Κοινοποίηση


«Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη. Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην βαλλιστική επίθεση που δέχθηκε και σήμερα  η πόλη από την Ρωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι καλά στην υγεία τους και δεν τίθεται θέμα για την ασφάλειά τους.

Μητσοτάκης: «Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη, κάθε μέρα γίνεται πόλεμος»

Όσον αφορά την επίθεση που δέχθηκε η Οδησσός, την ώρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο λιμάνι της πόλης, ο πρωθυπουργός την περιέγραψε ως εξής: «Ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο Πρόεδρος Zelenskyy και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη.

Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας. Επηρεάζει, όπως βλέπετε εδώ. Καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον Πρόεδρο Ζελέσνκι με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

Ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την επιθυμία εδώ και καιρό να επισκεφτεί την Οδησσό, προκειμένου να απευθύνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία, καθώς και μήνυμα προς το ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ελληνικής παιδείας της Διασποράς και έδρα της Φιλικής Εταιρείας, σύμβολο των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Η επίσκεψη οργανώθηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας. Είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων. Στην ελληνική αποστολή στην Οδησσό συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Αριστοτελία Πελώνη και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη και Αλέξανδρος Μαράκης.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχώρησε από την Οδησσό με κατεύθυνση το Βουκουρέστι προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου του ΕΛΚ.


Πηγή

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.