Κοινοποίηση
Κύριε Δήμαρχε, το πρώτο έτος της τρίτης δημαρχιακής θητείας σας συνέπεσε με την πανδημία του κορωνοϊού. Ποια μέτρα έλαβε ο Δήμος μας για την προστασία των κατοίκων και του προσωπικού του, κατά ποιο τρόπο η πανδημία επηρέασε την εξέλιξη της πορείας των έργων του Δήμου και τέλος, ποιες ήταν οι οικονομικές επιπτώσεις από τη ματαίωση της εμποροπανήγυρης του 2020;
Μιλάμε για έναν πόλεμο, δύσκολο και απρόβλεπτο, που δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ο Δήμος μπήκε στη νέα συνθήκη με γερά θεμέλια και βάσεις σε όλα τα επίπεδα, αποφασίζοντας το αυτονόητο, να βάλουμε την ανθρώπινη ζωή και την υγεία σε πρώτο πλάνο.
Έτσι, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, ο Δήμος Άργους Ορεστικού τέθηκε σε καθεστώς επαγρύπνησης και ετοιμότητας. Αντέδρασε άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Προβήκαμε στην απολύμανση όλων των σχολικών κτιρίων, των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, των δημοτικών υπηρεσιών και των κοινόχρηστων χώρων, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας. Με στοχευμένα και επαναλαμβανόμενα ηχητικά και γραπτά μηνύματα επιδιώξαμε την προάσπιση της υγείας των δημοτών, ενώ ταυτόχρονα προμηθεύσαμε το προσωπικό και τις δομές με όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, εξοπλίσαμε τους χώρους και τις υπηρεσίες με όλα τα απαιτούμενα προστατευτικά μέσα και συνειδητά επιλέξαμε την τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κατά κύριο λόγο εξυπηρέτηση, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία συνωστισμού. Παράλληλα, βρεθήκαμε με κάθε δυνατό τρόπο δίπλα στους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού αλλά και του Νοσοκομείου Καστοριάς που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα. Σημαντική υπήρξε και η δημιουργία της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Κοινότητας Άργους Ορεστικού, κάτι που φάνηκε από την τεράστια απήχηση που είχε στον κόσμο.
Βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις ευπαθείς ομάδες, προχωρήσαμε σε μείωση των δημοτικών τελών, σε διανομές τροφίμων, φαρμάκων και καυσόξυλων, αλλά και σε ενίσχυση της Τράπεζας Τροφίμων της Αγίας Παρασκευής και του συσσιτίου του Αγίου Νεκταρίου, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Διευρύναμε το ωράριο λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι εργαζόμενοι του οποίου συνεχίζουν να καταβάλουν υπερπροσπάθεια, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας να παρέχονται αδιαλείπτως οι υπηρεσίες τους σε άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμΕΑ και λοιπές ευπαθείς ομάδες που είχαν σημαντική δυσκολία μετακίνησης. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα, αναλάβαμε και το κόστος χρήσης του «λευκού ταξί», ώστε να μεταφέρονται δωρεάν οι συμπολίτες μας με οποιοδήποτε κινητικό πρόβλημα στα εμβολιαστικά κέντρα.
Παράλληλα πήραμε μια σειρά αποφάσεων για τη στήριξη του εμπορικού κόσμου του Δήμου, όπως την απαλλαγή των τελών για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων για όλο το 2020, τόσο για την εστίαση, όσο και για τη λαϊκή αγορά, ενώ προχωρήσαμε και σε απαλλαγή των τελών για όλα τα εμπορικά καταστήματα για τους μήνες που δεν λειτούργησαν. Το ίδιο θα γίνει και το 2021. Ακόμη, αντιλαμβανόμενοι τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται πολίτες και επαγγελματίες, κρατάμε τις ρυθμίσεις οφειλών σε ισχύ για όλους, ώστε να μην χάσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους.
