Κοινοποίηση

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με την εκλογική διαδικασία στις Ομοσπονδίες 

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Από τα αποτελέσματα των εκλογών σε 24 ολυμπιακές ομοσπονδίες που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες  τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση.  Σε κάποιες το πουλόβερ ξηλώθηκε ολοσχερώς σε κάποιες άλλες λιγότερο. Είχαμε 98% συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες με απόλυτη διαφάνεια και βέβαια των νομίμων και ενεργών σωματείων που είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν, όχι  όποιος εκλογικός κατάλογος παρουσιαζόταν την τελευταία στιγμή από την απερχόμενη διοίκηση. Έχουμε μια ανανέωση της τάξεως του 83% σε επίπεδο προέδρων. 20 από τους 24 προέδρους είναι καινούργιοι σε ολυμπιακές ομοσπονδίες. Αν αυτό δεν είναι ανανέωση και δεν έχει πετύχει ο νόμος  εγώ δεν έχω να πω τίποτα.  Είναι η πρώτη φορά, μόνο για τις Ολυμπιακές ομοσπονδίες που σας ανέφερα που έχουν γίνει εκλογές, έχουμε 57 ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές που συμμετέχουν στις διοικήσεις, και για πρώτη φορά στις διοικήσεις των ομοσπονδιών συμμετέχει εκπρόσωπος των αθλητών με δικαίωμα ψήφου. Αυτά είναι επιτυχία, βεβαίως  έχουν και προβλήματα, σας είπα ότι σε κάποιες ομοσπονδίες το πουλόβερ δεν ξηλώθηκε ολόκληρο όπως στην ιστιοπλοΐα για παράδειγμα. Στο θέμα του μπάσκετ δεν έχουν γίνει εκλογές και εδώ υπάρχει στο ακέραιο η ευθύνη του κ. Βασιλακόπουλου. Στο ακέραιο η ευθύνη διότι θα έπρεπε και ο  ίδιος με το δικό του τρόπο ως απερχόμενη διοίκηση να βοηθήσει να γίνουν οι εκλογές νόμιμες, με σωστές διαδικασίες και να είναι αυτός ο οποίος θα έκλεινε την πορεία του στο τιμόνι της ομοσπονδίας με λαμπρά σχόλια και με ευχάριστες εικόνες.  Αυτή τη στιγμή το να σύρεται η δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας στα δικαστήρια για να οριστεί διοίκηση και τελικά για να δουν αν θα πάνε και πως θα πάνε και γιατί δεν θα πάνε στις εκλογές είναι τουλάχιστον οδυνηρό. Συζητάμε για ένα άθλημα που είναι χιλιάδες αθλητές, εκατοντάδες σωματεία τα οποία περιμένουν με αγωνία να τελειώσει η διαδικασία που πλέον δυστυχώς η Δικαιοσύνη  και λεω «δυστυχώς» δεν θέλω να σχολιάσω τη δικαστική απόφαση αλλά έχω αποκαρδιωθεί και με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης σχετικά με το θέμα αυτό. Έχει η Δικαιοσύνη πλέον το λόγο  εμείς έχουμε βάλει το πλαίσιο, έχουμε βάλει τους κανόνες όπου βεβαίως ακολουθήθηκαν από το σύνολο των Ομοσπονδιών ολυμπιακών και μη, γίνανε εκλογές με απόλυτη διαφάνεια χωρίς να ανοίξει μύτη και το Βόλεϊ και το Χάντμπολ και στην Πάλη και παντού, στο μπάσκετ ο κ. Βασιλακόπουλος θεωρεί ότι είναι κράτος εν κράτει δεν είναι όμως.

