Κοινοποίηση


Η Club Deportivo Palestino, μια ποδοσφαιρική ομάδα, αγωνίζεται με εμφάνιση λευκού, πράσινου και κόκκινου. Το γήπεδό τους φέρει παλαιστινιακές σημαίες και ο κοινωνικός αθλητικός σύλλογος τους διαθέτει μια υπαίθρια πισίνα στο σχήμα της Παλαιστίνης πριν το 1948.

Αλλά αυτή η ποδοσφαιρική ομάδα δεν παίζει στην Παλαιστίνη, ούτε καν στη Μέση Ανατολή. Πιο γνωστή ως Palestino, παίζει στο κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Χιλής, την Primera División de Chile.

Η Χιλή φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό Παλαιστινίων εκτός της Μέσης Ανατολής. Αυτή η παλαιστινιακή διασπορά, η οποία σήμερα αριθμεί λίγο λιγότερο από 500.000 άτομα, έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση σχεδόν ενός αιώνα πολιτικής της Χιλής απέναντι στην Παλαιστίνη. Στην καρδιά αυτής της κοινότητας, η Palestino έχει χρησιμεύσει όχι μόνο ως σημείο συγκέντρωσης για τη διασπορά, αλλά και ως όργανο πολιτιστικής ανταλλαγής και διπλωματίας.

Το πρώτο κύμα Παλαιστινίων μεταναστών που έφτασε στη Χιλή ξεκίνησε τη δεκαετία του 1850, καθώς οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τον πόλεμο της Κριμαίας. Ένα δεύτερο κύμα προσφύγων έφτασε πριν και κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, καθώς από το 1909 η Οθωμανική αυτοκρατορία επέκτεινε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για να συμπεριλάβει νέους Χριστιανούς και Εβραίους άνδρες. Πολλοί διέφυγαν από τη στράτευση, ενώ οικογένειες των οποίων οι γιοι αναγκάστηκαν να υπηρετήσουν έχασαν τις περιουσίες τους και έπεσαν στη φτώχεια, και έτσι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη.

Η τελευταία μεγάλη περίοδος μετανάστευσης από την Παλαιστίνη στη Χιλή ήρθε μετά τη Νάκμπα το 1948, όταν 700.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι περισσότεροι μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες πριν διασχίσουν την Αργεντινή και εισέλθουν στη Χιλή πάνω από τις Άνδεις με μουλάρια.

Αυτοί οι νέοι Χιλιανοί Παλαιστίνιοι αντιμετώπισαν άγριο ρατσισμό. Οι Παλαιστίνιοι στη Χιλή συχνά αναφέρονται υποτιμητικά ως turcos (Τούρκοι), μαζί με όλους εκείνους που είχαν εγκαταλείψει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Καθώς οι διαδοχικές γενιές Χιλιανών Παλαιστινίων άκμασαν οικονομικά, συνέχισαν να αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις, ακόμη και από άλλες κοινότητες της διασποράς στη Χιλή.

Καθώς η παλαιστινιακή διασπορά της Χιλής αυξανόταν τόσο σε αριθμούς όσο και σε πλούτο, ίδρυσαν μια σειρά κοινοτικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου της Palestino. Η ομάδα ιδρύθηκε στην πραγματικότητα το 1916 στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, ως ερασιτεχνική ομάδα. Αλλά μόνο το 1952 η Palestino έγινε επαγγελματικός σύλλογος. Το σημερινό στάδιο του συλλόγου, La Cisterna, εγκαινιάστηκε το 1988 και συνεχίζει να είναι πολιτιστικό κέντρο για την παλαιστινιακή κοινότητα.

Η Palestino δεν είναι ο μόνος επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος στη Χιλή που έχει ιδρυθεί από κοινότητες της διασποράς. Η Audux Italiano ιδρύθηκε από Ιταλούς το 1910 και η Club Unión Espoñola ιδρύθηκε από Ισπανούς το 1897. Από το 1933, οι τρεις σύλλογοι αγωνίζονται σε ετήσιους αγώνες ντέρμπι γνωστούς ως Clásico de Colonias (Κλασικό των Αποικιών).

Ωστόσο, μόνο η Palestino έχει ασκήσει τόσο μεγάλη πολιτική επιρροή τόσο στη Χιλή όσο και στην πατρίδα του.

Αυτή η παλαιστινιακή διασπορά έχει διαμορφώσει την πολιτική της Χιλής απέναντι στην Παλαιστίνη, ενώνοντας συχνά την αριστερή και τη δεξιά πτέρυγα της Χιλής. Το 1947, η Χιλή απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης. Και υπό τον συντηρητικό πρόεδρο Sebastian Piñera, η Χιλή αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης το 2011.