Σε ό,τι αφορά στα έργα του Δήμου, χάρη στα γρήγορα και επαρκή αντανακλαστικά μας, οι αναταράξεις της πανδημίας περιορίστηκαν απλά σε κάποιες καθυστερήσεις στις διοικητικές διεκπεραιώσεις και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι δεν λείψαμε ούτε μια μέρα και, φυσικά, δεν μετατρέψαμε την πανδημία σε δικαιολογία για να πάει ο Δήμος πίσω. Τα έργα προχωρούν με τις όποιες δυσκολίες έφερε η κρίση, δεν σταματάει τίποτε από όσα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε.
Η ματαίωση της εμποροπανήγυρης της περασμένης χρονιάς ήταν αδιαμφισβήτητα ένα βαρύ πλήγμα. Μιλάμε για μια μεγάλη απώλεια εσόδων, τα οποία ως επί το πλείστον δίνονται για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και την απρόσκοπτη λειτουργία των κοινωνικών του δομών.
Να θυμίσω στους αναγνώστες σας ότι με σοβαρότητα και θάρρος πήραμε την πολύ δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε το πανηγύρι, προτού αυτό αποφασισθεί από την κεντρική διοίκηση. Ωστόσο, η σκληρή δουλειά όλων των προηγούμενων ετών, ο σωστός σχεδιασμός και ο σοβαρός προγραμματισμός που εξασφάλισαν στον Δήμο μας μια αξιοζήλευτη οικονομική ευμάρεια, μας επέτρεψαν και φέτος, παρόλο που δεν λάβαμε έσοδα μισού εκατομμυρίου ευρώ περίπου, να στηρίξουμε στο έπακρο αυτές τις δομές και τους εργαζόμενούς τους. Υπενθυμίζω ότι οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι συγκεκριμένες δομές από το κεντρικό κράτος παρουσιάζουν τεράστιες καθυστερήσεις και υπολείπονται κατά πολύ για να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες (μισθοδοσία, ασφάλεια κ.λπ.), γι’ αυτό και ο Δήμος φροντίζει να καλύψει το κενό αυτό, ώστε να μην έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Πότε ολοκληρώνονται τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Άργους Ορεστικού, και αν πιστεύετε ότι, μετά την ολοκλήρωση τους, θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα διακοπών της υδροδότησης λόγω βλαβών, που είχαν ως συνέπεια την ταλαιπωρία των νοικοκυριών τα προηγούμενα χρόνια;
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μαγικά κουμπιά δεν υπάρχουν, πόσω μάλλον για έργα βασικών υποδομών που αναμένεται να λύσουν, μια και καλή, χρόνια προβλήματα. Είναι προφανές ότι δεν γίνονται σε μια νύχτα και για να ολοκληρωθεί το έργο βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης της πόλης χρειάζεται η υπομονή του κόσμου. Η ίδια υπομονή που έδειξε για το αντιπλημμυρικό και πλέον ο κόσμος δεν ενοχλείται στο ελάχιστο σε καταστάσεις έντονων βροχοπτώσεων, ενώ πριν κινδύνευε.
Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με την κατάσταση να έχει βελτιωθεί ήδη αισθητά και τις διακοπές υδροδότησης λόγω βλαβών να είναι σπάνιες. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο τετράμηνο.
Αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης της πόλης και πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πληθώρα τεχνικών έργων και παρεμβάσεων, όπως δεξαμενές ρύθμισης – αποθήκευσης, αγωγοί τροφοδοσίας του δικτύου και δίκτυα διανομής περιμετρικά του αστικού ιστού της πόλης και ιδιαίτερα στην υψηλή ζώνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαφορές πίεσης του δικτύου που έχουν σαν αποτέλεσμα τις συχνές βλάβες και διαρροές.
Την ίδια στιγμή έχουμε υποβάλει πρόταση και διεκδικούμε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας την αντικατάσταση όλου του δικτύου ύδρευσης της πόλης, ύψους 6.500.000 ευρώ περίπου, την ένταξη της οποίας αναμένουμε τον ερχόμενο μήνα.
