Κοινοποίηση

Τον στόχο του να γίνει η Δημοκρατική Παράταξη ξανά σημείο αναφοράς για τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, με αυτόνομο πολιτικό στίγμα, περιέγραψε ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

«Σήμερα η παράταξή μας πρέπει να αναγεννηθεί, να δυναμώσει ξανά. Και για αυτό χρειαζόμαστε ανανέωση, ενότητα και απολύτως διακριτό αυτόνομο πολιτικό στίγμα. Είμαι παρών γιατί θέλω η χώρα μας να είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι πολίτες θα ευημερούν και δεν θα συμβιβάζονται με την ανασφάλεια και τη δημαγωγία», τόνισε, βάζοντας στο επίκεντρο την ενδυνάμωση της φωνής του πολίτη, με λογοδοσία, διαφάνεια και περισσότερη Δημοκρατία.

Εστιάζοντας στις βασικές του προτεραιότητες, ο κ. Ανδρουλάκης είπε τα εξής: «Να μεγαλώσουμε την πίτα του παραγόμενου πλούτου για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον, με έξυπνη και δίκαιη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος ώστε να καταπολεμήσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, τις ανισότητες, τη φτώχεια, τον αποκλεισμό. Να στρέψουμε την οικονομία μας σε μια “πράσινη” κατεύθυνση με ένα δίκαιο τρόπο, ώστε να αποφύγουμε την ενεργειακή φτώχεια, τη ρύπανση και την ερημοποίηση μεγάλου μέρους της υπαίθρου μας».

Απευθυνόμενος στους πολίτες που βιώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και την αύξηση των τιμών, ενώ συγχρόνως δεν βλέπουν καμία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «η αναγέννησή μας είναι κοινωνική και πολιτική ανάγκη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί κοιτώντας μόνο μπροστά, με ιδέες, πρόσωπα και πρόγραμμα που θα ενώσει και θα αγκαλιάσει τις διεκδικήσεις του λαού».

Χαρακτηρίζοντας την ανανέωση ως όρο πολιτικής επιβίωσης για την παράταξη, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι στόχος του είναι «να αναδειχθούν και νέα στελέχη από τους πολύ ικανούς ανθρώπους που διακρίνονται σε κοινωνικό επίπεδο και κρατάνε το Κίνημά μας ζωντανό στην Αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια και στους επιστημονικούς φορείς ή βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποστασιοποιημένοι». Σε σχέση δε, με τον ρόλο των πρώην προέδρων, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι θα συμβάλλουν, ο καθένας με το ιστορικό του βάρος, σε αυτή την προσπάθεια.

Όσον αφορά στη συζήτηση γύρω από τα σύμβολα, ο κ. Ανδρουλάκης επικεντρώθηκε στην ανάγκη «να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να δώσουμε ξανά αίγλη στις ιδέες μας και τα σύμβολά μας», ώστε αυτή η εύλογη ευαισθησία των μελών του Κινήματος να μην καταλήξει σε μια ονοματολογία με επικοινωνιακούς όρους. «Οφείλουμε όλοι να μιλήσουμε για τις πολιτικές θέσεις και τις αξίες μας και προτεραιότητες, διασφαλίζοντας την ενότητα και προχωρώντας στην ανανέωση που έχει ανάγκη η παράταξή μας».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Στην έως τώρα εσωκομματική δραστηριότητα, έχει ειπωθεί για εσάς ότι είστε ένας υποψήφιος που δεν έχει αποσαφηνίσει πλήρως τις θέσεις του και ότι διεκδικείτε την αρχηγία στη λογική του «νέου και ωραίου». Τι πρεσβεύετε για τον χώρο σας, γιατί είστε παρών και με ποιες βασικές προτεραιότητες και στόχους ζητάτε την ψήφο των πολιτών;

Στην πολιτική δε μου έχει χαριστεί τίποτα. Έχω εκλεγεί δύο φορές ευρωβουλευτής από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Έχω διατελέσει Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες εποχές. Ζήτησα επίσης τη διεξαγωγή 3 debate, ώστε να γίνει μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση για να παρουσιαστούν οι θέσεις και οι προτεραιότητες καθενός. Σήμερα η παράταξή μας πρέπει να αναγεννηθεί, να δυναμώσει ξανά. Και για αυτό χρειαζόμαστε ανανέωση, ενότητα και απολύτως διακριτό αυτόνομο πολιτικό στίγμα. Είμαι παρών γιατί θέλω η χώρα μας να είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι πολίτες θα ευημερούν και δεν θα συμβιβάζονται με την ανασφάλεια και τη δημαγωγία. Οφείλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή του πολίτη, με λογοδοσία, διαφάνεια και περισσότερη Δημοκρατία. Να μεγαλώσουμε την πίτα του παραγόμενου πλούτου για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον, με έξυπνη και δίκαιη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος ώστε να καταπολεμήσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, τις ανισότητες, τη φτώχεια, τον αποκλεισμό. Να στρέψουμε την οικονομία μας σε μια «πράσινη» κατεύθυνση με ένα δίκαιο τρόπο, ώστε να αποφύγουμε την ενεργειακή φτώχεια, τη ρύπανση και την ερημοποίηση μεγάλου μέρους της υπαίθρου μας.

