Κοινοποίηση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πρώτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης η οποία συνήλθε το βράδυ της Δευτέρας, 25ης Οκτωβρίου 2021 έδωσε την χαριστική βολή στην πιο σοβαρή πρωτοβουλία γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και της μειοψηφίας προκειμένου να λήξει η δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους δύο μήνες μετά τις πολλαπλές μηνύσεις και να εξέλθει ο φορέας από την κρίση.

Η γενική συνέλευση συνήλθε στο οίκημα του Συλλόγου Κρητών «Μίνως» στην Αστόρια, καθώς η πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων στις 14 Σεπτεμβρίου άλλαξε τις κλειδαριές του Σταθάκειου Κέντρου στην Αστόρια και έκτοτε απαγορεύει την είσοδο της μειοψηφίας των Πρώην Προέδρων, του νεοεκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου και την σύγκλιση σε αυτό της γενικής συνέλευσης, διότι θεωρεί το εκλογικό συνέδριο και τις ίδιες τις εκλογές παράνομες. Δεν αναγνωρίζει το νέο συμβούλιο και μάλιστα το χαρακτηρίζει «συμβούλιο του πεζοδρομίου».

Οι κλειδαριές στο Σταθάκειο έχουν προκαλέσει οργή στη νεοεκλεγμένη ηγεσία και στους αντιπροσώπους που συμμετείχαν στην εν λόγω συνέλευση και ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα για την αλλαγή των κλειδαριών και την ανακατάληψη του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τον οικονομικό προϋπολογισμό και την διάθεση $50.000 για δικαστικά έξοδα. Πρόκειται για το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας το οποίο αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι η νέα ηγεσία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους την δικαστική διαμάχη. Παράλληλα ενέκρινε ειδικό κονδύλιο για την ασφαλιστική κάλυψη των αξιωματούχων της Ομοσπονδίας, από πιθανές αγωγές και υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την ασφαλιστική εταιρεία ούτως ώστε να παράσχουν την ίδια κάλυψη και στους συλλόγους και τους λοιπούς φορείς μέλη της Ομοσπονδίας.

Το παρουσιολόγιο της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο προϋπολογισμός της τάξεως των $228.165 στηρίζεται κυρίως στο λεύκωμα της παρελάσεως από το οποίο υπολογίζουν να εισπράξουν $100.000. Ο α’ αντιπρόεδρος Νίκος Μπάρδης επεσήμανε ότι αν και αναβλήθηκε η περσινή παρέλαση, εν τούτοις έκδοσαν το λεύκωμα με καθαρά έσοδα $60.000 Εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων να πείσουν τους δικαστές να χαρακτηρίσουν παράνομες τις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου και συγκροτήσουν ανεξάρτητη από την Ομοσπονδία Επιτροπή Παρελάσεως τότε η Ομοσπονδία θα απωλέσει το ήμισυ του προϋπολογισμού της.

Εάν τα χρήματα αυτά δεν καλυφθούν από ερανικές εκδηλώσεις τότε θα υποχρεωθούν να υποθηκεύσουν το Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα ομογενειακά κέντρα που αγοράστηκαν χωρίς δανεισμό. Και αυτό ένεκα της προ δύο και πλέον δεκαετιών δωρεάς των $600.000 του επιτίμου προέδρου και ευεργέτη της Ομοσπονδίας Βασιλείου Σταθάκου.

Τορπίλισαν τις συνομιλίες

Αν και οι αντιπρόσωποι των Συλλόγων εξ αρχής προσπάθησαν να φέρουν επί τάπητος τα λουκέτα στο Σταθάκειο και τη νομιμότητα των εκλογών ο πρόεδρος κ. Τιμολέων Κακούρος επέμεινε στην ατζέντα και τα καυτά ζητήματα αφέθηκαν για το τέλος της συνέλευσης. Και εάν δεν ήταν παρών ο Γιώργος Αλμυρούδης, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή των διαμεσολαβητών οι αντιπρόσωποι των Συλλόγων και οι παριστάμενοι δεν μάθαιναν την αλήθεια για τις αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτροπή των διαμεσολαβητών με επικεφαλής τον επιχειρηματία και δωρητή της Ομοσπονδίας και των παρελάσεων Κώστα Μάστορα.

Η Σπυριδούλα Τσουκαλά, ο Τιμολέων Κακούρος (κέντρο) και ο Πολύκαρπος Κοτρώνης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο κ. Αλμυρούδης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας ήταν από τους πρώτους που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διάθεση του ¼ του προϋπολογισμού για δικαστικά και δικηγορικά έξοδα και μάλιστα υπενθύμισε ότι εάν δεν αποσυρθούν οι μηνύσεις τότε θα υποχρεωθούν να πουλήσουν το Σταθάκειο.