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Εμεις έχουμε νομοθετήσει, το πλαίσιο είναι απολύτως ξεκάθαρο τηρήθηκε από τους νομοταγείς πολίτες στ ακέραιο και γίναν εκλογές σε όλες  τις υπόλοιπες ομοσπονδίες.  Έχουμε πέντε Ομοσπονδίες που δεν έχουν πραγματοποιήσει εκλογές είναι το μπάσκετ, η πυγμαχία, το καράτε, η ΟΜΑΕ και μπάτμικτον από την άλλη υπάρχει και η δικαστική εξουσία  που έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης, ο κάθε εμπλεκόμενος να απευθυνθεί και να ζητήσει το δίκιο του βγαίνουν κάποιες αποφάσεις από δικαστές οι οποίοι πραγματικά αγνοούν πράγματα και γεγονότα, τέλος πάντων αδέκαστη είναι η Δικαιοσύνη την εμπιστευόμαστε αλλά έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό. Παρόλα αυτά θα τελειώσει και αυτή η διαδικασία, τελειώνει ο χρόνος είμαι βεβαίως με μια ταλαιπωρία που έπρεπε να απουσιάζει, δεν χρειαζόταν αυτή τη στιγμή στην μπασκετική οικογένεια, θα ολοκληρωθεί και εκεί η εκλογική διαδικασία και εκ των πραγμάτων θα υπάρξει και εκεί ανανέωση όπως άλλωστε ορίζει ρητά  ο νόμος ότι δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο εφόσον έχει περάσει το όριο ηλικίας και έχει περάσει και το όριο των θητειών και ο κ. Βασιλακόπουλος τα έχει περάσει και τα δύο.  

Αναφορικά με τις εκλογές στην ΕΠΟ

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση βάζει το πλαίσιο βεβαίως κάναμε μια προσπάθεια στο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση και όντως η λύση του Θ. Ζαγοράκη στο τιμόνι της ΕΠΟ αγκαλιάστηκε από όλες τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις και το χαρήκαμε ιδιαιτέρως αυτό. Στη συνέχεια αποδεχτήκαμε, στηρίξαμε και  υιοθετήσαμε πλήρως ως πολιτεία την ολιστική μελέτη που ήρθε κατόπιν υπογραφής του μνημονίου μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας μας και του προέδρου και αντιπροέδρου της UEFA και της  FIFA. Έχουμε προχωρήσει νομοθετικά, το σχέδιο  το οποίο είναι να έρθει στη Βουλή  τις επόμενες δύο εβδομάδες στην ουσία καλύπτει το 100% των υποχρεώσεων μας, δεν έχει καμία εκκρεμότητα άλλη η πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά την ολιστική μελέτη για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο,  μένει να δούμε και η διοίκηση η καινούργια της ΕΠΟ αλλά και οι ίδιες οι διεθνείς ομοσπονδίες αν είναι σε θέση να υλοποιήσουν αυτά τα οποία περιλαμβάνουν μέσα στην μελέτη. Και εδώ θα είμαστε και πολύ αυστηροί και βέβαια ναι κάναμε προσπάθεια, παροτρύναμε όπως εγινε και στις υπόλοιπες ομοσπονδίες  σας είπα με καμάρι ότι μόνο στις ολυμπιακές ομοσπονδίες έχουμε 57 συμμετοχές παγκόσμιων πρωταθλητών και ολυμπιονικών, κάτι αντίστοιχο επιδιώξαμε  και στο θέμα του ποδοσφαίρου. Ναι παροτρύναμε η αλήθεια να λέγεται και τους διεθνείς ποδοσφαιριστές να συμμετάσχουν, είναι κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο

ΔΗΜ: Οι οποίοι αποκαθηλώθηκαν

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Και έχουμε τους εκλέκτορες που έχουν τη δύναμη της ψήφου την ώρα της κάλπης να αποφασίζουν κάτι διαφορετικό. Τι να κάνουμε αυτή είναι η δημοκρατία. Εμείς δεν είμαστε υπέρ της μοναρχίας στο χώρο του αθλητισμού δηλαδή ένας μονάρχης, ένας αυτοκράτορας να αποφασίζει και να διατάζει. Εμείς στηρίζουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, βάζουμε το πλαίσιο κάνουμε προσπάθεια ναι μέχρι το σημείο εκείνο που δεν θα υποδείξουμε ή δεν θα διορίσουμε, θα καταργήσουμε δηλαδή το δικαίωμα της κάλπης και την ευθύνη του εκλέκτορα. Το λεω για πολλοστή φορά γιατί κάποιους ενόχλησε, έτσι είναι τα πράγματα, έχουμε μάθει για τις ευθύνες των πολιτικών αλλά σπανίως συζητάμε για τις ευθύνες των πολιτών που ψηφίζουν  ή καταψηφίζουν το ένα ή το άλλο. Εδώ έχουμε και ευθύνες των εκλεκτόρων είτε είναι στην ομοσπονδία της Ιστιοπλοΐας για παράδειγμα, είτε είναι στην ομοσπονδία της ΕΠΟ από εκεί και πέρα κρίνονται όλοι, κρινόμαστε όλοι. Δεν είμαι οπαδός του δικαιώματος να αποφασίζω και να διορίζω διοικήσεις, δεν είμαι οπαδός παρόλα αυτά όμως  κάναμε την προσπάθειά μας με το πλαίσιο μας  σε συνεργασία με τις διεθνείς ομοσπονδίες, με τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις καταλήξαμε σε μια συναινετική πρόταση στη θέση του προέδρου. Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν  τέσσερις- πέντε διεθνείς στη διοίκηση κάτι το οποίο δεν έγινε. 

Για τον μαθητικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό 

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Έχουμε ήδη για αυτό το θέμα αιτηθεί εγγράφως και με επιχειρηματολογία πολύ στοχευμένη προς  στην επιτροπή λοιμωξιολόγων και ελπίζουμε αύριο που συνεδριάζουν το θέμα αυτό να μπει δεδομένο ότι είμαστε της άποψης ότι αφού ξεκίνησαν τα Λύκεια είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα και οι προπονήσεις σε αυτό το επίπεδο αφενός και αφετέρου με το που θα ξεκινήσουν και τα σχολεία με προϋποθέσεις και με πρωτόκολλα αυστηρότατα να ξεκινήσουν και οι ακαδημίες. Αυτή ειναι η δικιά μας θέση και άποψη που τεκμηριωμένα ζητάμε από την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για το χώρο της Ενόργανης Γυμναστικής 

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν είχαμε παραπάνω υλικό παρόλο που το ζητήσαμε και είχαμε επικοινωνία με τον πληρεξούσιο δικηγόρο των πρώην–νυν αθλητών αθλητριών γιατί η καταγγελία που έφτασε στα χέρια μας δεν ανέφερε στοιχεία και λεπτομέρειες που θα μπορούσαμε και εμείς να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις είτε του υπουργείου μας είτε τον αθλητικό εισαγγελέα οπότε ειμαστε σε αναμονή. Παρόλο που έχουν γίνει και σχετικές δηλώσεις από το συγκεκριμένο δικηγόρο ότι θα ακουστούν και άλλα, θα δοθούν και άλλα στο φως της δημοσιότητας εδώ είμαστε και έχουμε ξεκαθαρίσει και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά ως υπουργείο αθλητισμού και ως κυβέρνηση στα θέματα κακοποίησης σεξουαλικής και κάθε μορφής κακοποίησης. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, θέλουμε ο φόβος πλέον να είναι στο θύτη και όχι στο θύμα,  είναι ξεκάθαρη η θέση μας αλλά χωρίς να πηγαίνουμε και στο άλλο  άκρο και να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Θέλει μέτρο και προσοχή.