Σε πια φάση βρίσκεται το έργο κατασκευής του σταθμού βιολογικού καθαρισμού του δικτύου αποχέτευσης, και ποιες επιπτώσεις θα έχει το έργο αυτό στην προστασία του Αλιάκμονα, στον οποίο καταλήγουν σήμερα τα λύματα της πόλης μας;
Χαίρομαι ιδιαίτερα που με ρωτάτε για ένα ακόμη εμβληματικό έργο, το οποίο δυστυχώς, πέρασε από συμπληγάδες πέτρες και κινδύνεψε να απενταχθεί με υπαιτιότητα τρίτων για την οποία μάλιστα, ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε λάβει εξηγήσεις. Χάρη λοιπόν στην επιμονή, τη σκληρή και συστηματική δουλειά αλλά και την αποφασιστικότητα μας, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά ένα έργο τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, προϋπολογισμού 5,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Πριν λίγες εβδομάδες υπογράψαμε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων δυναμικότητας 9.950 Ισοδύναμων Κατοίκων του οικισμού του Άργους Ορεστικού και την προσαρμογή του υφιστάμενου αντλιοστασίου ανύψωσης λυμάτων, καθώς και του εξοπλισμού του για την μεταφορά των λυμάτων στον βιολογικό. Επίσης, την κατασκευή νέου καταθλιπτικού αγωγού μήκους περίπου 3 χλμ. και νέου αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στον ποταμό Αλιάκμονα, τα οποία πλέον θα είναι καθαρό απολυμασμένο νερό κατάλληλο για άρδευση.
Το έργο είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων σε συνάρτηση με το μικρότερο λειτουργικό κόστος για την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.
Είναι δε, πλήρως εναρμονισμένο με τον συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης λυμάτων που έχει εκπονήσει ο Δήμος μας και στοχεύει στην ουσιαστική προστασία του Αλιάκμονα και συνολικά του περιβάλλοντος, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Να σημειώσουμε ότι επιπλέον υποβάλαμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» πρόταση εγκατάστασης compact βιολογικών επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Βογατσικού, Γέρμα, Κωσταραζίου, Λακκωμάτων και Βοτανίου, που θα καλύπτουν με την κατασκευή και των απαραίτητων δικτύων τις ανάγκες του συνόλου των Κοινοτήτων του Δήμου, προϋπολογισμού περίπου 4,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το σημαντικό έργο της διευθέτησης της κοίτης του Αλιάκμονα, ασκήθηκε στον Δήμο κριτική από συμπολίτες μας, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, με την κοπή των δένδρων και την αποψίλωση της περιοχής. Εξηγείστε μας, σας παρακαλώ, τη σημασία του έργου, και τις δυνατότητες αξιοποίησης της παραποτάμιας ζώνης της πόλης μας, προς όφελος των δημοτών.
Έχουμε αποδείξει κύριε Αδάμ, ότι ως Δημοτική Αρχή, όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργούμε με σχέδιο, όραμα και απόλυτη συνέπεια. Με μεθοδικά και στοχευμένα βήματα, με σκληρή και επίμονη δουλειά, επιδιώκουμε το καλύτερο για τον Δήμο και τους δημότες μας. Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και μπήκαμε να «αποψιλώσουμε» το δασάκι. Κατανοώ τις ανησυχίες του κόσμου, όμως και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τη δική μας αγωνία να μη θρηνήσουμε ανθρώπινη ζωή, κυριολεκτικά, κάθε φορά που βρέχει. Και αυτό για εμάς είναι στάση ευθύνης. Όταν σε πολλά μέρη της χώρας έχουμε νεκρούς από την αδιαφορία ή την αμέλεια φορέων να διασφαλίσουν τη ζωή των ανθρώπων, εμείς προχωράμε στο αυτονόητο, σε ένα αντιπλημμυρικό έργο τεράστιας σημασίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, το οποίο μην ξεχνάμε ότι θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, με προϋπολογισμό 23 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Πέραν λοιπόν, της θωράκισης της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, εμείς επιμένουμε στο όραμα και επιδιώκουμε μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του έργου και την ανάπλαση της παραποτάμιας περιοχής, ο Αλιάκμονας στο αστικό του τμήμα, που διαρρέει την πόλη του Άργους Ορεστικού, να είναι πλωτός. Με τον τρόπο αυτό η παραποτάμια περιοχή που σήμερα είναι απροσπέλαστη θα μετατραπεί σε έναν πολυχώρο αθλητισμού, εναλλακτικού τουρισμού και εμπορίου. Ας περιμένουμε λοιπόν να ολοκληρωθεί, και θα κριθούμε όλοι από το αποτέλεσμα.
