοιχεία από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούν στην Ελλάδα αλλά και από τράπεζες του εξωτερικού στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών.

Να σημειωθεί ότι μέσα από την συνδρομητική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετές Ελληνίδες, επιτρέπουν την ανάρτηση προσωπικού τους σεξουαλικού περιεχομένου, έναντι αμοιβής.

Πλέον μέσα από το διαδίκτυο περνάει ένα σημαντικό ύψος της οικονομικής δραστηριότητας και όπως είναι φυσικό εκεί θα δίνεται καθημερινά μεγάλη βαρύτητα την ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπιστεί και να συλληφθεί μέρος της φοροδιαφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο διάστημα μέσω σαρωτικών διασταυρώσεων και ελέγχων, η Ανεξάρτητη Αρχή εντόπισε ιστοσελίδα με χαρακτηριστικά πλατφόρμας διαμοιρασμού, με τη φοροδιαφυγή να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύντομα η ΑΑΔΕ θα θέσει σε ισχύ τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες των πολιτών – επώνυμες και ανώνυμες. Ειδικότερα, όσοι πολίτες θέλουν να καταγγέλλουν κάποια παράβαση θα εισέρχονται στην πλατφόρμα, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους, δηλαδή για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή δεν θα απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet, θα συμπληρώνουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης. Στη συνέχεια θα περιγράφουν αναλυτικά την καταγγελία και θα συμπληρώνουν τα στοιχεία του φυσικού ή νομικού προσώπου που καταγγέλλουν.

Μετά την αξιολόγηση της καταγγελίας θα παραδίδεται στους ελεγκτές οι οποίοι θα αναλάβουν να την ερευνήσουν. Σημειώνεται ότι πολλές υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, απάτες στο ΦΠΑ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομου πλουτισμού έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά από καταγγελία.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.