Αν και ο πρόεδρος Τιμολέων Κακούρος απέφυγε εσκεμμένα να ενημερώσει τους αντιπροσώπους για τις συνομιλίες ο κ. Αλμυρούδης αναφέρθηκε στην συμφωνία για την δημιουργία μικτής διοικούσας επιτροπής με 5 μέλη που θα προέρχονταν από την μειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων, άλλα 5 μέλη από την μειοψηφία και 3 προσωπικότητες κοινής αποδοχής, στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής.

Οι παριστάμενοι στις συνομιλίες, όπως επεσήμανε, ήταν έτοιμοι να υπογράψουν ένα συνυποσχετικό, αλλά η πλευρά Γιώργου Γεωργόπουλου και Τιμολέοντα Κακούρου ζήτησε παράταση μέχρι την Κυριακή προκειμένου να ενημερώσουν το διοικητικό συμβούλιο για την συμφωνία την οποία θα υπέγραφαν και η οποία θα έλυνε από τα δεσμά το Σταθάκειο Κέντρο και θα έδινε οριστικό τέλος στις μηνύσεις που έχουν ήδη καταχωρηθεί στην δικαιοσύνη και στις άλλες που είναι καθ’ οδών.

Η συμφωνία που έφτασε στα πρόθυρα των υπογραφών αντί του διοικητικού συμβουλίου τέθηκε επί τάπητος στην γενική συνέλευση με τον χειρότερο τρόπο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιάννης Στρουμπάκης, Γιώργος Ξερακιάς, Τιμολέων Κακούρος και Πολύκαρπος Κοτρώνης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο κ. Αλμυρούδης επεσήμανε ότι η επιτροπή των διαμεσολαβητών αποτελούνταν από τον κ. Κώστα Μάστορα, τον Αχιλλέα Λυγγέρα και τον ίδιο, καθώς επίσης και από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Φίλιο και ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν στο οίκημα του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Αίνος», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Σταθάκειο Κέντρο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιλογή των μελών της επιτροπής επεσήμανε ότι ήταν άτομα κοινής αποδοχής και ότι επιλέχτηκαν από τις δύο πλευρές.

Από πλευρά της μειοψηφίας των Πρώην Προέδρων συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος, Τιμολέων Κακούρος, Νίκος Μπάρδης και Πολύκαρπος Κοτρώνης και από την πλευρά της πλειοψηφίας οι κ.κ. Δημήτρης Καλαμαράς, Νικόλαος Διαμαντίδης, Δήμος Σιώκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και Δημήτρης Α. Γωνιάς και όπως επεσήμαναν τόσο ο Γιώργος Αλμυρούδης, όσο και οι άλλοι διαμεσολαβητές υπήρξε πλήρη συμφωνία για όλες τις επιτροπές και στον οδικό χάρτη εξόδου της Ομοσπονδίας.

Όταν ήρθε η ώρα υπογραφής συνυποσχετικού εγγράφου, ο κ. Τιμολέων Κακούρος ζήτησε παράταση να συζητήσει το θέμα με το διοικητικό συμβούλιο και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων  το βράδυ της Κυριακής, 24ης Οκτωβρίου 2021. Και αντί της επιστροφής στις συνομιλίες το θέμα τέθηκε στην γενική συνέλευση και απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις.

Σε πρώτο πλάνο οι κ.κ. Γιώργος Αλμυρούδης, Απόστολος Τομόπουλος και Νίκος Βέλλιος. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η γενική συνέλευση

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τον προϋπολογισμό και προχώρησε στην συγκρότηση των επιτροπών, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επανδρώσει όλες τις επιτροπές με συνέπεια να παραπεμφθεί το θέμα στην επόμενη γενική συνέλευση.

Από την συζήτηση για την κατάρτιση των επιτροπών αξίζει να σημειώσουμε την άρνηση του Ντίνου Αυλωνίτη να συμμετάσχει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εωσότου λυθούν οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων.

Στην Επιτροπή Παρελάσεως προτάθηκαν ο Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, καθώς επίσης και οι κ.κ. Νομική Καστανά, Ευδοκία Καραπάνου και Σοφία Στρουμπάκη.

Στην Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή προτάθηκε ο Κώστας Μάστορας για να αναπληρώσει την θέση του Πολύκαρπου Κοτρώνη που εκλέχτηκε γενικός γραμματέας και ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος διαβεβαίωσε την συνέλευση ότι ο κ. Μάστορας έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή του.

Γενική άποψη από την Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης..

Ερωτηθείς από τις «Αναμνήσεις» για την αποδοχή της υποψηφιότητάς του για την εν λόγω επιτροπή ο κ. Μάστορας διεμήνυσε ότι ουδέποτε ρωτήθηκε και ότι τις απαντήσεις θα τις δώσει αύριο, Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6.30 μ.μ. στην συνέντευξη τύπου που θα δώσουν στο Σταθάκειο Κέντρο προκειμένου να μάθει η ομογένεια την αλήθεια για το ναυάγιο της «ειρηνευτικής» διαδικασίας.