Έχετε αναπτύξει ένα συνολικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων που ανήκουν στο Δήμο μας, όπως σχολικά κτήρια, γυμναστήρια κλπ. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της προσπάθειας, πόσα κτήρια έχουν ενταχθεί και ποια τα οφέλη που θα προκύψουν;
Δημιουργούμε το προφανές, σύγχρονες και ολοκληρωμένες υποδομές. Σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις του μέλλοντος, για να τα χαρούν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές. Από πολύ νωρίς ο Δήμος διεκδίκησε και πήρε το «πράσινο φως» για την ενεργειακή αναβάθμιση 11 σχολείων και του κτιρίου που στεγάζει τις Τεχνικές του Υπηρεσίες. Θα πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι από ολόκληρη την πίτα των κονδυλίων που προορίζονταν για ενεργειακές αναβαθμίσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια, εμείς είμασταν έτοιμοι, διεκδικήσαμε και πήραμε το 45% των χρημάτων, αφήνοντας όλους τους άλλους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας να μοιραστούν τα υπόλοιπα.
Την ίδια στιγμή, καταφέραμε να εντάξουμε σε ένα ακόμη πρόγραμμα και την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου του Δήμου μας, ενώ εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις και για τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο.
Στόχος μας είναι την επόμενη σχολική χρονιά, οι μαθητές να βρουν καινούρια, ζεστά και φιλικά προς το περιβάλλον σχολεία, με ελάχιστο ενεργειακό κόστος, αναβαθμισμένα και εκσυγχρονισμένα αθλητικά κέντρα, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μεγάλες πόλεις.
Και φυσικά δε σταματάμε εδώ. Ήδη, διεκδικούμε τρεις επιπλέον ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία». Την ενεργειακή αναβάθμιση με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας των Ιαματικών Λουτρών Αμμουδάρας, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου αποθεραπείας και αναζωογόνησης λουόμενων Ιαματικών Λουτρών Αμμουδάρας και χώρου στέγασης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» (πρώην ξενώνας Αμμουδάρας) και την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Παιδικού Σταθμού Άργους Ορεστικού, συνολικού προϋπολογισμού 1.235.000 ευρώ.
Επίσης ο Δήμος μας στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και εκμετάλλευσης της υδροηλεκτρικής ενέργειας των νερών του Αλιάκμονα. Σε συνδυασμό με τις δράσεις που περιγράψατε, στόχος σας είναι η ενεργειακή αυτονομία του Δήμου, όσον αφορά την ηλεκτρική κατανάλωση στα δημοτικά κτήρια;
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τον Δήμο Άργους Ορεστικού σε έναν Δήμο πρότυπο και εφάμιλλο των σύγχρονων ευρωπαϊκών Δήμων με μηδαμινό ενεργειακό αποτύπωμα, έναν πράσινο Δήμο.
Πέρα λοιπόν από τα 13 παραπάνω έργα ενεργειακών αναβαθμίσεων, πρώτοι από όλους, ήδη από το 2019, έχουμε συστήσει κοινωφελή Ενεργειακή Κοινότητα με σκοπό τη δημιουργία και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων και υδροηλεκτρικών σταθμών, ώστε να μηδενισθεί το ενεργειακό κόστος του Δήμου και με τη διαδικασία του άμεσου συμψηφισμού να καλυφθούν οι ανάγκες των αντλιοστασίων ύδρευσης – αποχέτευσης, του κοινόχρηστου φωτισμού, των δημοτικών κτιρίων αλλά και των ευπαθών ομάδων, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.
Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα πήραμε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την προέγκριση της άδειας παραγωγής ενέργειας από υδροστρόβιλο τύπου KAPLAN στον Αλιάκμονα.
Γιατί δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας, και παραμένει κλειστό ένα τόσο καλαίσθητο κτήριο, ενώ δεν αξιοποιείται και το πλούσιο λαογραφικό υλικό το οποίο έχει συγκεντρώσει ο σύλλογος της «Ορεστίδος» και δυστυχώς παραμένει ανεκμετάλλευτο στις αποθήκες;
Η ερώτησή σας έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή, καθώς μόλις λάβαμε την προέγκριση της υπογραφής σύμβασης για την προμήθεια του εξοπλισμού του λαογραφικού μουσείου από το πρόγραμμα LEADER. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Μάιο θα υπογράψουμε σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία και πολύ σύντομα θα μπορέσει να λειτουργήσει το Μουσείο. Όταν γίνει αυτό, το πραγματικά πλούσιο υλικό της «Ορεστίδος» θα μπορέσει και αυτό να αξιοποιηθεί.
Ως γνωστόν Πολιτιστικό μας Κέντρο αποτελεί ένα φάρο πολιτιστικής δημιουργίας τόσο για την πόλη μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό έχουν λάβει χώρα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη του πολιτισμού. Όμως, όπως σίγουρα έχετε κι εσείς παρατηρήσει κ. Δήμαρχε, χρήζει μικρών ακόμη βελτιώσεων, ώστε να μπορεί αυτόνομα να καλύπτει μουσικοθεατρικές παραστάσεις, με άριστα αποτελέσματα. Μία μόνιμη ηχητική και φωτιστική εγκατάσταση, η οποία προβλεπόταν και στην αρχική μελέτη, είναι απαραίτητη, κατά την γνώμη μας, για την ακόμη καλύτερη εκμετάλλευση των μεγάλων δυνατοτήτων, αυτού του θαυμάσιου χώρου. Με δεδομένη την ευαισθησία και αγάπη σας για τον Πολιτισμό, σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα σε μία τέτοια κίνηση;
Οι δυνατότητες του Πολιτιστικού Κέντρου είναι πραγματικά τεράστιες και έχει φιλοξενήσει, πάντα με τη στήριξη του Δήμου, σημαντικά γεγονότα τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την περυσινή χρονιά που οι συνθήκες δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, καταφέραμε τόσο να νομιμοποιήσουμε το κτίριο, όσο και να εκδώσουμε πιστοποιητικό πυρασφάλειας με την κατασκευή επιπλέον υποδομών που απαιτούνταν για αυτό, ενώ στη συνέχεια προχωρήσαμε με ίδια μέσα σε σημαντικές παρεμβάσεις για την επίλυση προβλημάτων στη θέρμανση και τον εξαερισμό, επενδύοντας παράλληλα και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Στόχος μας είναι το Πολιτιστικό Κέντρο να αποτελεί ταυτόχρονα και Συνεδριακό Κέντρο, και για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη εκπονήσει ειδικές μελέτες ήχου και φωτισμού και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να τις υποβάλουμε αμέσως μόλις ανοίξει σχετική πρόσκληση χρηματοδοτικού εργαλείου.
Να έρθουμε τώρα σε ένα ζήτημα που αποτελεί πόλο συζήτησης πολλών δεκαετιών, και αφορά την ανάπλαση- αξιοποίηση – εξωραϊσμότης κεντρικής πλατείας της πόλης μας. Υπάρχει τελικά η δυνατότητα ανάπλασης της, έτσι ώστε αυτή πράγματι, να «παίξει τον ρόλο» μιας σύγχρονης πλατείας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην πολεοδομική ανάπλαση της πόλης μας;
Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της εκ νέου υποβολής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, μιας και οι πολλαπλές εναλλακτικές προτάσεις για συναινετική επίλυση προς τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών απέβησαν άκαρπες. Επιπλέον η διαδικασία έμεινε αρκετά πίσω λόγω των έκτακτων καταστάσεων που βιώνουμε από την πανδημία, και εάν θέλετε, στον βαθμό που μας αναλογεί, ζητούμε δημόσια συγγνώμη. Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη. Στοχεύουμε καταρχάς στην απόκτηση της γης και στη συνέχεια στη χρηματοδότηση της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου από τον Άξονα 5 του νέου ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2021-2027.
