Κοινοποίηση


Με εκτενές του δημοσίευμα ο Guardian αναφέρεται στην εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ένα «ανορθόδοξο βήμα» που έχει ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, με συντριπτικά θετικά αποτελέσματα όπως βελτιωμένη παραγωγικότητα, υψηλό ηθικό και ομαδική κουλτούρα. Από σήμερα, 1η Ιουλίου, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας, με αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.

«Αφού ξεπέρασε τους άλλους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το έθνος που κάποτε βρισκόταν στην καρδιά της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου αντιστάθηκε και πάλι στην τάση, εισάγοντας την εβδομάδα εργασίας των 48 ωρών. Το μέτρο, που καταδικάστηκε ως “βάρβαρο” από τα συνδικάτα, τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Δεν έχει κανένα νόημα» δήλωσε στον Guardian ο Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει την τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο» πρόσθεσε.

«Η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει ότι η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία λόγω του διπλού κινδύνου της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Πριν από την ανακοίνωση της νομοθεσίας -μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εργατικών νόμων που ψηφίστηκε πέρυσι- ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προβλεπόμενη δημογραφική μεταβολή ως “ωρολογιακή βόμβα”. Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, περίπου 500.000, κυρίως νέοι μορφωμένοι Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει από τότε που ξέσπασε η σχεδόν δεκαετής κρίση χρέους στα τέλη του 2009» συνεχίζει το δημοσίευμα.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.