Ο κ. Γιάννης Στρουμπάκης μιλώντας εκ μέρους της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής επεσήμανε ότι έχει προχωρήσει το έργο της Επιτροπής αυτής καθ’ εαυτής και του ορκωτού λογιστή, του κ. Στυλιανού και ότι στις 5 Νοεμβρίου 2021 θα δώσουν στην δημοσιότητα τα πορίσματα του ελέγχου σε βάθος πενταετίας.

Τραπεζικοί λογαριασμοί

Ο ταμίας της Ομοσπονδίας Γιώργος Ξερακιάς, ο οποίος παρουσίασε τον προϋπολογισμό, επεσήμανε ότι αν και δεν έχουν πρόσβαση στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, εν τούτοις κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση τους λογαριασμούς.

Στον λογαριασμό στην Investors Bank υπάρχουν $117.348.48, στην Alma Bank $13.149.19, στην TD Bank $74.505.00 και στην Atlantic Bank $4.000. Μέχρι στιγμής η νέα ηγεσία έχει ξοδέψει $233.38 για την έκδοση βιβλίων επιταγών, $1.342.00 για την μετάφραση του Καταστατικού στην αγγλική γλώσσα και $648 για την ασφάλεια.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις εισηγήσεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Ο κ. Πέτρος Γαλάτουλας υπενθύμισε ότι υπάρχει και ο λογαριασμός με τα χρήματα του εράνου για τους πυροπαθείς του Μάτι της Αττικής, τα οποία δεν έχουν δοθεί ποτέ στους δικαιούχους.

Εκτενή αναφορά έγινε και στα έξοδα που έχουν καταβληθεί για την δικαστική διαμάχη και ο πρώην πρόεδρος Απόστολος Τομόπουλος επεσήμανε ότι έχει καταβάλει εξ ιδίων $4.000 προκειμένου ο δικηγόρος τους να απαντήσει στις μηνύσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα δικαιωθούν στο Δικαστήριο και ότι τα χρήματα της αποζημίωσης θα τα χαρίσει στην Ομοσπονδία.

Επίσημη ανακοίνωση

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας:

H 1η Γενική Συνέλευση καλέστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021 στον Σύλλογο Κρητών «Μίνως».

Η αλλαγή τοποθεσίας αποφασίσθηκε για την ασφάλεια των Μελών, λόγω του αυθαίρετου κλεισίματος του Σταθακείου και την μη ελεύθερη προσέλευση σε αυτό.

Στην Γενική Συνέλευση ήταν παρών 53 αντιπρόσωποι από 33 Συλλόγους μέλη. Επίσης, 3 νέοι Σύλλογοι δήλωσαν ενδιαφέρον για εγγραφή.

Στην Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε, ομοφώνως, ο προϋπολογισμός για την Ομοσπονδία και την Παρέλαση. Σημειώθηκε ότι οι προϋπολογισμοί είναι βασισμένοι στα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία από τα προηγούμενα έτη, καθώς τα οικονομικά βιβλία είναι ακόμη κλειδωμένα στο Σταθάκειο.

Στην Γενική Συνέλευση εκλέχτηκαν τα παρακάτω μέλη στις κάτωθι επιτροπές. Σημειώνεται ότι περισσότερα μέλη θα εκλεχτούν στην επόμενη Γενική Συνέλευση.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Πρόεδρος: Αναστάσιος Καραγκούνης και μέλη οι Μαρκ Τσολάκης, Γιάννης Καραπετρίδης και Γιώργος Χρυσομαλλίδης.

Στην Επιτροπή Παρελάσεως οι κ.κ. Ευδοκία Καραπάνου, Σοφία Στρουμπάκη και Νομική Καστανά.

Στην Επιτροπή Κτιρίου: Πρόεδρος: Σπύρος Πυργιώτης και μέλη οι κ.κ. Τραμπάκουλος και Κατρακάζος

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή οι κ.κ. Βάγια Αλλαγιάννη και Απόστολος Τομόπουλος

Εθνικών Θεμάτων: Μέλη: Κυρία Στρουμπάκη και ο κύριος Πανούσης.

Στην Ειδική Οικονομική Εξελεγκτική προστέθηκε ο κύριος Μάστορας για να καλύψει την

κενή θέση.

Στην Πειθαρχική επιτροπή προστέθηκε ο κύριος Θεόδωρος Αστρινίδης.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήθελε να προσκαλέσει όλη την Ομογένεια στην αρτοκλασία την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου στην Αγία Αικατερίνη Αστόριας και το ετήσιο εορτασμό της 28η Οκτωβρίου που θα ακολουθήσει.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.