Κοινοποίηση

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου στην Καστοριά πληροφορηθήκαμε ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα για Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά, όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και η κ. Υπουργός Παιδείας. Με αφορμή αυτή την αρνητική για τον τόπο μας εξέλιξη θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά επί του θέματος αυτού. Τον Δεκέμβριο του έτους 2005 δόθηκε εντολή (αριθ. 1044/1-12-2005) για την προετοιμασία πρότασης ίδρυσης ακαδημαϊκής μονάδος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , με έδρα την Καστοριά και τίτλο «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ».

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς κατέβαλε το κόστος ποσού 25.000,00 ευρώ. Την 31 Οκτωβρίου του έτους 2006 υποβλήθηκε πρόταση για ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής. Την 18 Δεκεμβρίου 2007 , με έγγραφο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ζητήθηκε από το Νομάρχη Καστοριάς η εξεύρεση χώρου στέγασης του Τμήματος.

/;Σημειώνεται, ότι οι εκ μέρους του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εισηγήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας, τόνιζαν εμφατικά: (α) ότι το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής ήταν τεράστιο και ότι δικαιολογούσε την ίδρυση του Τμήματος, (β) ότι οι φοιτητές θα ζουν σε ανάλογο περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα που θα είχαν σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους, (γ) ότι οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης με τη συμμετοχή τους σε εργασίες αναστήλωσης βυζαντινών εκκλησιών , αναπαλαίωσης αρχοντικών και ότι θα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και απόκτησης τίτλου ειδικότητας, εάν το επιθυμούσαν, (δ) ότι η ίδρυση Τμήματος Αρχιτεκτονικής θα συμβάλλει στη διάσωση του αισθητικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος της πόλης, καθόσον μάλιστα έλειπαν από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια τέτοιου είδους εξειδικευμένες σπουδές με δυνατότητα παράλληλης με τη φοίτηση απόκτησης εμπειρίας.

(ε) επίσης, ότι το Τμήμα χωροθετείται σε μια περιοχή διασυνοριακού ενδιαφέροντος, με δυνατότητα συνεργασίας με τις όμορες Βαλκανικές χώρες, με βάση δε τον αναλυτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα σπουδών θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης από τις χώρες αυτές (ας σημειωθεί, ότι είχε διαπιστωθεί ανάλογο ενδιαφέρον , μετά από σχετική έρευνα). Την 15 Ιανουαρίου 2009 έγινε αξιολόγηση των υποδομών για τη στέγαση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις προσφερόμενες υποδομές για στέγαση των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, με δαπάνες: *για Γυμνάσιο Καστοριάς, 1.400.000,00 ευρώ * για Αναπαλαίωση Αρχοντικού Σαπουντζή: 800.000,00 ευρώ. Έτσι, στις 28 Ιανουαρίου 2010 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ ίδρυσης του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά (ΠΔ 8/2010), που όμως δεν λειτούργησε στα αμέσως επόμενα χρόνια! Αντί της αναμενόμενης λειτουργίας , στις 26-3-2013 δημοσιεύθηκε η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Τμήματος!!! Ακολούθησε η νομοθέτηση της ακόλουθης ρύθμισης: «Το προβλεπόμενο στο ΠΔ 8/2010 Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο δεν λειτουργεί, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος», με έδρα την Κοζάνη! Αυτή η πέραν πάσης προσδοκίας εξέλιξη έθεσε σοβαρά ερωτηματικά, τόσον για την κατάργηση του Τμήματος, όσον και για την άνιση μεταχείριση αναφορικά με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο, αν και δεν λειτούργησε, δεν καταργήθηκε! Περαιτέρω, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν είχε Πολυτεχνείο και για να διατηρηθεί το Τμήμα έπρεπε να προστεθούν και άλλα Τμήματα.

Η μετονομασία του Τμήματος και η μεταφορά του στην Κοζάνη είναι μια προκλητικά άστοχη και άδικη απόφαση εις βάρος της Καστοριάς, όταν μάλιστα για την προετοιμασία των σχετικών υποδομών δαπανήθηκε το ποσό των 2.500.000,00 ευρώ, ενώ για τη μεταφορά του Τμήματος στην Κοζάνη μισθώθηκε ακίνητο, όπως και στα Ιωάννινα!

Εν κατακλείδι: Τα παραπάνω έλαβαν χώρας επί Υπουργίας κ. Αρβανιτόπουλου, ο δε Υφυπουργός κ. Συρίγος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του δεν ήταν ενημερωμένος , όπως ώφειλε, καθόσον μάλιστα η πρότασή του για ίδρυση ΙΕΚ στην Καστοριά ήταν άνευ αντικειμένου και άκαιρη , δεδομένου ότι στην Καστοριά λειτουργεί δημόσιο ΙΕΚ και μάλιστα άρτια και άριστα οργανωμένο. Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή στήριξε την Καστοριά (όπως η νομιμοποίηση του Τμήματος Πληροφορικής και η δημιουργία σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στέγασης του τότε ΤΕΙ Καστοριάς, δαπάνης 22 εκατομμυρίων ευρώ), η συνέχεια υπήρξε οδυνηρή για την Καστοριά! Είναι χρέος των ιθυνόντων να αποδώσουν στην Καστοριά αυτό που της «εκλάπη»! Είναι χρέος των τοπικών πολιτικών ηγητόρων να αξιώσουν και απαιτήσουν την επανόρθωση αυτής της αδικίας (αν όχι και παρανομίας) εις βάρος της Καστοριάς!

Καστοριά, 22-7-2021

Κώστα Λιάντσης τ. Νομάρχης Καστοριάς

Κοινοποίηση

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φυσικό ἦταν! Ἀφοῦ οἱ Καστοριανοί ,σάν τά πρόβατα ψηφίζουν τό κόμμα τῆς ΝουΔούλας μέ δογματικό τρόπο! Πρῶτο σέ ψήφους τό ἀπαίσιο κόμμα ! Καμιά ὃμως ἀνταπόκριση! Σοῦ λένε οἱ κομματᾶρχες: Ὑπάρχουν κορόϊδα πού μᾶς ψηφίζουν! Ρίξτε μαῦρο ὃλοι, νά δεῖτε μετά! Προσκυνῶντας θά ἒρχονται!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.