Κοινοποίηση

Τετελεσμένα στη νησίδα Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελλορίζου επιχείρησαν να δημιουργήσουν πριν λίγες ώρες οι Τούρκοι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, το πρωί της Τρίτης λέμβος με περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνθηκε στη νησίδα Στρογγύλη, σχεδόν συνοδευόμενη από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο δεν προέβη σε καμία κίνηση αποτροπής της λέμβου να περάσει στην πλευρά των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η ελληνική πλευρά ήταν προετοιμασμένη και άμεσα ενεργοποιήθηκε αποστολή Έρευνας και Διάσωσης, με πλωτό του λιμενικού και σκάφη του Ελληνικού Στρατού να κατευθύνονται στη Στρογγύλη.

Εν συνεχεία, όπως αναφέρει η Καθημερινή τα πληρώματα του Λιμενικού και του Στρατού Ξηράς δέχθηκαν παρενόχληση από την Τουρκική Ακτοφυλακή, ωστόσο η επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης ολοκληρώθηκε δίχως περαιτέρω προβλήματα.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τις Ελληνικές αρχές στο Καστελλόριζο.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του Υπουργείου Άμυνας τα τουρκικά σκάφη δεν συνόδευσαν τη βάρκα με τους μετανάστες, στην πορεία της από την Τουρκία στη Στρογγύλη, αλλά και δεν έκαναν την παραμικρή ενέργεια να την παρεμποδίσουν.

Τι συζήτησαν Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι

Μία πρώτη συνάντηση προκειμένου να τεθεί η ατζέντα των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είχε στην Αθήνα τη Δευτέρα το τουρκικό τεχνικό κλιμάκιο.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανάμεσα σε 15 Έλληνες στρατιωτικοί και διπλωμάτες και τους 15 Τούρκους ομολόγους τους.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών διήρκησε 6 ώρες από τις 10:00 το πρωί μέχρι και τις 16:00 το απόγευμα και οι συζητήσεις ήταν σε καλό κλίμα. Η πρώτη συμφωνία ήρθε σε ένα ζήτημα που το επιθυμούν και οι δύο πλευρές, δηλαδή την δημιουργία μίας τηλεφωνικής γραμμής απευθείας σύνδεσης του ελληνικού στρατηγείου αεροπορίας στη Λάρισα με το αντίστοιχο τουρκικό στο Εσκί Σεχίρ. Με αυτή την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας οι Έλληνες και Τούρκοι επιτελείς θα μπορούν να επικοινωνούν και να αποφεύγονται περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο ή σε κάποιο ατύχημα.

Η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών το ζήτημα των παραβιάσεων και υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα για την Αθήνα είναι ο σεβασμός της υφαλοκρηπίδας προκειμένου να μην υπάρχουν γεγονότα όπως πρόσφατα με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις». Επίσης τέθηκε το ζήτημα του περιορισμού των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο τόσο των υποβρυχίων όσο και των πολεμικών πλοίων. Τέλος, συζητήθηκε και ο έλεγχος των προσφυγικών ροών από την πλευρά της Τουρκίας.

Οι αξιώσεις της Τουρκίας, όπως παρουσιάστηκαν στην συνάντηση, αφορούν στον ορισμό του ελληνικού εναέριου χώρου στα 10 ναυτικά μίλια. Επιπλέον, το τεχνικό κλιμάκιο επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών και το καθεστώς των βραχονησίδων.

Όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να συζητηθούν και στις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν ανάμεσα στα δύο τεχνικά κλιμάκια μέχρι την Παρασκευή.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.