Το 2019, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, ο Piñera επικρίθηκε από το Ισραήλ επειδή επισκέφθηκε τον εβραϊκό ιερό χώρο, το Όρος του Ναού, με μια ομάδα Παλαιστινίων αξιωματούχων. Το 2022, ο σημερινός αριστερός πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, ανακοίνωσε σχέδια να ανοίξει μια πρεσβεία της Χιλής στην Παλαιστίνη.

Η ίδια η Palestino βοήθησε επίσης στη δημιουργία σχέσεων με γενιές Παλαιστινίων πολιτικών και οπαδών του ποδοσφαίρου. Το 2003, ο Γιάσερ Αραφάτ, ο τότε πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, έστειλε επιστολή από τη Λωρίδα της Γάζας για να υποστηρίξει τον σύλλογο καθώς αντιμετώπιζε τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Και το 2015, πριν από τον αγώνα στον οποίο η Palestino προκρίθηκε για το Copa Libertadores (την κορυφαία ηπειρωτική διοργάνωση της Νότιας Αμερικής), ο σημερινός πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, έγραψε στον σύλλογο. Έγραψε ξανά στον σύλλογο το 2018 ενόψει του ετήσιου κυπέλλου της Χιλής, το Copa de Chile.

H Palestino έχει επίσης την υποστήριξη από τους οπαδούς του συλλόγου στην Παλαιστίνη. Από το 2010, ο μεγαλύτερος χορηγός του ποδοσφαιρικού συλλόγου είναι η Τράπεζα της Παλαιστίνης, που αποτρελεί κι ένα μέρος των προσπαθειών της τράπεζας να ενισχύσει τις σχέσεις της με την παλαιστινιακή διασπορά. Ως μέρος αυτών των προσπαθειών, η Τράπεζα της Παλαιστίνης χρηματοδότησε μια περιοδεία στη Δυτική Όχθη για τα νεαρότερα τμήματα της ομάδας το 2013.

Το 2019, για δύο αγώνες εναντίον της διαβόητης ομάδας από την Αργεντινή, Club Atlético River Plate, η Παλαιστίνη είχε εγκαταστήσει γιγαντιαίες οθόνες στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ώστε οι Παλαιστίνιοι οπαδοί να μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Ωστόσο, η ιστορία της Palestino δεν ήταν χωρίς διαμάχες. Το 2014, ο σύλλογος έφαγε πρόστιμο από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Χιλής, αφού η στολή της για τη νέα σεζόν περιελάμβανε έναν χάρτη της Παλαιστίνης πριν το 1948 στη θέση των αριθμών των ομάδων. Η εβραϊκή κοινότητα της Χιλής και η ισραηλινή κυβέρνηση παραπονέθηκαν και η Palestino αφαίρεσε τελικά τους χάρτες από τη φανέλα.

Αλλά η Palestino παραμένει ακλόνητη στην υποστήριξή της προς το Παλαιστινιακό Κράτος και, τις περισσότερες φορές, το Χιλιανό Κράτος στέκεται δίπλα της.

Υπάρχει ένα παλιό ρητό της Χιλής που λέει ότι κάθε πόλη στη χώρα πρέπει να έχει τρία πράγματα: έναν ιερέα, έναν αστυνομικό και έναν Παλαιστίνιο. Αυτή η ισχυρή και ιστορική κοινότητα έχει διαμορφώσει όχι μόνο την αθλητική αλλά και την πολιτική ιστορία τόσο στη Χιλή όσο και στην Παλαιστίνη.

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, οι αγώνες ποδοσφαίρου της Palestino έχουν γίνει τόπος αλληλεγγύης, πένθους και προκλητικού εορτασμού της χιλιοπαλαιστινιακής ταυτότητας.

Για την ιστορία η ομάδα έχει κατακτήσει δυο φορές το πρωτάθλημα της Χιλής και τρεις το κύπελλο, με τελευταία κατάκτηση να είναι το 2018. Οι παίκτες μπαίνοντας στον αγωνιστικό χώρο φορούν τη φανέλα που έχει τα χρώματα της Παλαιστίνης και το παραδοσιακό Κεφίγια, τη μαντήλα που αποτελεί ένα ακόμα αιώνιο σύμβολο του λαού της Παλαιστίνης.



Πηγή: https%3A%2F%2Fwww.e-daily.gr%2Fpost%2F266842%2Fi-palaistiniaki-omada-poy-exei-edra-ti-xili

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.