Αναφορικά με το πολιτικό σας προφίλ, δηλώνετε Σοσιαλδημοκράτης. Ωστόσο, για να γίνει κατανοητό, στα διλήμματα της επόμενης ημέρας των εθνικών εκλογών και των συνεργασιών, ποια στάση θα κρατήσετε; Και πως ακούτε όσα λέγονται για την προοδευτική διακυβέρνηση;

Είμαι περήφανος Σοσιαλδημοκράτης γιατί η ιδεολογία αυτή όπου εφαρμόστηκε, οι κοινωνίες πέρασαν από την ανασφάλεια στην ευημερία και είναι θετικό που σήμερα δείχνει σημάδια ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος μου είναι να γίνουμε ξανά εμείς οι κύριοι εκφραστές, το σημείο αναφοράς και καταφύγιο κάθε προοδευτικού πολίτη. Ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες βιώνουν καθημερινά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της αύξησης των τιμών, ενώ δεν βλέπουν καμία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αναγέννησή μας λοιπόν είναι κοινωνική και πολιτική ανάγκη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί κοιτώντας μόνο μπροστά, με ιδέες, πρόσωπα και πρόγραμμα που θα ενώσει και θα αγκαλιάσει τις διεκδικήσεις του λαού μας.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι η Κεντροαριστερά είναι δύναμη εξουσίας και όχι αντιπολιτευόμενο κόμμα διαμαρτυρίας, τι απαντάτε;

Είμαι από τους πρώτους που μίλησαν για την ανάγκη το Κίνημά μας να είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος της πολιτικής ζωής και για αυτό ζητάμε από τους πολίτες τη δύναμη  για να επιβάλλουμε τις προγραμματικές μας αρχές.

Αρκετή κουβέντα γίνεται σε σχέση με την ιστορική ονομασία και τα σύμβολά σας. Πιστεύετε ότι αυτή η συζήτηση έχει πολιτική ουσία και σε κάθε περίπτωση, εσείς προκρίνετε την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ή τη διατήρησή σας ως Κίνημα Αλλαγής;

Έχω συναισθηματικό δέσιμο με το ΠΑΣΟΚ, καθώς το έχω υπηρετήσει τόσο στις καλές όσο και στις δύσκολες μέρες. Δεν έχω αποχωρήσει από αυτό ποτέ. Αντιλαμβάνομαι επομένως την ευαισθησία των μελών μας για την ιστορικότητα των συμβόλων. Για να μην καταλήξει, όμως, η ευαισθησία αυτή σε μια ονοματολογία με επικοινωνιακούς όρους, οφείλουμε όλοι να μιλήσουμε και για τις πολιτικές θέσεις και τις αξίες μας και προτεραιότητες, διασφαλίζοντας την ενότητα και προχωρώντας στην ανανέωση που έχει ανάγκη η παράταξή μας. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να δώσουμε ξανά αίγλη στις ιδέες μας και τα σύμβολά μας.

Εφόσον εκλεγείτε, με ποιους θα πορευτείτε στην ηγεσία; Τι θα κάνετε με παλαιότερα στελέχη, πρώην προέδρους ή πρωθυπουργούς, αλλά και τους ανθυποψηφίους σας; Και πως θα διαχειριστείτε το μειονέκτημα της εκπροσώπησης στη Βουλή;

Σέβομαι και εκτιμώ όλους τους συναγωνιστές μου στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Όμως το είπα και στην αρχή, αυτή η εκλογή αφορά το μέλλον του κινήματος και όχι διαμάχες, κόντρες και διαχωρισμούς του παρελθόντος που μας πλήγωσαν. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι πρώην πρόεδροι θα συμβάλλουν, ο καθένας με το ιστορικό του βάρος, στην προσπάθειά μας. Αλλά στόχος μου είναι να αναδειχθούν και νέα στελέχη από τους πολύ ικανούς ανθρώπους που διακρίνονται σε κοινωνικό επίπεδο και κρατάνε το Κίνημά μας ζωντανό στην Αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς φορείς ή βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποστασιοποιημένοι. Η ανανέωση είναι όρος πολιτικής επιβίωσης και αναγέννησης του Κινήματός μας. Αναφορικά με την εκπροσώπηση στη Βουλή, το θέμα αυτό μπορεί να διευθετηθεί με θεσμικό τρόπο από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Το γεγονός ότι ορισμένοι θεωρούν μειονέκτημα το ότι δεν είμαι ακόμη βουλευτής, στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι κάτι σύνηθες. Να σας θυμίσω ότι οι ηγέτες των μεγαλύτερων σοσιαλιστικών κομμάτων, ο Κόστα στην Πορτογαλία, και ο Σάντσεθ στην Ισπανία δεν ήταν βουλευτές όταν εξελέγησαν πρόεδροι.

Τέλος, ποιες οι προσδοκίες σας για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία; Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι μια σειρά από γεγονότα με κορυφαίο την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, δημιούργησαν ένα τεράστιο κεφάλαιο και μια πρωτόγνωρη δυναμική;

O πρόωρος θάνατος αλλά και η γενναία στάση της Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, απέναντι στην ασθένειά της έχει ευαισθητοποιήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Μετά από πολλά χρόνια, ξαναμιλήσαμε για τη σημασία της ανθρωπιάς στην πολιτική. Την παρακαταθήκη της ενότητας, πρέπει να τη διαφυλάξουμε. Οι εκλογές μας να μετατραπούν από ένα εσωκομματικό γεγονός σε μία γιορτή της Δημοκρατίας.

Κοινοποίηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.