Κοινοποίηση


Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα, όταν δεν ήταν απλώς ένα αθλητικό γεγονός, αλλά συγχρόνως αποτελούσαν μια παύση των εχθροπραξιών, μια περίοδο ειρήνης που όλοι αποδέχονταν. ήταν λοιπόν πάντα ιεροί.

Ο Μέγας Θεοδόσιος τους απαγόρευσε θεωρώντας τους μια απλή παγανιστική εορτή. Ωστόσο το 1896, με την πρωτοβουλία του Βαρόνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν, με την πρώτη διοργάνωση να λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, τρία μόλις χρόνια μετά το «δυστυχώς, επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη.

Εκείνοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν και οι πιο επιτυχημένοι για τα ελληνικά χρώματα, αφού τότε οι Έλληνες αθλητές κατέκτησαν τα 47 από τα συνολικά 121 μετάλλια που έχουν κατακτήσει στις 29 διοργανώσεις μέχρι σήμερα συνολικά, χωρίς φυσικά να μετράμε την φετινή διοργάνωση στο Παρίσι.

Μάλιστα, σε εκείνη την διοργάνωση, η Ελλάδα κέρδισε τα περισσότερα μετάλλια από τις συνολικά 11 χώρες που πήραν μέρος, αλλά κατετάγη δεύτερη στον πίνακα. ΟΙ ΗΠΑ μπορεί να κέρδισαν συνολικά 20 μετάλλια, αλλά ο πίνακας δίνει προτεραιότητα στα χρυσά, με τις ΗΠΑ να κερδίζουν 11 και την Ελλάδα 10. Εκτός, από αυτά οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν 18 αργυρά μετάλλια και 19 χάλκινα.

Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, οι Έλληνες αθλητές έχουν κερδίσει συνολικά 121 μετάλλια. Αν το σκεφτείτε καλά, το 1/3 περίπου εξ αυτών τα κέρδισαν στην πρώτη διοργάνωση του 1896! Η αμέσως επόμενη πιο επιτυχημένη διοργάνωση για τα ελληνικά χρώματα, ήταν πάλι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, αυτή τη φορά το 2004. Σε αυτή, οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν συνολικά 16 μετάλλια, 6 χρυσά, 6 αργυρά και 4 χάλκινα.

Η τρίτη πιο επιτυχημένη διοργάνωση, που κλείνει και τη λίστα με διψήφιο αριθμό μεταλλίων για τη χώρα μας σε μια διοργάνωση, ήταν η αμέσως προηγούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ, όπου οι ελληνική αποστολή επέστρεψε έχοντας στις βαλίτσες της 13 μετάλλια, 4 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα.

Στην τελευταία διοργάνωση στο Τοκίο, οι Έλληνες αθλητές κέρδισαν 4 συνολικά μετάλλια, 2 χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, η Ελλάδα έχει κατακτήσει συνολικά 121 μετάλλια, από τα οποία 35 είναι χρυσά, 45 αργυρά και 41 χάλκινα.

Την πρωτοκαθεδρία στα αθλήματα την έχει ο στίβος με 30 μετάλλια, ενώ ακολουθεί η άρση βαρών με 15, η σκοποβολή με 13, η γυμναστική με 12, η πάλη με 11 και η ιστιοπλοΐα με 8.

Όσον αφορά τους Έλληνες αθλητές με τα περισσότερα μετάλλια, πρώτος είναι ο Πύρρος Δήμας με 4 μετάλλια (3 χρυσά και ένα χάλκινο), ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας επίσης με τέσσερα (ένα χρυσό, 2 αργυρά και ένα χάλκινο), ο Ιωάννης Φραγκούδης με 3 μετάλλια (ένα χρυσό, ένα αργυρό και ένα χάλκινο), ενώ από δυο μετάλλια έχουν συνολικά 22 αθλητές, συμπεριλαμβανομένων του Νίκου Κακλαμανάκη, του Κάχι Καχιασβίλι, της Σοφίας Μπεκατώρου, του Ηλία Ηλίαδη, της Άννας Κορακάκη, του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, του Λευτέρη Πετρούνια, της Αναστασίας Κελεσίφου κ.α.

Η Ελλάδα κατέκτησε 5 χρυσά και 10 συνολικά μετάλλια στις δυο τελευταίες διοργανώσεις σε Ρίο Ντε Τζανέιρο και Τοκίο και ελπίζουμε πως και στο Παρίσι, η ελληνική αποστολή θα βάλει στις αποσκευές τις τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο αλλά και κάποια αργυρά και χάλκινα, αυξάνοντας τα 121 μετάλλια και κάνοντας μας όλους περήφανους.

Πηγή: https%3A%2F%2Fwww.e-daily.gr%2Fpost%2F270567%2Foloi-oi-arithmoi-twn-ellinwn-athlitwn-stoys-olympiakoys-agwnes-mexri-simera

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.