Αναφορικά με  την επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις 

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Το ότι ακούσαμε κριτικές από το ΣΥΡΙΖΑ για το Ράλλυ Ακρόπολις  ήταν για γέλια, είναι απίστευτο. Μετά από 8 χρόνια το Ράλλυ Ακρόπολις επανέρχεται στη χώρα μας. Εύκολο; Καθόλου  δεδομένου ότι και εκεί η συγκεκριμενη ομοσπονδία η ΟΜΑΕ είναι στα τάρταρα. Στα δικαστήρια, προσωρινές διοικήσεις. Πήραμε την ευθύνη πάνω μας ως  υπουργείο με τη στήριξη του πρωθυπουργού και πολύ γρήγορα κινηθήκαμε και καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη ξανά της παγκόσμιας ομοσπονδίας αυτοκινήτου υπογράφοντας με το WRC  για το ‘22 και ’23 και έχοντας καταφέρει να διανύσουμε μια μεγάλη απόσταση, εκεί που ήμασταν αποπαίδι, μας είχαν αποβάλει, να είμαστε  και πρώτοι αναπληρωματικοί για το ’21. Τελικά 9 με 12 Σεπτεμβρίου καλούμαστε να καλύψουμε το κενό της Χιλής και να διοργανώσουμε Ράλλυ Ακρόπολις ξανά εδώ στην Ελλάδα.   Αύριο το πρωί έχουμε την τελευταία συνεδρίαση παρουσία και των τριών περιφερειαρχών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας όπου θα γίνει απευθείας συζήτηση με τα επιχειρήματα και τις προτάσεις που έχουν καταθέσει κυρίως οι  δύο περιοχές που διεκδικούν τη διοργάνωση για να δούμε πως θα καταλήξουμε και με ποιο τρόπο  θα το διοργανώσουμε γιατί δεν έχουμε ατελείωτο χρόνο. Αύριο θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τον τόπο που θα πραγματοποιηθούν τα δοκιμαστικά και η κυρίως διοργάνωση.

Αναφορικά με τον ΕΟΚΑΝ

Λ.ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Χθες συνεδρίασε η επιτροπή συμμόρφωσης του WADA, εκεί η χώρα μας ήταν αποπαίδι. Είχαμε καταφέρει στα τελευταία 10 χρόνια με το ΕΣΚΑΝ να υπολειτουργεί, σε ένα γραφείο στοιβαγμένοι μερικοί υπάλληλοι το ισόγειο του υπουργείου μας να προσφέρει υπηρεσίες τριτοκοσμικές μέχρι ένα σημείο που κατάλαβαν από τη WADA  ότι τους δουλεύουμε ήρθαν κλιμάκια, πήραμε κίτρινη κάρτα. Επί ένα ολόκληρο χρόνο δουλεύαμε για να κλείσουμε πληγές και να διορθώσουμε εκκρεμότητες, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι χθες συνεδρίασε η επιτροπή συμμόρφωσης όπου βασικό θέμα ήταν η χώρα μας και η πορεία συμμόρφωσης όπου μας βρήκε στο 95% τακτοποιημένους.  Μέσα σε ένα χρόνο διορθώσαμε λάθη πολλών ετών, με αυτόνομο πλεόν οργανισμό τον ΕΟΚΑΝ, με δικά του γραφεία στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, με  δικό του προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο και νομοθετικά απόλυτα εναρμονισμένη η χώρα μας με νομοθετικό πλαίσιο που έχει επιβάλει και έχει ζητήσει η WADΑ να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες κράτη μέλη του WADA. Είμαι πολύ περήφανος γιατί η Ελλάδα πλέον αποκτά τη θέση της στα διεθνή όργανα, την αξιοπιστία της, τη λάμψη της έτσι όπως έπρεπε να είναι πάντοτε χωρίς καμία κηλίδα. Δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια και ειδικά την τελευταία πενταετία σερνόμασταν με ευθύνη απόλυτη  του κ. Βασιλειάδη.  Είμαι χαρούμενος που με τους συνεργάτες μου, και τη διοίκηση του νέου οργανισμού του ΕΟΚΑΝ έχουν γίνει άλματα.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.