Συναφές και το επόμενο ερώτημα κ. Δήμαρχε. Μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής όπως το έργο της ύδρευσης, υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου, το οποίο, δυστυχώς, δεν βρίσκεται στην καλύτερη του κατάσταση;
Όντως υπάρχουν προβλήματα, δεν ζω αλλού. Όμως, δεν γίνεται να μπούμε στη λογική του ράβε ξήλωνε, τη στιγμή που είναι ακόμη σε εξέλιξη έργα βασικών υποδομών από τον Δήμο, όπως η αποκατάσταση συνολικά του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης κάτι που προανέφερα. Παράλληλα, τρέχουν οι εργασίες αναβάθμισης και υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτροδότησης μέσης και χαμηλής τάσης και τηλεφωνίας σε όλη την πόλη, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, για το οποίο έδωσα προσωπικά, διαχρονικά μεγάλους αγώνες.
Όταν λοιπόν ολοκληρωθούν όλα αυτά, να είστε σίγουροι πως έχουμε προβλέψει να βρούμε τους απαιτούμενους πόρους για να αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο της πόλης. Μιλάμε για ένα εξαιρετικά κοστοβόρο έργο, που μέχρι στιγμής η δαπάνη του δεν είναι επιλέξιμη από κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ένα έργο που θα προβλέπει την εφαρμογή της ρυμοτομίας, την αποξήλωση και την επανακατασκευή όλων των πεζοδρομίων, την κατασκευή πεζοδρόμων και οδεύσεων τυφλών και ατόμων με αναπηρία, την υπογειοποίηση των εναέριων μέχρι και σήμερα δικτύων ΟΚΩ (Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας), την πρόβλεψη χώρων στάθμευσης, την κατασκευή αλσών (pocketpark)κ.λπ.
Στόχος μας, πάντως, είναι η πόλη του Άργους Ορεστικού να συμπεριληφθεί στα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων, ως μία δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή, για την οποία έχει καταρτιστεί και εν μέρη υλοποιείται, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και έργων που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό θα συμβάλει στην ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, όπως είπαμε και παραπάνω, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Θα ήθελα να κλείσουμε την ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη, με μία «προσωπική», ας μου επιτραπεί ερώτηση. Σκοπεύετε μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δημαρχικής σας θητείας, να διεκδικήσετε μία ακόμη, την τέταρτη συνεχόμενη, ή σκοπεύετε να μεταπηδήσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Θεωρώ πως οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα είναι άκαιρη. Η υγεία και η ασφάλεια των συμπολιτών μας, η απρόσκοπτη συνέχιση των έργων που τρέχουν υπό δυσμενείς συνθήκες, αλλά και η διεκδίκηση ακόμη περισσότερων για τον Δήμο και τους ανθρώπους μας, προέχουν της εκλογολογίας. Η ομάδα μου και εγώ βρισκόμαστε στο τιμόνι του Δήμου σε δύσκολους καιρούς, που απαιτούν προσήλωση, σοβαρότητα, αστείρευτη υπομονή και δουλειά. Άλλωστε, το ποσοστό που λάβαμε στις εκλογές μας δείχνει τον δρόμο, αλλά και μας δεσμεύει να συνεχίσουμε το δύσκολο, αλλά προπάντων παραγωγικό μας έργο, προς όφελος των δημοτών και να πάμε τον Δήμο ακόμη πιο ψηλά. Και αυτό έχουμε αποδείξει πως το πράττουμε σωστά. Επιβάλλεται, λοιπόν, και λόγω συγκυριών, να αφήσουμε στην άκρη την εκλογολογία και να αφοσιωθούμε στην υλοποίηση των προγραμματικών μας θέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν.
Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.