Κοινοποίηση


Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ σε ηλικία 82 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αττική.
Με ταλαιπωρημένη υγεία εδώ και πολλά χρόνια, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία» λίγα 24ωρα μετά την αλλαγή του χρόνου.

Ο Κωνσταντίνος Β΄ (Αθήνα, 2 Ιουνίου 1940) ήταν βασιλιάς της Ελλάδας από το 1964 έως το 1973, οπότε με δημοψήφισμα καταργήθηκε η μοναρχία.

Με το δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης.

Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου, ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τοy βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’.

Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Η ζωή του
Ο Κωνσταντίνος Β΄, γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού στις 2 Ιουνίου του 1940, και σημάδεψε, ποικιλοτρόπως, τη νεότερη ιστορία της χώρας.

Γονείς του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β΄ και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.

Το 1947, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Β΄, ο πατέρας του, Παύλος, ανέβηκε στον θρόνο της Ελλάδας και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος.

Έχει δύο αδελφές, τη Σοφία και την Ειρήνη. Παιδιά του είναι η Αλεξία, ο Παύλος, ο Νικόλαος, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος.

Την ημέρα της γέννησής του ερρίφθησαν 101 κανονιοβολισμοί από τον λόφο του Λυκαβηττού, όπως συνηθιζόταν για να αναγγελθεί ότι ο νέος πρίγκιπας ήταν αγόρι. Το 1958 ο Κωνσταντίνος αποφοίτησε από το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων, συνεχίζοντας διετή φοίτηση στα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το 1960 γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Στις 6 Μαρτίου 1964 ο πατέρας του, ο βασιλιάς Παύλος, πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχτηκε στον θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β΄.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 ο βασιλιάς παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα – Μαρία.



Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.