Κοινοποίηση

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της νόσου Covid-19 στο μέλλον ανάλογα με την κυκλοφορία του ιού, την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός αλλά και τις εξελίξεις στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

«Ο σχεδιασμός φυσικά και γίνεται με πάρα πολύ προσοχή καθώς δεν υπάρχει εμπειρία σε καμία χώρα στον κόσμο» είπε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι μετά και από συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κέντρο και Πρόληψης των Νόσων δεν είναι ακόμα η ώρα για ανακοινώσεις μέτρων επί του θέματος.

«Δεν είναι ώρα όμως για άρση των περιορισμών», επεσήμανε, αναφορικά με το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των μέτρων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι περισσότεροι επιστήμονες περιμένουν ένα δεύτερο κύμα το ερχόμενο φθινόπωρο ή τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό.

Αναφερόμενος στην ανοσία του πληθυσμού και στην επόμενη μέρα, ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι υπήρξαν χώρες που είχαν ένα δεύτερο κύμα και ετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας», επισημαίνοντας ότι η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.

«Aυτό που θέλουμε είναι να έχουμε σταδιακή έκθεση στον ιό, ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας».

«Στρατηγικές οι οποίες θα αφορούν ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα, θα περιλαμβάνουν και την στρατηγική του εμβολιασμού για τη γρίπηΔεν θέλουμε να κυκλοφορούν δύο επιθετικοί ιοί ταυτόχρονα και να εκτίθεται συνανθρώποι μας που ανήκουν στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ξέρουμε ότι κυκλοφόρησαν φέτος τρεις τύποι ιού γρίπης μαζί. Στην αρχή ήταν οι δύο τύπου Α, μετά ήρθε ο Β και ακολούθησε ο κορωνοϊός», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας:

«Του χρόνου είναι μια μεγάλη αβεβαιότητα, ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αλλά σίγουρα στρατηγικές που αφορούν την πρόληψη, εάν δεν έχουμε μέχρι τότε εμβόλιο για τον κορωνοϊό και την πρόληψη της γρίπης για την οποία υπάρχει εμβόλιο, θα είναι σημαντικές στην αντιμετώπιση και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού».

«Η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι», συμπλήρωσε, σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευπαθείς ομάδες μελλοντικά, όπως αντίστοιχα συστήνεται αυτήν την περίοδο στο υγειονομικό προσωπικό.

 

 

 

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.